A leggyakoribb okok, amik isiászhoz vezethetnek - Az ülőmunka és a depresszió is növeli a kockázatot

Az isiász fájdalmas betegség, kialakulása mögött több ok is állhat.

GettyImages-1283344399
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az isiász olyan kórkép, amit jellemzően nem egy konkrét sérülés okoz, hanem lassan, akár évek alatt fejlődik ki, főként negyvenéves kor felett. Az „ülő ember betegsége” okozhat derékfájdalmat, csípő- és lábfájdalmat, amit a testhelyzet-változtatás gyakran felerősít.

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra az okokra és rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet, amelyek megnövelik az isiász kialakulásának kockázatát.

Gyakori és ritkább okok az isiász hátterében  

A megfigyelések szerint az isiász leggyakrabban azokat érinti, akik sokat vannak egyfajta megerőltető, nem természetes testhelyzetben, például a munkájuk kapcsán - sajnos az ülőmunka is ide sorolható. Vannak konkrét okok is, amelyek isiászhoz vezethetnek.

GettyImages-157375779

- Ágyéki porckorongsérv: a kutatások szerint ez az isiász leggyakoribb kiváltó oka, ugyanis az ágyéki (deréktáji) porckorongsérv összenyom egy vagy több gerincvelői ideggyököt, amelyek az ülőideget alkotják. Így kialakulhat közvetlen kompresszió és gyulladás is. A közvetlen nyomás vagy kompresszió azt jelenti, hogy az adott ágyéki porckorong kidudorodik, és nyomja az ideget, de az is előfordulhat, hogy a porckorongból kiszivárgó savas hatású anyag gyulladást okoz, és irritálja az ülőideg körüli területet. Az így megjelenő fájdalom érintheti csak az egyik vagy mindkét lábat is.  

- Degeneratív elváltozások: mivel a porckorongok vízmegkötő képessége harminc felett egyre romlik (és ezt számos más tényező is elősegítheti), a porckorong állománya fokozatosan felpuhul, csökken a magassága, és helyenként ki is boltosulhat. Ennek a folyamatnak lehet a következménye az úgynevezett spondylosis, egyes gyulladásos betegségek és természetesen a sérv is.

- Gerinccsatorna-szűkület: a hatvan feletti korosztályt érinti leggyakrabban ez a betegség, amely szintén az isiász forrása lehet.

- Csigolyaelcsúszás (spondylolisthesis): ez olyankor fordulhat elő, amikor egy kisebb törés, repedés következtében az egyik csigolyatest elcsúszik a másikon. A spondylolisthesis leggyakoribb okai között a fejlődési rendellenességek, baleset, helytelenül kivitelezett sportolás, mozgásszegény életmód, csontanyagcsere-betegségek szerepelnek. A következményesen kialakuló isiász mindkét oldalt érinti.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ritkább okok: jóval kevésbé gyakran, de akár olyan betegségek, állapotok is okozhatnak isiászt, mint például a daganat, ritkább gyulladások, Pott-betegség, kialakulhat csípőízület-műtét következtében és a terhesség során is. 

Az isiász kialakulásának rizikófaktorai

- Bár az isiász rizikója a korral növekszik, és természetesen betegségek is jelentősen növelik a kockázatot, fontos tudni, hogy milyen rizikófaktorokat ismerünk még, hiszen ezek némelyikét ki tudjuk küszöbölni - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

- Elsősorban ilyen a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az egyoldalú táplálkozás, a rossz munkahelyi ergonómiai feltételek, a túlsúly és az elhízás. Ezek olyan befolyásolható tényezők, amelyek ellen odafigyeléssel, kitartással és olyan profi segítséggel, mint egy szakértők által vezetett életmódprogram, lehet segíteni. Vannak olyan tényezők is, amelyeknek szintén utána kell járni, mint a B12-vitamin-hiány és a depresszió - ugyanis ezek is hozzájárulhatnak az isiász és más fizikai betegségek kialakulásához. 

GettyImages-151811690

Mivel az isiász okai láthatóan különbözőek lehetnek, így a gyógymódot minden esetben egyedileg kell megtalálni. Sok esetben a kombinált kezelés a célravezető, amelyben helyet kaphat a fizikális terápia, a gyógymasszázs, a szájon át szedhető gyulladáscsökkentők, a helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekciókúra, az olyan természetes hatásmechanizmusú kezelések, mint az orvosikollagén-injekció vagy a lökéshullám-terápia. Bizonyos esetekben pedig, amennyiben például porckorongsérv áll a fájdalom hátterében, végső esetben műtétre kerülhet sor.

Fáj a hátad felső része? 10 nyújtó mozdulat, ami azonnal enyhíti a kínzó panaszokat

A váll, a nyak és a felső háti szakasz, a lapocka és a gerinc területének fájdalmát enyhíthetik legalább átmenetileg a megfelelően megválasztott mozgásformák.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük