Csökkentik a gyulladást, és rendbe teszik a bélflórát: 3 egyszerű dolog a belek egészségéért
Az emésztőrendszer központi szerepet játszik egészségünkben, ezért nem vehető félvállról a bélflóra épsége.
Nehéz lenne megbecsülni a szervezetben munkálkodó mikroorganizmusok számát, melyek jelentős része az emésztőrendszerben, főképp a vastagbélben él. Ami sokkal lényegesebb, hogy ezek a mikroorganizmusok bőségesen kiveszik részüket mind az emésztésből, mind az immunrendszer megerősítéséből.
Ezért nem kell rögtön kétségbeesni a baktérium szó hallatán, hiszen temérdek olyan mikrobát találni az emberi testben, melynek létezése a hosszú távú egészség megőrzésének záloga. Amikor a bélflóra törékeny egyensúlya felborul, a kórokozók elszabadulhatnak, ezzel egy időben pedig különféle emésztési rendellenességek alakulhatnak ki. A mikrobiomok és az egészséges bélflóra azonban megszüntetheti a gyulladást.
Ezzel segítheted a jótékony bélbaktériumok szaporodását
A cukor és a finomított szénhidrátok elhagyásával is sokat tehet az ember a baktériumflóra egészségéért. Az Oregon Egyetem egy korábbi kísérletében a szakemberek egereken vizsgálták, milyen hatással van a cukor a bélrendszerre. Eredményeik szerint az változásokat idézett elő a rágcsálók emésztőrendszerében, ugyanis megemelte az egészségre rossz hatással lévő baktériumok számát, kiváltképp a kólibaktériumok esetében.
Miután kivonták az egerek étrendjéből a cukrot, az emésztési panaszok megszűntek. Ezenkívül a cukor és a finomított szénhidrátok a vékony- és a vastagbélben is káros hatásokat idézhetnek elő: a székrekedés leggyakoribb okai között szerepel a rostban szegény étrend, a finomított ételek gyártása alatt pedig a legtöbb esetben elvész a rosttartalom, ezért érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket.
A cukornak az édesítőszerek sem ideális alternatívái ebből a szemponbtból, mivel róluk is megállapították, hogy súlyosan károsíthatják a bélrendszert. Különösen az aszpartám, szukralóz, szacharin, neotám, advantám és aceszulfám-k édesítőszereknél áll fenn ez a hatás.
Fogyassz több zöldséget!
Az élelmi rostok segítik az ételek felszívódását és a víz megkötését, ezáltal a bélműködésre és az emésztésre is jótékony hatással vannak. Az elhízás, a cukorbetegség, a székrekedés vagy a vastagbélrák csak pár betegség, mely kialakulhat akkor, ha a szervezet nem jut elég rosthoz. A zöldségek, különösen a zöld levelesek - spenót, brokkoli, kelfélék, petrezselyem - elősegíthetik a jótékony baktériumok szaporodását, ráadásul ezek egyvelegéből akár finom, energetizáló turmixot is készíthetsz.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Veszélyesek lehetnek az antibiotikumok
Sokan nincsenek tisztában az antibiotikumok helyes használatával, melyeket kizárólag orvosi előírásra és csak meghatározott ideig szabad alkalmazni. A WHO minden évben igyekszik felhívni erre a figyelmet, ahogy arra is, hogy tilos az előző kezelésből megmaradt antibiotikumokat felhasználni, valamint a családtagoknak sem szabad továbbadni.
Ami pedig az emésztőrendszert és az antibiotikum hatását illeti, utóbbi sok esetben bélgyulladást okozhat, ezért mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni, ha az antibiotikum elhagyása után hasmenést tapasztalsz.
Sokat segíthetnek a probiotikus ételek
A probiotikus baktériumtörzsek szintén hozzájárulnak az egészséges bélflórához, és bár többségük kapszulás vagy folyékony kiszerelésben is elérhető, az egészségtudatos táplálkozás részeként jelentős részük egyszerűbben, az étrendből bevihető. Korábbi cikkünkben több probiotikus élelmiszert bemutatunk.
Mérsékelt hús- és tejtermékfogyasztás
Korábban a Nature szaklapban jelent meg a Harvard Egyetem kutatóinak azon tanulmánya, melyben az állati eredetű élelmiszerek és a bélflóra kapcsolatát vizsgálták. A kísérletben résztvevőknek kétféle szélsőséges étrendet állítottak össze: az elsőben kizárólag húsok, tojás és tejtermékek szerepeltek, így reggelire rendszerint tojást és bacont, ebédre különböző húsételeket, vacsorára pedig sajtot, szalámit és pármai sonkát kaptak. Egy rövid szünet beiktatása után a kutatók módosítottak az étrenden, és ezúttal kizárólag növényi eredetű táplálékot adtak a résztvevőknek.
Az eredményeik tükrében megállapították, hogy a bélflórának mindössze két napra volt szüksége a változás elindulásához: a Bilophila nevű baktérium szaporodása már ennyi idő elteltével mérséklődött, melyet egy másik, egereken folytatott kísérletben felelősnek nyilvánítottak a bélgyulladás kialakulásáért.
Nélkülük hiába szedsz probiotikumot
A prebiotikumok olyan cukormolekulákat tartalmazó élelmiszer-összetevők, melyek emészthetetlenek, így közvetlenül a vastagbélben található jótékony baktériumok szaporodását serkentik, gyakorlatilag táplálékul szolgálnak a probiotikumoknak, és segítik az ásványi anyagok felszívódását is. Ilyenek a poliszacharidok, az oldható rostok és a rezisztens keményítők. Kitűnő probiotikumforrás a joghurt és a savanyú káposzta, de természetesen más ételben is előfordul.
10 prebiotikus étel, ami rendbe teszi a bélrendszert: nélkülük hiába szedsz probiotikumot
Nézegess képeket!
ElolvasomKépek: Getty Images Hungary
- megelőzés
- pszichológiai immunrendszer
- bélrendszer
- baktérium
- emésztőrendszeri betegség
- emésztés
- probiotikum
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- gyomor
- tünetek és betegségek
Puffadás, hasmenés, székrekedés: egy alig ismert ok húzódhat meg a háttérben
- megelőzés
- hasmenés