Sokaknak ezért fáj a térde 40 éves kor felett: így lehet felismerni korai fázisában a porckopást

A porckopás fokozatait el lehet egymástól különíteni, bizonyos tünetek kifejezetten a korai fázisában jelentkeznek.

Porckopás fokozatai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Térd- és csípőfájdalommal orvosi rendelésen jelentkező negyven év feletti betegek panaszainak hátterében az esetek nagy részében ízületi kopás áll.

A kopás fázisairól és azok kezelési lehetőségeiről beszélt dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista.

A porckopás fokozatai

- Az ízületi kopás, a porckopás gyakorlatilag természetes elhasználódást jelent, amit orvosi nyelven artrózisnak hívunk, és ami degeneratív elváltozást takar. Hogy melyik életkorban és melyik ízületben jelentkezik kopásból eredő panasz, az egyénenként változó - ismerteti Szily doktor.

GettyImages-609684716

- Genetikai hajlam, az adott ízület veleszületett vagy szerzett deformitása, sérülések, túlsúly, túlzásba vitt sportterhelés mind koraibb életkorra tolhatják a kopás és ezzel együtt a panaszok megjelenését.

A tünetek egyre súlyosabbak lehetnek

Az ízületi kopás tünetei lehetnek enyhék, középsúlyosak vagy súlyos fokúak. 

Kezdetben úgynevezett indítási fájdalomról számolnak be a betegek. Ilyenkor reggeli felkelés vagy hosszabb ülés, pihenés után az érintett ízület fájdalmas, merev, majd rövidebb használat után bejáródik, a fájdalom és merevség enyhül, illetve megszűnik. Huzamosabb terhelés, időjárásváltozás is okozhat fájdalmat, ízületi duzzanatot, merevséget.

GettyImages-1136671387

Előrehaladottabb kopásnál az ízület terhelésre gyakrabban, sokszor állandóan, sőt akár nyugalomban is panaszossá válhat. A beteg mozgáskészsége romolhat. Egy jelentősen kopott ízület kisebb sérülésekre, elesésre is rosszul reagál, ami elhúzódó panaszokban nyilvánulhat meg.

Képalkotó vizsgálatokkal, mint a röntgen, MRI, CT, is különböző fokozatok különíthetők el. Az ízületi porc felpuhul, majd feltöredezik, elvékonyodik, majd az előrehaladott stádiumban az ízületi felszín porcfosztottá válik.

A kopás velejárója az ízületi belhártya és tok megvastagodása, az ízületi csontvégek peremszéli csontos felrakódásai. Ezen jellemzők és az ízületi folyadék felszaporodása együttesen okozza a jelentős fokban elkopott ízület duzzanatát, tömegesebb voltát, valamint a mozgásbeszűkülést, esetleg az instabilitásérzést.

Így kezelhető a porckopás

Az artrózis okozta tünetek kezelése sokrétű, bár alapvetően kétféle: konzervatív és műtéti lehet. A kezelés függ a kiváltó okoktól, a kopás fokától és a tünetek súlyosságától.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kezdetben az ízület pihentetése, esetleg duzzanat esetén jegelése, illetve úgynevezett nonszteroid gyulladáscsökkentő tabletták szedése jön szóba. Balneo-fizioterápiás kezelések, gyulladásmentes időszakokban gyógytorna is hatékony szerepet játszhat a folyamat lassításában, a tünetek enyhítésében. 

- Kezdeti stádiumban a porcregeneráló gyógyszeres készítmények tartós szedése ajánlott, sokszor az ízület hialuronsav-injekciós kezelése is tartósan jótékony hatású. Amennyiben valamilyen konkrét, jól meghatározható deformitás okozza az érintett ízület korai elhasználódását, az adott terhelő porcfelszínek túlterheléséből adódóan, akkor korrekciós műtét jön szóba. Ezen ízületmegtartó eljárások nagymértékben lelassíthatják a kopás folyamatát - foglalja össze dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista.

GettyImages-1307236320

- Fenti kezelések eredménytelensége, illetve a folyamat előrehaladott volta miatt sokszor előfordul, hogy a panaszok jelentős fokú csökkentése céljából, a járáskészség javítására már csak az ízületpótló műtét jöhet szóba. Az átlagéletkor növekedése, a társadalom elöregedése, valamint az orvostudomány jelentős fejlődése miatt ezen beavatkozások egyre nagyobb számban és igen jó eredménnyel rutinműtétként szerepelnek az artrózis kezelésének fegyvertárában.

4 igen kedvelt jógapóz, mely ront a térdfájáson

A jóga sokat segíthet gerincproblémák esetén, térdfájásnál azonban fokozottan ügyelni kell a gyakorlásra.

4 igen kedvelt jógapóz, mely ront a térdfájáson: így módosíthatod őket

A jóga sokat segíthet gerincproblémák esetén, térdfájásnál azonban fokozottan ügyelni kell a gyakorlásra.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük