A fenék, a csípő és a comb fájdalmával kezdődik: a piriformis szindróma az isiászhoz hasonlít

Hasonlóan kellemetlen, mint az isiász, sőt a következményeként lép fel, mégis vannak köztük különbségek.

fájdalom isiász

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A piriformis szindróma a fenék, a csípő és a comb fájdalmával jelentkezik, és gyakran az isiász következményeként lép fel.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa a tünetekről, az okokról és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Üléskor erősödő fartáji fájdalom

Akár zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor nyilall bele a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász áll a fájdalom mögött. Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek összefoglaló neve. Nem véletlenül nevezik a modern ember betegségének, ugyanis leggyakrabban az ülő életforma vezet az isiász, vagyis az ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába kialakulásához.

GettyImages-935673920

Az isiász talaján pedig kialakulhat a piriformis szindróma nevű betegség. Ez azt jelenti, hogy az ischiadicus ideg lefutása pályáján a piriformis izom alatti résben valamilyen okból nyomás alá kerül, és az idegpálya mentén fájdalom, zsibbadás alakulhat ki, valamint az ideg által beidegzett izmok gyengesége. A panaszok rendszerint a fartájékon jelentkeznek, de akár a comb hátsó részébe is lesugározhatnak. Kellemetlen, nyomó fájdalomként érezzük, és jellemzője, hogy huzamosabb ideig ülve erősödik, vagy épp üléskor jelentkezik, például egy hosszabb autóút vagy íróasztali munka után.

Hirtelen is kialakulhat

Bár jellemzően a sok ülés és mozgáshiány vezethet a piriformis szindrómához, előfordulhat, hogy egy sérülést követően jelentkeznek tünetek. Egy-egy esés, baleset éppúgy okozhat ilyen panaszt, mint a túlzott igénybevétel, akár rosszul végzett vagy túl hirtelen elkezdett edzés, túlnyújtás, de az izomfeszülés és a túlsúly is rizikófaktorok. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A piriformis szindróma sokszor már a jellegzetes tünetek alapján is diagnosztizálható, de a kivizsgálás során természetesen azt is fel kell mérni, mennyire mozgékony a csípő, milyen mozgásokra képes, illetve nem képes. Szükség lehet MRI-vizsgálatra, esetleg ideggyógyász-konzíliumra is - ismerteti Arnold doktor. 

Mozgás és orvosi eljárások segíthetnek

Ha kiderül, hogy valóban piriformis szindrómáról van szó, a fizikális terápia, a gyógymasszázs enyhíti a nyomást az idegeken, gyors segítséget adhat. Ezenkívül fontos megerősíteni a csípő izmait, és egyben a rugalmasságukat is fokozni. Ehhez szakszerű és biztonságos iránymutatást adhat a gyógytornász és a mozgásterapeuta. Mielőtt azonban belevágnánk bármiféle mozgásprogramba, mindenképpen fontos a diagnózis felállítása. 

GettyImages-1207673372

- A fenékben jelentkező fájdalmat komolyan kell venni, hiszen a gyakori okokon túl számos egyéb forrása is lehet, a pilonidális cisztától a csípő-keresztcsont ízületi gyulladásig, a végbél megbetegedéséig. Éppen ezért akár gyengeséget érzünk a lábunkban, akár gyulladásra utaló tüneteket tapasztalunk, akár bizonyos mozdulatok váltják ki a fájdalmat, mindenképpen ki kell vizsgáltatni azt - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa. - Ha megvan az ok, meglesz a kezelés is, legyen az gyorsan ható, helyi gyulladáscsökkentő injekció, a természetes folyamatokat kihasználó lökéshullámterápia, orvosikollagén-injekciókúra, orvosi lézerkezelés vagy akár orvosi akupunktúra. A cél nemcsak a fájdalomcsillapítás, de egyben az ok megszüntetése is.

10 jógapóz az elhúzódó derékfájás ellen

Egyes jógagyakorlatok hatékonyan védik a gerinc egészségét, ám nagyon fontos, hogy helyesen, kíméletesen végezze őket az ember. Mivel akut panaszok esetén a rossz kivitelezés ronthat az állapoton, betegség esetén mindig egyeztess szakorvossal, gyógytornásszal, valamit a jógaoktatóddal is. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük