Fokozza a stroke kockázatát ez az ártalmatlannak tűnő szokás: egyre gyakoribb a felgyorsult mindennapokban

Az alvás halogatása világszerte tömegeket érint, idővel súlyos következményei lehetnek.

alvás halogatása

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden bizonnyal már veled is előfordult, hogy egy zsúfolt nap végén azért halogattad a lefekvést, hogy a kikapcsolódásra is jusson némi időd. A jelenség rendkívül gyakori, és sajnálatos módon hosszú távon igencsak megviseli a szervezetet. 

Fontos, hogy végiggondold, téged is érint-e az alváshalogatás ezen formája, és ha igen, megpróbálj tenni ellene az egészséged érdekében. 

Egyre többen halogatják az alvást

Mindenkivel megesik, hogy úgy érzi, bárcsak több órából állna a nap, hogy minden feladatát el tudja végezni. A kötelező napirendi pontok kipipálásán túl viszont természetes, hogy az embernek igénye van a kikapcsolódásra, szórakozásra is. 

A munkát letudva sokan éjszakába nyúlóan darálják a sorozatokat vagy pörgetik a közösségi médiát, és még akkor sem hagyják abba, amikor már világosan látszik, hogy mindez a másnapi teljesítmény rovására megy majd. A jelenség, amelynek lényege, hogy a szabadidő hiányát az alvásidő eltolásával, az alvással töltött órák számának csökkentésével próbáljuk kompenzálni, a revenge bedtime procrastination névre hallgat. Az egyébként Kínából származó, tükörfordítással átvett elnevezés is arra utal, hogy az alvás halogatása másnap megbosszulja magát, más értelmezés szerint arra, hogy a napközbeni szabadidő hiányáért ezzel áll bosszút az ember. Ez a bosszú az újabb elem a kifejezésben, ugyanis az alvásidő halogatásával már régebb óta foglalkoznak a kutatók. 

Az érintettek tisztában vannak vele, hogy a szokás rövid és hosszú távon is megviseli a szervezetüket, egy-egy kialvatlan napon talán még fogadkozhatnak is, hogy este másképp csinálják majd, mégsem tudnak leállni vele. Mindebben a pillanatnyi öröm csábításán túl az önkontroll hiánya, a szorongás, a stressz, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának felborulása is szerepet játszhat. Utóbbit a koronavírus-járvány tovább torzította, az otthoni munkavégzés sokaknál jóformán teljesen elmosta a két terület közötti határt. Természetesen az sem segít, hogy a kapcsolatok jelentős része az internet közvetítésével marad fenn, az állandó üzenetküldések, információcserék világában nehéz az agy és a készülék kikapcsolása is. A halogatástól az érintettek a stresszes nap végén megnyugvást, ellazulást remélnek. 

Hogyan hat az egészségre? 

Bár előfordul, hogy valaki azért tolja el a lefekvés időpontját, hogy helyet szorítson az öngondoskodás különböző formáinak, például a testmozgásnak vagy a meditációnak, az sosem egészséges, ha mindez az alvás kárára történik. A krónikus kialvatlanság a szervezet egészére nézve számos negatív következménnyel jár. Rövid távon kimerültség, koncentráció- és memóriazavar jelentkezhetnek, a reflexek lassulnak. Idővel viszont ezeknél komolyabb problémák is felüthetik a fejüket, az állandósuló alváshiány ugyanis fokozza az elhízás, a depresszió, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívelégtelenség és a szívroham, valamint a stroke kockázatát is. 

Fontos, hogy ha úgy érzed, hogy téged is érint a probléma, megoldást próbálj találni rá, hiszen ez javíthatja az életminőségedet. Szakemberek szerint a halogatás leküzdésében több dolog is segíthet, ilyenek például a következők:

Relaxáció napközben: bármilyen zsúfolt is a nap, még a produktivitást is növelheti, ha időről időre néhány perc pihenést is belecsempészel, például ebéd után elmész egyet sétálni vagy óránként, kétóránként elvégzel néhány légzőgyakorlatot.

Lefekvési rutin kialakítása: törekedj rá, hogy közel azonos időben feküdj le mindennap, alvás előtt pedig tartózkodj az okoseszközök, képernyők használatától. Találj valamit, ami segít ráhangolódni az alvásra, legyen az egy gyógytea elkortyolgatása vagy néhány oldal elolvasása a könyvedből.

Felesleges feladatok kiiktatása: a legtöbben számos olyan feladatot látnak el napközben, ami tulajdonképpen nem lenne létfontosságú. A tennivalók rangsorolása segíthet, hogy ne éjszakába nyúlóan dolgozz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Az otthoni és a munkahelyi élet különválasztása: home office esetén különösen nehéz szétválasztani a munkát és a magánéletet, ám ekkor is fontos figyelni rá, hogy a munkavégzés lehetőség szerint ne a hálószobában történjen, hiába tűnik vonzó megoldásnak, hogy az ágyban az öledbe kapd a laptopot, a határok meghúzása elengedhetetlen. Jó megoldás lehet továbbá, ha a hivatalos munkaidőd lejártával elmész egyet sétálni, így a hazaérkezést követően könnyebben koncentrálhatsz a magánéletedre. 

A szokás átalakításához elszántságra és időre van szükség, jó szem előtt tartani, hogy a halogatásról való lemondás nem megy egyik pillanatról a másikra. 

Egyszerű és hatékony légzőgyakorlat  a mély alvásért

A helyes légzéstechnika elsajátítása hatékony segítséget nyújthat az elalvási nehézségekben érintettek számára, ehhez azonban türelemre, testtudatosságra is szükség van. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük