4 terápia, ami megszünteti a porckopás okozta fájdalmat: nagyon hatékonyak az orvos szerint

Ezek az injekciós terápiák tényleg segíthetnek a porckopásnál, fájdalomspecialista beszélt róluk.

Injekció porckopásra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A porckopás nemcsak a sportolást akadályozhatja meg, de a hétköznapi tevékenységek is egyre nehezebbé, fájdalmasabbá válhatnak miatta.

Szerencsére azonban van gyors és tartós segítség is, elsősorban injekciós terápiák formájában, amelyek négy típusáról dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa beszélt.

Injekcióval is lassítható a porckopás

A porckopás részben természetes folyamat, de egy bizonyos pont után már fájdalmas, és jelentősen korlátozhatja a szabad mozgást. Ezért aztán a folyamatot fontos lassítani, a rizikófaktorokat csökkenteni, de ezeken túl az orvosi tárházban hatékony fájdalomcsillapító és akár porcépítő injekciós kezelések is elérhetők.

GettyImages-151049621

Hialuronsav-injekció

Porckopás esetén az ízületbe fecskendezhető a nagy koncentrációjú hialuronsavat tartalmazó injekció, ami szinte kenőanyagként működik a porcnál. Ez a természetesen is előforduló anyag, a hialuronsav képes csökkenteni a belső súrlódást, ezáltal a mozgással járó fájdalmat is Az injekciós terápia hatása ugyanis alkalomról alkalomra fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig jelentős mértékben javíthatja az ízület terhelhetőségét.

PRP-injekciós terápia

- Mivel a porckopás egy lassan előrehaladó folyamat, fontos, hogy ne csak a vele járó fájdalmat próbáljuk megszüntetni, de kiemelt figyelmet fordítsunk a porc újjáépítésére, az anyagcsere helyreállítására is - ameddig még van egészséges porcszövet. Erre a feladatra alkalmas a sajátvér-, vagyis a PRP-terápia - foglalja össze dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Az eljárás során vérlemezkékben gazdag vérplazmát (Platelet Rich Plasma), saját vérszérumot injektálunk vissza az érintett ízületbe. A vérlemezkékben találhatóak azok az őssejtek, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését. Továbbá a kezelés hatására csökken a porcsejtek elhalása, és lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése. A PRP-terápia azonban az ízületi gyulladás csökkentésével természetes fájdalomcsillapítóként hat, és javítja az ízület mozgathatóságát is. 

Orvosikollagén-injekció

Ízületi kopásnál elsősorban az ízfelszínek súrlódása okozza a fájdalmat, de ehhez társulhat az ízületet alkotó izmok, az ízületi tok feszülése vagy épp lazasága is. Bizonyos esetekben éppen a rendellenes, laza ízületben bekövetkező mozgások következtében alakul ki a porckopás. Ez lehet az oka a porckopás okozta fájdalom időnkénti belobbanásának és visszahúzódásának is. Az orvosikollagén-injekciókúra szerepe ezekben az esetekben, hogy ellazítsa a görcsösen összehúzódó izmokat, és erősítse a megnyúlt szalagokat, így segítve az érintett ízület stabilitását és csökkentve a fájdalmat.

GettyImages-653851738

Helyi gyulladáscsökkentő injekció, szteroidinjekció

Erős fájdalmak esetén hasznos a helyi gyulladáscsökkentő kortikoszteroid-injekció, ami gyorsabban és hatékonyabban képes csökkenteni a fájdalmat, mint a szájon át szedhető, hasonló típusú gyógyszerek. Az injekciós kúra hatása akár fél évig is tarthat, és jelentős eredményeket hozhat, például lehetővé teheti a fájdalommentes mozgást. Ugyanakkor ennél tartósabb használatról csak nagy körültekintéssel dönthet az orvos.  

A legjobb ételek ízületi gyulladás ellen

Nem mindegy, mit eszel: míg bizonyos élelmiszerek rontanak, mások javítanak az állapotodon!

A legjobb ételek ízületi gyulladás ellen: rengeteget segíthet a megfelelő diéta

Nem mindegy, mit eszel: míg bizonyos élelmiszerek rontanak, mások javítanak az állapotodon!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük