Amikor túl erős az izzadás: egészségügyi problémák, amiket így jelez a szervezet az endokrinológus szerint

A túl erős izzadás nem normális: betegségek állhatnak a hátterében, és az intenzív verejtékezés ezeket jelezheti.

GettyImages-1326917252
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári hőséggel együtt jár a fokozottabb verejtékezés is, és ez egy bizonyos mértékig természetesnek vehető. Azonban, ha már-már zavaró méreteket ölt, érdemes utánajárni, hogy nem valami más okozza-e a panaszt.

Hogy milyen hormonzavarok generálhatják a problémát, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, pajzsmirigy-specialistája osztotta meg.

Amikor túl erős az izzadás

Az izzadás egy fontos funkció, amely szükséges a test lehűtéséhez. A verejtékezés akkor fokozódik, amikor kint nagy a hőség, vagy amikor megerőlteti magát az ember, valamint jelentkezhet a stresszre adott akaratlan válasz formájában is.

Bár mindenki izzad, de nem mindenki túlzottan: amint az izzadás elkezdi zavarni a mindennapi életet, mert túlzott méreteket ölt, azt orvosi nyelven hyperhidrosisnak nevezzük.

GettyImages-1330168281
Fotó: Dima Berlin / Getty Images Hungary

A hyperhidrosis kezeléséhez elengedhetetlen, hogy ki legyen derítve, mi is okozza a problémát. Mivel több minden is kiválthatja, több vizsgálat is szükséges lehet. Előfordulhat, hogy egyszerre több kóros állapot is hozzájárul a problémához.

Amennyiben van egy mögöttes oka, úgy másodlagos hyperhidrosisról, amennyiben nincs, úgy primer hyperhidrosisról van szó.

Milyen endokrin zavarok okozhatnak fokozott izzadást?

Többféle betegség is állhat a túlzott izzadás mögött.

Cukorbetegség

A cukorbetegség olyan szénhidrát-anyagcsere zavar, melynek során a vércukor szintje megemelkedik. Normális esetben a cukor, más néven glükóz az inzulin nevű hormon segítségével a vérből a sejtekbe jut, hogy üzemanyagként használják fel.

A cukorbetegek vagy egy autoimmun folyamat révén nem termelnek elegendő inzulint ahhoz, hogy a glükózt a véráramból a sejtekbe szállítsák - ekkor 1-es típusú cukorbetegség áll fenn -, vagy sejtjeik ellenállóvá válnak az inzulin hatásaival szemben, ekkor 2-es típusú cukorbetegségről van szó.

A cukorbetegségnek gyakran nincsenek tünetei, csak akkor, amikor már szövődmények léptek fel. Érdemes azonban tudni, hogy az idegrendszer a hipoglikémiára többek között verejtékezéssel reagál, így érdemes felfigyelni erre a tünetre!

Ezenkívül a túl sok vércukor idővel károsíthatja az idegeket, amit tudományosan diabéteszes neuropátiának neveznek. Ha az izzadást szabályozó idegek sérülnek, akkor az verejtékezéssel kapcsolatos problémákat válthat ki.

A diabétesz kezelése elsősorban életmódterápiával történik. 1-es típus esetén mellé mindenképp inzulinra is szükség van! 2-es típus esetén ezt kiegészítheti gyógyszeres vagy inzulinos kezelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pajzsmirigybetegség

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található mirigy. Olyan hormonokat termel - T3 és T4 hormonokat - amelyek számos testi funkció szabályozásában szerepet játszanak, beleértve:

 • az anyagcserét,
 • a légzést,
 • a pulzust,
 • a testsúlyt,
 • a testhőmérsékletet.

Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, azt hyperthyreosisnak, vagyis pajzsmirigy-túlműködésnek nevezzük. A pajzsmirigy túlműködése fokozza a szervezet anyagcseréjét és pulzusszámát, vagyis fokozott üzemmódra kapcsol, ami túlzott izzadást eredményezhet - mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, pajzsmirigy-specialistája.

Terápiája legtöbbször gyógyszeres úton történik, ám súlyos esetben műtétre is szükség lehet, mint például strúma, hormontermelő göbök esetén.

Akromegália

Az akromegália egy ritka betegség, melynek során az érintett túl sok növekedési hormont termel. Hátterében az agyalapi mirigy jóindulatú daganata, az adenoma áll. Az extra mennyiségű GH, vagyis növekedési hormon túlzott növekedést okoz a csontokban és a test lágyszöveteiben.

GettyImages-1324458870
Fotó: nicoletaionescu / Getty Images Hungary

Tünetei felnőttkorban lassan alakulnak ki, sokszor nehéz is észrevenni azokat. Egyik jellegzetes panasza a fokozott izzadás, ilyenkor meg kell figyelni, nem szorítja-e jobban az embert az utóbbi években a cipője, illetve nem érzi-e szorosabbnak a gyűrűjét - ezek ugyanis mind felvetik az akromegália gyanúját.

Kezelésében nagy szerepe van az adenoma eltávolításának. Ha ez valamiért nem lehetséges, akkor gyógyszeres terápia is elérhető.

További állapotok, melyek fokozott izzadást okozhatnak:

 • menopauza,
 • túlsúly,
 • gyógyszerek mellékhatása,
 • stressz,
 • kardiológiai problémák,
 • fertőzések,
 • rosszindulatú daganatok, mint például a limfóma, leukémia.

Amikor az izzadás mögött betegség áll

Az izzadás mögött különböző okok állhatnak, legtöbbször csak hűtőfunkcióját látja el, de akár betegség is generálhatja.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük