5 jel, ami arra utal, hogy túl kevés vizet iszol - Nem csak a szomjúság az árulkodó

Az elegendő folyadékbevitelre egész évben oda kell figyelni.

Jelek, hogy kevés vizet iszol
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kellő mennyiségű folyadékbevitellel sokaknak meggyűlik a baja, vannak, akik egyszerűen elfelejtenek inni egy-egy rohanósabb napon. 

Pedig az elegendő ivás kulcsfontosságú a szervezet megfelelő működéséhez, és nemcsak a kánikulában, hanem az egész év során fokozottan oda kell rá figyelni. Előfordulhat, hogy nem érzed magad szomjasnak, mégis alacsonyabb a folyadékfogyasztásod a kelleténél, fontos felismerni a jeleket!

Jelek, hogy kevés vizet iszol

Az emberi szervezet mintegy 50-60 százaléka víz, a víz számos élettani folyamatban játszik fontos szerepet. Szükséges a testsúly fenntartásához, a megfelelő vérnyomás biztosításához, a méreganyagok kiürítéséhez, valamint a testnedvek, például a nyál előállításához. Hozzájárul továbbá a rendszeres bélműködéshez, a szervezet hőmérsékletének szabályozásához, az izomtevékenységekhez, valamint az üde, fiatalos bőr fenntartásához.

Amennyiben a szervezet nem jut elegendő folyadékhoz, vagy a bevitt mennyiséghez képest túl sokat veszít, kiszáradás lép fel. A dehidratáció fokozott veszélyének vannak kitéve a gyermekek és az idősek, valamint a krónikus betegségekben, így diabéteszben szenvedők. A túlzott alkoholfogyasztás, az ital vízhajtó hatása miatt is számolni kell a kiszáradással. A szomjúságérzeten túl a következő jelek utalhatnak rá, hogy valaki nem fogyaszt elegendő vizet.

Székrekedés: a víz lazítja a székletet, ami megkönnyíti az emésztőrendszeren történő áthaladását. Így hozzájárul a jó emésztéshez és rendszeres bélmozgáshoz. Elegendő víz hiányában a szervezet vizet vonhat ki a székletből kompenzálás gyanánt, ami szilárdabb lesz, és nehezebben ürül ki, székrekedés jelentkezhet. 

Csökkent vizeletürítés: alacsony folyadékbevitel esetén a vesék a lehető legtöbb folyadékot visszatartják. Így aztán a vizelet mennyisége csökken, a színe sötétebb, a szaga erőteljesebb lesz, az állaga pedig zavarosabb lehet. 

Romló bőrminőség: a víz hidratálja és feltölti a bőr sejtjeit, hatására a bőr üdébb, fiatalosabb. Hiányában viszont veszít a rugalmasságából, száraz, hámló és megereszkedett lesz, láthatóbbá válnak a finom ráncok is. A megfelelő folyadékbevitel a bőrproblémák csökkentésében is segíthet a méreganyagok kiürítése révén. 

Rossz lehelet: a víz nélkülözhetetlen a nyáltermeléshez, ami pedig fontos a baktériumok szájüregből történő eltávolításához, ezáltal az egészséges fogak és íny megőrzéséhez. A baktériumok felhalmozódása a nyelven, a fogakon és az ínyen rossz lehelethez vezet

Cukoréhség: a dehidratáció hatására erős késztetést érezhetsz, hogy valami édeset egyél. Ennek oka, hogy a folyadékhiány megnehezíti a szervezet számára az energiát biztosító glükózraktárak elérését. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mennyi vizet kellene inni?

A folyadékpótlás elsődleges, legjobb eszköze a víz. Azt, hogy egy adott szervezetnek mennyire van szüksége belőle, számos tényező befolyásolja, így a testtömeg, a nem, a fizikai aktivitás, az egészségügyi állapot és a fizikai aktivitás is. Hányással, hasmenéssel járó kórképek esetén, jelentős fizikai megterhelés, sporttevékenység során nő a vízigény. Egy átlagos felnőttnek legalább napi 2-2,5 liter folyadékot kellene bejuttatnia, ebben a vízen túl más innivalók és a táplálékokból származó folyadék is benne van. 

Nem csak az alacsony folyadékbevitel károsíthatja a veséket!

Az életmód jelentősen befolyásolja a páros szerv működését, a népbetegségnek számító magas vérnyomás, illetve a diabétesz növelik a krónikus vesebetegség kialakulásának valószínűségét. 

7 mindennapos szokás, ami súlyosan károsítja a vesét: nem csak a túlzott sófogyasztással kell vigyázni

A vese kulcsfontosságú feladatokat lát el, épsége megőrzésére a mindennapokban is érdemes figyelni.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük