A jódhiány 5 gyakori tünete: a túl kevés és a túl sok is káros

A pajzsmirigy-alulműködésért sok esetben - de nem mindig! - a jódhiány felel.

orvos-sztetoszkoppal

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jód egy nagyon fontos szerv, a pajzsmirigy megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, ám nem mindegy, hogy mikor és mennyi kerül a szervezetbe.

Azt, hogy pontosan milyen tünetek esetén kell jódhiányra gyanakodni, és melyek a biztonságos jódpótlás szabályai, prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa foglalta össze. 

A túl kevés és a túl sok jód is káros

A pajzsmirigynek ahhoz, hogy hormonjait elő tudja állítani, jódra van szüksége. Mivel hazánkban a termőföld jódban szegény, az itt termő növények is alacsony jódtartalmúak. Ez azonban nem jelenti, hogy mindenkinek automatikusan jódtartalmú táplálékkiegészítőket kellene szednie, sőt, Balázs professzor épp arra figyelmeztet, hogy a túlzásba vitt jódfogyasztás épp úgy felboríthatja a pajzsmirigy működését, ahogyan a jódhiány. Annyi különbséggel, hogy, míg utóbbi esetben jellemzően pajzsmirigy-alulműködés alakul ki, addig a túlzott jódfogyasztás autoimmun pajzsmirigybetegségeket és túlműködő, göbös pajzsmirigybetegség esetén súlyos túlműködést is kiválthat. 

no-nyak-orvos

- A szervetlen jód kétélű fegyver. Jóllehet, a pajzsmirigy működéséhez valóban szükséges, de túlzott bevitelével a pajzsmirigygyulladás kialakulását, illetve fellángolását lehet kiváltani. Ez különösen fontos a várandósok esetében. Az alkalmazott magzatvédő készítmények gyakran sok jódot visznek be, ez akár ismételt vetéléseket is okozhat!

Milyen esetben lehet indokolt a jódpótlás?

Nyelési nehézség, nyakfeszülés

Ha kevés a jód a szervezetben, a pajzsmirigy egyre keményebben dolgozik, hogy jód hiányában is előállítsa a hormonjait. Ennek érdekében megnöveli saját méretét, hétköznapi nevén golyva alakul ki. A nyak mérete szabad szemmel láthatóan is megvastagszik, az érintettek nyelési nehézséget, nyakfeszülést érezhetnek.

Ok nélküli hízás

Ha ugyanúgy táplálkozol, és annyit mozogsz, mint korábban, és a testsúlyod ennek ellenére is nő, érdemes jódhiányra gyanakodni. A pajzsmirigyhormonok kontrollálják az anyagcsere sebességét. Ha nincs a működésükhöz elegendő jód a szervezetben, akkor kevesebb pajzsmirigyhormon termelődik, az anyagcsere lelassul, és beindul a hízás.

Fáradtság és gyengeség

Ilyenkor, télen általános jelenség, ám, ha érezhetően kevesebb az energiád, bármikor képes lennél elaludni, és hosszabb ideje gyengének érzed magad, az jódhiány miatt is lehet.

Hajhullás, száraz, repedezett bőr

A jódhiány és a következtében kialakult pajzsmirigy-alulműködés gyakori tünete a haj megritkulása. Ebben az évszakban szintén gyakori, a tél velejárója a hidegben száradó, viszkető, kirepedezett bőr. Ám jódhiány mellett hiába a különböző tápláló, hidratáló krémek használata, látványos javulás nem érhető el, csak akkor, ha gondoskodsz a hiányzó ásványi anyag pótlásáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Mennyi jódra van szükség?

Egészséges szervezet számára a napi jódszükségletet az életkor határozza meg. 1 éves korig 40-60, 2-3 év között 70, 4 és 6 év között 90, 7 és 10 év között 120, 11 év felett pedig 150 mikrogramm. Terhesség alatt 175, szoptatás időszakában pedig ennél is magasabb, 200 mikrogramm jódot javasolt naponta elfogyasztani. Ha azonban a felsorolt panaszokat tapasztalod, vagy tudod, hogy valamilyen pajzsmirigybetegséged van, a szervezetben lévő jód mennyiségét vizeletből javasolt először pontosan meghatározni. Ennek mértéke alapján pedig orvosi javaslatra és ellenőrzés mellett személyre szabott jódpótlásra is szükség lehet.

Nem biztos, hogy a jódpótlás oldja meg a problémát!

- Napjainkban gyakori probléma, hogy a jódot javasolják, adják, de a jódszintet, illetve -ürítést nem határozzák meg. Ez olyan, mintha a cukorbetegeknek úgy adnánk az inzulint, hogy a vércukrot nem határoznánk meg - hangsúlyozza Balázs professzor. Ha akár a jódhiány miatt, akár más okból pajzsmirigybetegség alakult ki, akkor nem biztos, hogy kizárólag a jód pótlásával orvosolni lehet a problémát. Alapos kivizsgálást követően a tünetek függvényében hormonpótlásra vagy műtétre is szükség lehet. A személyre szabott kezelés megválasztása endokrinológus feladata. 

Gátolják a jód felszívódását

A következő képeken olyan ételeket mutatunk, melyek fogyasztása jódhiány esetén nagyon nem ajánlott. Nézd meg őket!

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük