76 éves, de egy harmincas is megirigyelné a testét: jógát oktat az idős nő

A jóga idősebb korban is elkezdhető, erre Janice Lennard a bizonyíték.

joga-idos-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az időskor még nem jelenti azt, hogy fel kell hagyni teljesen a mozgással. Erre a legjobb bizonyíték a 76 éves Janice Lennard, aki már akkor nyugdíjas volt, amikor megszerezte a jógaoktatói engedélyét. Az asszony azóta azért dolgozik, hogy meggyőzze a hasonló korú nőket és férfiakat arról, hogy az öregedéssel nem kell elveszíteniük a hajlékonyságukat, a mozgékonyságukat és az erejüket.

Janice kiskora óra imád táncolni, nyolc-kilenc évesen kezdett el balettozni és szteppelni, a gimnáziumi évek után pedig Los Angeles-be költözött, és ott húsz évig táncosként ténykedett. 15 éve kezdett jógaórákat venni, amikor Palm Springs-be költözött, és úgy döntött, ha már úgyis ennyit jógázik, akár taníthatná is.

Nyugdíjaskorában lett jógaoktató

Az idős nő elmúlt hatvan, amikor megszerezte az oktatói engedélyét, és az emberek annyira élvezték az óráit, hogy azóta Pilates-t és balettet is oktat már. A nő olyan edzést tart, amit bárki könnyedén követ. Nagyon odafigyel arra, hogy a hozzá érkező, sokszor szintén meglett korú tanítványai ne sérülhessenek meg az óráin.

Az asszony filozófiája, hogy a legtöbb idős ember pontosan azáltal veszíti el a mozgékonyságát és a hajlékonyságát, mert nem elég aktív. A jóga segít megmozgatni az izmokat, illetve ellazítani például a csípő tájékát, hogy könnyebb legyen a mozgás, és ez nagy különbséget jelent a mindennapi életben, utána már az ember abba sem akarja hagyni a sportot. Csak elkezdeni nehéz.

Janice azt meséli, a tanítványai mindig meglepődnek, mi mindent képesek megcsinálni egy kis gyakorlással, pedig ő mindig azt mondja nekik, hogy csak annyit csináljanak, amennyit bírnak. Egy félórás-órás nyújtás naponta nagy minőségbeli változást hozhat az idősebbek életében. Ha pedig már kialakult a szokás, könnyű folytatni.

Janice nemrégiben esett át egy csípőprotézis-műtéten. Az orvos kérésére emiatt két hétig nem tanított, csak sétált, a két hét leteltével viszont azonnal visszament a terembe. 

- Csak a csípőm öregedett meg, én nem - mondja a nő, aki mindig is hajlékony volt, és azt gondolja, a hajlékonysága az egyik oka annak, hogy ilyen gyorsan felépült a műtét után.

A nő szerint a jógaedzéseire az ízületi bántalmakkal küzdők is nyugodtan járhatnak, hiszen semmi olyat nem vár a tanítványaitól, ami azoknak nehézséget okoz. Azzal kell kezdeni, ami az embernek megy, és fokozatosan haladni előre. Nem kell pont jógára vagy Pilates-re járni. Bármilyen mozgás megteszi.

- Ha nem figyelünk oda, negyven után minden kezd elromlani. Ha nem folytatod a mozgást, akkor pedig csak rosszabb lesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jógagyakorlatok zsírégetéshez

A jóga nemcsak a test rugalmasságának megőrzésében lehet jó segítség, a fogyáshoz is jelentősen hozzájárulhat. Ezek a gyakorlatok égetik a legtöbb kalóriát, ha beépíted őket az edzésedbe, hatékonyabb lesz a súlyvesztés.

Ezt is szeretjük