3 egyszerű teszt, amivel felmérheted a tested valódi életkorát: az egészségügyi állapotodról árulkodnak

A test a valós életkorhoz képest gyorsabban is öregedhet, az állapota sokat elárul az ember egészségéről.

Tesztek a test valódi életkorának felmérésére
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A test öregedése természetes folyamat, ám a sebessége egyénenként eltérő lehet. A biológiai életkor nem feltétlenül egyezik meg a kronológiaival, vagyis a születéstől eltelt évek számával. Van, hogy az ember az egészségügyi állapota függvényében idősebbnek vagy fiatalabbnak érzi magát. 

A biológiai életkort egy sor tényező befolyásolja, a mozgásszegény életmód, a szenvedélybetegségek, az általánosan rossz fizikai állapot növelheti a számot. A biológiai életkorral azért is érdemes foglalkozni, mert attól függően, hogy milyen irányban tér el a kronológiaitól, jelezheti, hogy szükség van-e változtatásra az egészség megőrzése, helyreállítása érdekében.

Tesztek a test valódi életkorának meghatározására

Általánosságban elmondható, hogy minél fiatalabb valaki, annál közelebb van egymáshoz a kronológiai és a biológiai életkora. Az idő előrehaladtával viszont igencsak eltávolodhatnak egymástól, a legjobb persze az, ha az utóbbi alacsonyabb, mint az előbbi, hiszen ez jelzi azt, hogy a szervezet alapvetően egészségesen működik, kicsi a krónikus betegségek, valamint az idő előtti halálozás kockázata. 

A biológiai életkort a genetika mellett többek között a testmozgás mennyisége, az étkezés, a mentális állapot, az alvással töltött órák száma, a társas kapcsolatok minősége, a dohányzás és az alkoholfogyasztási szokások, a már meglévő betegségek és a testalkat befolyásolja. Meghatározásában fontos szerepet játszik a genetikai anyagban bekövetkezett változások felmérése, a telomerek (a kromoszómát alkotó két DNS-szál végén található rövid szakaszok) és a DNS öregedésének (DNS-metiláció) vizsgálata.

A pontos kiszámolásához tehát egészségügyi vizsgálatokra van szükség, az interneten elérhető kalkulátorok csupán becslést jelentenek, jellemzően olyan területekre kérdeznek rá, amelyek a fentebb is említett befolyásoló tényezők között szerepelnek. Ugyanakkor ezek a kérdőívek, illetve bizonyos, a test állapotának felmérését célzó tesztek jelezhetik, hogy jó úton jár-e valaki az egészséges életmódot illetően, melyek azok a területek, amiken változtatásokra lenne szüksége. A következő egyszerű tesztek is segíthetnek a becslésben.

Derék-csípő arány számítása

A testalkat, a zsír testen belüli eloszlása az egyes krónikus megbetegedések rizikója szempontjából fontos. A has környéki zsír, a nagyobb haskörfogat a zsigeri zsír megnövekedett mennyiségére is felhívhatja a figyelmet, ami a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel, a stroke-kal és a szívrohammal, sőt az emlődaganatokkal is összefüggést mutat

A derék és a csípő körfogata álló testhelyzetben mérendő, előbbi kilégzést követően a has legkarcsúbb részén, utóbbi pedig a fenék legszélesebb részen. A kapott derékbőséget a csípőszélességgel kell elosztani. Ha a szám nőknél 0,86 vagy afölötti, férfiaknál 1,0 vagy afölötti, magasabb az említett krónikus kórképek kockázata. 

Hajlékonyság

A hajlékonyságot a genetika és a nem is befolyásolja, ugyanakkor az izmok, ízületek állapotáról is árulkodhat. Az életkor előrehaladtával jellemzően csökken. A flexibilitás mérésére számos teszt létezik, otthoni körülmények között a legegyszerűbb, ha nyújtott alsó végtagokkal ülve, a lábfejeidet visszafeszítve megpróbálod elérni a nagylábujjaidat. Minél előrébb tudtál nyújtózkodni, annál rugalmasabbak a combhajlító, illetve a derék környéki izmaid. 

Pulzus

A pulzus és a vérnyomás a szív- és érrendszer állapotával hozható egyebek mellett összefüggésbe. Bár minden háztartásban jól jön egy egyszerű vérnyomásmérő készülék, nem biztos, hogy van otthon, amennyiben valakinek még nem volt gondja az értékeivel. A pulzus viszont enélkül is könnyen mérhető. Helyezkedj el kényelmesen ülve, a jobb kezed mutató- és középső ujját helyezd a bal csuklódra, közvetlenül a hüvelykujjad alá.

Ha sikerült kitapintanod a pulzusod, számold 15 másodpercig, majd a kapott számot szorozd meg néggyel. Normál esetben a nyugalmi pulzus 60 és 100 között alakul. Az alacsonyabb szám általában erős, hatékony szívműködésre utal, ellenben a magasabb azt jelzi, hogy a szervnek ugyanannyi munka elvégzéséhez többet kell dolgoznia. Egy edzett sportoló nyugalmi pulzusa akár a 40-hez is közelíthet. 

A pulzust több dolog is befolyásolja, így például az edzettségi szint, a dohányzás, a testalkat, a hőmérséklet, az érzelmi állapot és egyes gyógyszerek is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fentieken túl érdemes végiggondolni az étkezési, alvási szokásokat, a káros szenvedélyek meglétét, illetve a fizikai aktivitás szintjét a mindennapok során. A társas kapcsolatok, szociális élet, a szabadidő eltöltésének módja szintén fontos a biológiai életkor szempontjából. Ha valaki gyanakszik rá, hogy több területen is rosszul szerepelne, jó, ha változtatásokat eszközöl.

50 éves kor felett érdemes elvégezni ezt a 10 másodperces tesztet

Egy 2022 júliusában a British Journal of Sports Medicine című folyóiratban publikált tanulmány az egyensúly és az általános egészség, valamint a halálozás kapcsolatát vette górcső alá. A kutatók azt a megfigyelést tették, hogy a rosszabb egyensúlyérzék összefüggést mutat a korai halálozás magasabb valószínűségével.

50 éves kor felett érdemes elvégezni ezt a 10 másodperces tesztet: az egyensúly még fontosabb lehet, mint gondolnád

Az egyensúly az általános egészségügyi állapotról árulkodhat, összefüggést mutat az élettartammal is.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük