Így lehet könnyen kideríteni, mi okozza a térdfájdalmat: időseket és fiatalokat egyaránt érint

Ma már fájdalom és sugárterhelés nélkül ki tudják deríteni, mi okozza a térd problémáit.

Térdfájdalom okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A térd sérülése, illetve fájdalma gyakori jelenség, és érdemes utánajárni, mi is okozza a panaszt. A megfelelő szakorvosi vizsgálatot (traumatológus, ortopédus, reumatológus) követően a diagnózis felállításában a képalkotó diagnosztikának kulcsszerepe van.

A térd lágyrészeinek (szalagok, inak, porc, meniscusok) diagnosztikájában nagy szerepet játszik az ultrahangvizsgálat. Hogy mit érdemes róla tudni, azt dr. Kreiss Ádám, az Ultrahangközpont radiológusa mondta el.

Sok embert érint a gyakori térdfájdalom

A térdízületi panaszok meglehetősen gyakoriak, hiszen egyrészt igen igénybe vett testrészünkről van szó, másrészt bonyolult felépítésének köszönhetően számtalan problémája adódhat. A térdfájdalom sok embernek okoz panaszt (főleg a középkorúak, idősebbek és a sportolók körében).

térd2
Fotó: John M Lund Photography Inc / Getty Images Hungary

A térdek kattogása sok mindent jelenthet. Amennyiben nem jár fájdalommal, úgy legtöbbször anatómiai okok állnak a háttérben, és már egészen fiatalon fellép a panasz. Ilyenkor a térdkalács túl nagy, nem illeszkedik megfelelően a helyére - a kattogás ekkor jellemzően guggoláskor, futás, kocogás közben jelentkezik. Ezenkívül a térdízületben lévő gázbuborékok kipukkadása is okozhatja, mely egy természetes folyamat, csakúgy mint az, hogy az itt lévő szalagok kissé megnyúlnak, elmozdulnak a helyükről, majd kattanás kíséretében ismét a helyükre kerülnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Baj akkor van, ha valaki fájdalmat is tapasztal - ilyen esetekben mindenképp orvoshoz kell fordulni, mivel kezelést igénylő állapotokra is utalhat! Gyakran porcsérülés, porckopás áll a probléma hátterében, de előfordulhat még ízületi gyulladás (például rheumatoid arthritis) is - ekkor a gyulladás miatt olyan enzimek termelődnek, amelyek károsíthatják a porc- és lágyrészeket, valamint a csontokat. Porckopás esetén a párnaként funkcionáló porc elvékonyodik, így mozgás során az ízületet alkotó csontok felszíne közvetlenül érintkezhet egymással.

Így vizsgálják a térdet

A térdízület négy fő alkotórészből áll: csontokból, porcból (üvegporc és meniscus), szalagokból és inakból. Három csont találkozik, hogy kialakítsa a térdízületet: a combcsont, a sípcsont és a térdkalács. Az ízület stabilitásában és mozgásában fontos szerepet játszanak az oldal- és keresztszalagok, melyek nagy része ultrahanggal vizsgálható mélységben helyezkedik el. A térdben két darab úgynevezett meniscus (C alakú porc) is segít a combcsont és sípcsont közti mozgásban, melyek jelentős része szintén ultrahanggal elérhető mélységben van.

térd1
Fotó: RealPeopleGroup / Getty Images Hungary

Az ultrahang egy nem invazív, sugárterheléssel nem járó képalkotó módszer, amelyet a térdízület vizsgálatára is használnak. Hasznos információkat nyújt a térdízületet érintő kóros állapotok széles skálájáról (ízületi folyadék, főbb ínak és szalagok állapota, meniscusdegeneráció stb.). Az ultrahangvizsgálat segít a bursitis (nyáktömlőgyulladás) és Baker-cysta diagnózisának felállításában is - ezek az állapotok mind okozhatnak térdfájdalmat a térdízületben. Ezenkívül megállapítható, van-e bevérzés az ízületi üregben, illetve bizonyos szalagszakadások, meniscussérülések is látótérbe hozhatók - ezek gyakran fordulnak elő sportsérülések következtében.

- A térdízületi ultrahang egy fájdalommal, illetve sugárterheléssel nem járó, könnyen elérhető képalkotó modalitás, amellyel nagy pontossággal megítélhető a traumás vagy egyéb eredetű ízületi folyadék, illetve Baker-cysta jelenléte, mérhető a combcsont porcvastagsága, illetve bizonyos szalagokról, inakról fontos információk nyerhetők. Segít az úgynevezett meniscussérülések diagnózisában - mondja az Ultrahangközpont radiológusa, dr. Kreiss Ádám.

térd4
Fotó: Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Az ultrahang különösen előnyös más képalkotó modalitásokkal szemben (például röntgen, CT, MR), egyrészt azért, mert a radiológus orvos dinamikusan, akár mozgás során is vizsgálhatja az ízületet, másrészt az ultrahang jóval olcsóbb, teljesen biztonságos, gyorsabban elvégezhető és bármikor megismételhető. Ugyanakkor érdemes megjegyezni a módszer korlátait is: nem helyettesíti a szakorvosi (traumatológus, ortopédus, reumatológus) vizsgálatot, a csontok megítélésére egyéb képalkotó módszerek (röntgen, CT, MR) alkalmasak, illetve az ízület egészéről (csontok és lágyrészek: porc, meniscus, szalagok, inak) az MR szolgál a legpontosabb információval.

Mitől fájhat a térd? A 10 leggyakoribb ok a kellemetlenség hátterében

A térdfájdalommal szinte mindenki találkozik az élete során. Mi állhat a gyakori panasz hátterében?

Mitől fájhat a térd? A 10 leggyakoribb ok a kellemetlenség hátterében

A térdfájdalommal szinte mindenki találkozik az élete során. Mi állhat a gyakori panasz hátterében?

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük