Mi a teendő izomgörcs esetén? Így szüntethető meg gyorsan a panasz

Gyorsabban megszabadulhatsz az izomgörcstől, ha nyújtással próbálkozol.

Izomgörcs kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élete során mindenki szenved olykor izomgörcstől. A panasz hirtelen jelentkezik, és van, hogy tovább fennáll, mint azt az ember szeretné, vagy elviselhetőnek tartaná. A görcs ideje alatt az ember olykor meg sem meri mozdítani az érintett testrészét, pedig egy ügyes fogással gyorsabban megszüntethető a kellemetlenség.

Nyáron az izomgörcs különösen veszélyes helyzeteket teremthet, előfordul ugyanis, hogy a fokozott igénybevétel hatására, úszás közben jelentkezik. Nem árt tisztában lenni vele, hogy hogyan szüntethető meg hatékonyan.

Az izomgörcs kezelése

Az izomgörcs kifejezetten gyakorinak számító panasz, a hátterében több dolog is állhat, így például stressz, tápanyaghiány, idegkompresszió, túlterhelés vagy dehidratáció is, a leggyakoribb ok - különösen melegben - az izom túlzott igénybevételéből származó kifáradás. Az izomgörcsök testszerte bárhol előfordulhatnak, de leginkább a vádliban, a combban, a kézben és a lábban jellemzőek. Érintettek lehetnek még többek között a bordaközti izmok és a hasizmok is.

Az izomgöcs többnyire rövid idő alatt magától elmúlik, nem igényel speciális kezelést. Az adott izom vagy izomcsoport nyújtása azonban segíthet minél előbb megszüntetni a panaszt. Bármennyire is csábító tehát, hogy mozdulatlanul kivárjuk, amíg elmúlik a kellemetlenség, jobb aktívan tenni ellene. 

Görcs a vádliban

Vádligörcs esetén a lábszár hajlító, hátulsó oldali izmai rándulnak görcsbe, ilyenkor a legcélszerűbb kinyújtani a lábat, majd kézzel visszafeszíteni (a sípcsont irányába húzni) a lábfejet. Amennyiben valakinek nagyon merev az izomzata, hajlított térddel feszítse vissza a lábfejét.

Görcs a combokban

Amennyiben a comb elülső oldalán jelentkezik a görcs, a combfeszítő izmok nyújtására van szükség. Ilyenkor be kell hajlítani a térdet, a bokát fogva pedig a hát felé kell húzni az alsó végtagot. Ha a comb hátsó, hajlító oldalán van a görcs, akkor épp ellenkezőleg, az alsó végtag (térd) nyújtása lesz célravezető.

Görcs a kézen

Tenyérgörcs esetén az ujjak hátrafeszítése hatékony, óvatosan a másik kézzel is hátra lehet húzni őket. Ez ujjgörcs alatt is használhat, de szintén meg lehet próbálni az ujjak nyitását, zárását.

Görcs a törzsizomzatban

A törzsizomzatban jelentkező görcs során a hátizmok vagy a hasizmok nyújtása lehet indokolt. Előbbinél érdemes előrehajolni, a fejet is a mellkashoz közelítve, utóbbinál háton fekvésben javasolt minél jobban megnyújtózkodni a karokkal és az alsó végtagokkal is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fentieken túl az érintett terület óvatos masszírozása is segíthet. Amikor túlterhelés miatt jelentkezik az izomgörcs, gyakran már a konkrét fájdalom előtt érezni lehet, hogy gond van, már ekkor érdemes nyújtani, átmozgatni a testrészt.

A megelőzésért is lehet tenni

Megelőzés gyanánt fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, különösen igaz ez kánikula, illetve erőteljes fizikai aktivitás, sportolás idején. Edzés előtt mindenképp időt kell szánni a bemelegítésre, majd a mozgást követően a levezetésre, nyújtásra is. Ha éjszakánként gyakran ébreszt izomgörcs az álmodból, akkor a lefekvést megelőzően is elvégezhetsz néhány nyújtó gyakorlatot. Fontos észben tartani, hogy bizonyos tápanyagok, például a magnézium, a kálium és a kalcium hiánya is okozhat gyakori izomgörcsöket, illetve gerincproblémák miatt nyomás alá kerülhetnek az idegek, és ez szintén hasonlónak tűnő panaszokhoz, fájdalomhoz, izomgyengeséghez vezethet, így ajánlott szakemberrel konzultálni a problémáról.

Nyújtó gyakorlatok alvás előtt

A rendszeres testmozgás támogatja az általános egészséget és az alvást is, ugyanakkor lefekvés előtt közvetlenül már nem ajánlott a nagyon intenzív, pulzusemelő mozgás, hiszen az még akár jobban fel is ébreszthet. Az óvatos, lassú nyújtó gyakorlatok viszont a testedre és a légzésedre figyelve segítenek eltávolodni a napközbeni idegeskedéstől, enyhítik az izomfeszülésből eredő panaszokat, és megelőzhetik az éjszakai izomgörcsöket.

Gyorsan elalszol, és nyugodtan pihensz: 8 villámgyors és egyszerű nyújtó gyakorlat lefekvés előtt

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Ezt is szeretjük