10 étel, ami pótolja a káliumot: csökkentik a vérnyomást és a fáradékonyságot

Természetes forrásból pótolható a szükséges napi mennyiség.

Káliumban gazdag ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Kutatások mutattak rá, hogy a szív- és érrendszeri problémákat nem önmagában a túlzott nátriumfogyasztás okozza, hanem a kálium és a nátrium arányának felborulása. Míg utóbbi nagy mennyiségben kerül a szervezetbe a sós ételekkel, előbbit inkább a zöldségekkel és gyümölcsökkel lehetne pótolni.

Káliumban gazdag ételek

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által elfogadott ajánlott beviteli érték káliumból 2000 milligramm. Természetes forrásból túladagolni gyakorlatilag lehetetlen, napi 17 600 milligramm alatt nincs negatív hatással a szervezetre.

A káliumot az egészséges ember számára nem kell tablettákkal bevinni, a változatos, zöldségekben gazdag étrend ugyanis kellő mennyiségben tartalmazza azt. Mutatunk néhány finom ételt, melyet káliumtartalma miatt is érdemes fogyasztani.

Az egyik legjobb káliumforrás a petrezselyemzöld: 100 grammonként 1000 milligrammot tartalmaz. Cukkinivel együtt, tócsniba sütve ízletes és gyors vacsora lehet.
A hüvelyesek nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak: a sárgaborsó 100 grammonként 1210 milligrammot. A belőle készült fűszeres krémleves tartalmas, melegítő fogás.
A házi müzliszelet egészségesebb a bolti változatoknál, és kedvedre dúsíthatod káliumban gazdag fügével vagy aszalt szilvával is.
A kakaóban 100 grammonként 1600 milligramm kálium van, ezért érdemes a legmagasabb kakaótartalmú étcsokoládék közül választani.
A vargánya nemcsak antioxidáns-tartalma miatt fontos, de 580 milligramm káliumot is tartalmaz 100 grammonként. Krémlevesnek is ideális alapanyag.
Desszertnek jó választás lehet a paleo almás máktorta, hiszen a mákban 1105 milligramm, míg a dióban 1710 milligramm kálium van 100 grammonként.
A csicseriborsó 100 grammja 580 milligramm káliumot tartalmaz. Egy finom hummusz akár reggelire is tökéletes.
A spenót 100 grammja 526 milligrammot tartalmaz káliumból, és nemcsak főzelékként szabad rá gondolni. Pirított csirke mellé akár köretként is megállja a helyét egy szénhidrátszegény vacsorában.
Az avokádó 485 milligramm káliumot tartalmaz 100 grammonként. Tojásba töltve isteni vendégváró falatkák készülhetnek belőle.
A banán 500 milligrammot tartalmaz, ezért igazán szívbarát kísérője lehet a zabkásának.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük