69 százalékkal növeli a szívroham esélyét a probléma: fáradtsághoz és figyelemzavarhoz is vezethet

Sokan szenvednek tőle, ám kevesen veszik kellőképpen komolyan.

Inszomnia és szívroham
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A felnőtt lakosság jelentős százaléka szenved az alvászavar egyik vagy másik típusától. Sokan sajnos teljesen természetesnek tartják, hogy gondjuk van az éjszakai pihenéssel, a stressz, az állandó rohanás és a felborult bioritmus számlájára írják a panaszt - és ezek valóban okozhatják is.

A kielégítő éjszakai pihenés az egészség egyik alapfeltétele. Az álmatlanság, vagyis az inszomnia a leggyakoribb alvázavarok szerteágazó tünetcsoportja, ami a kutatások szerint a szív- és érrendszeri betegségek, így a szívroham valószínűségét is jelentősen növelheti, nem érdemes tehát legyinteni rá. 

Az inszomnia fokozza a szívroham kockázatát

Az inszomnia hallatán egy különösen specifikus, ritka alvászavarra gondolhat az ember, a valóság viszont ezzel szemben az, hogy egy meglehetősen gyakori problémáról van szó, ami az elalvás, illetve az alvás fenntartásának nehézségével jár. Az érintettek azt tapasztalhatják, hogy nehezen merülnek álomba, gyakran felébrednek éjszaka, vagy korábban, mint szeretnének, ilyenkor pedig nem is mindig tudnak visszaaludni. Mindez jócskán rányomja a bélyegét az életminőségükre.

Az inszomnia lehet elsődleges, ekkor nem tudni pontosan, hogy mi áll a hátterében, illetve másodlagos is, amikor a cirkadián ritmus felborulása vezet a kialakulásához. Kapcsolódhat különböző betegségekhez is. Álmatlanságot okozhat egyebek mellett a cukorbetegség, a reflux, a Parkinson- és az Alzheimer-kór is, valamint a krónikus fájdalommal járó kórképek és a depresszió. Az állandósuló fáradtság, rossz közérzet, koncentrációzavarok mellett az inszomniában szenvedőknek a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával is szembe kell nézniük. 

A 2023 februárjában a Clinical Cardiology szaklapban megjelent tanulmány szerint az álmatlansággal élők esetében 69 százalékkal magasabb a szívroham valószínűsége. A kutatók a vizsgálat alapján nyomatékosítják, hogy az inszomniával mint a szívinfarktus alapvető rizikótényezőjével kell foglalkozni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Összesen kilenc korábbi vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek hat különböző országból származtak. Az alanyok között valamivel több mint 153 ezer fő szenvedett álmatlanságban, és kicsit több mint 1 millió 30 ezer főt nem érintett a probléma. Megfigyelték a kutatók, hogy különösen az öt óránál is kevesebb alvás fokozza a szívritmus kockázatát. Azok, akik öt órát vagy ennél is kevesebbet aludtak egy-egy éjszaka, 56 százalékkal nagyobb valószínűségben szenvedtek szívrohamot, mint azok, akik hét-nyolc órát töltöttek pihenéssel. Nők esetében még súlyosabbnak tűnik a rizikó. 

Az alváshigiénia fontossága

A szakemberek szerint ideje komolyan venni és a magas vérnyomáshoz vagy a cukorbetegséghez hasonló problémaként kezelni az inszomniát a szívroham megelőzésének érdekében. A szív- és érrendszer egészségének szempontjából elengedhetetlennek tűnik a megfelelő hosszúságú és minőségű alvás, ehhez pedig megfelelő alváshigiénia kialakítására van szükség. A hosszasan fennálló álmatlanság mögötti okokat fontos kivizsgáltatni, de érdemes különböző változtatásokat is eszközölni a pihentetőbb alvás eléréséért. 

Szakemberek szerint a nyugodt, elsötétített, csendes alvóhelyiség mellett sokat tehetünk az ügyben az elektronikai eszközök esti használatának kerülésével, a délutáni kávézás mellőzésével, a következetes lefekvési, felkelési ütemterv tartásával is. A napközbeni fizikai aktivitás, testmozgás szintén hozzájárul a zavartalanabb éjszakai pihenéshez. 

Próbáld ki ezt az 5 reggeli szokást, amire esküsznek az alvásszakértők!

Szakértők szerint már a reggeli rutint is érdemes úgy alakítani, hogy az ember szem előtt tartja az esti pihenést. 

5 reggeli szokás, amire esküsznek az alvásszakértők: javítják az éjszakai pihenés minőségét

A napi ritmusod az éjszakai alvásod minőségét is jócskán befolyásolhatja.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük