5 íratlan étrendi szabály, ami rendbe teszi a vérnyomást: nem csak az számít, hogy mit eszel
Az étkezések után ingadozhat a vérnyomás, pedig ez néhány étrendi "szabály" betartásával megelőzhető lenne.
A vérnyomás megváltozhat az étkezés után, ami az emésztés és az egyéb vele járó anyagcsere-folyamatok következménye. A vérnyomás mutatja a vérnek az artériák falára ható erejét, legtöbbször higanymilliméterben (Hgmm) mérik, és két számmal fejezik ki, szisztolés és diasztolés értékkel. A normál vérnyomás általában 120/80 Hgmm körüli.
Ingadozó vérnyomás az evés után
A vérnyomást az étkezések számos aspektusa befolyásolja, köztük az elfogyasztott élelmiszer típusa és mennyisége is. A magas nátrium-, azaz sótartalmú ételek átmeneti vérnyomás-emelkedéshez vezethetnek, ezzel szemben a gyümölcsökben, zöldségekben és káliumtartalmú ételekben gazdag étrend enyhén csökkentheti a vérnyomást.
Ezenkívül az étkezések után a szervezet különböző hormonokat, inzulint és glukagont bocsát ki a vércukorszint szabályozására. Ezek a hormonok közvetett hatást gyakorolnak a vérnyomásra, az inzulin miatt az erek ellazulnak, ami a vérnyomás enyhe csökkenéséhez vezethet.
Az étkezés utáni hipotenzió, azaz vérnyomásesés főleg idősebb korban fordul elő. Azért jelentkezik, mert evés után a szervezet több vért irányít az emésztőrendszerbe, hogy segítse a tápanyagok felszívódását, így okozva átmeneti vérnyomáscsökkenést, ami szédülésben is megmutatkozhat.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Fontos megjegyezni, hogy az étkezésekre adott vérnyomásválasz személyenként jelentősen eltérhet. Egyesek jelentősebb ingadozásokat tapasztalhatnak, míg mások alig észlelnek változást.
Mit lehet tenni az étkezés utáni vérnyomás-ingadozások ellen?
- Egyél kisebb adagokat gyakrabban.
- Egyél lassan, hiszen a habzsolás túlterhelheti a szervezetet glükózzal, ami megemelheti a vérnyomást.
- Figyelj oda a hidratáltságra, mert a kiszáradás szintén vérnyomás-ingadozást idézhet elő. Naponta 8 pohár vizet javasolt elfogyasztani.
- Figyelj oda a nátrium- és zsírbevitelre, különösen azok, akiknek magas a vérnyomása.
- Törekedj a kiegyensúlyozott, szív-érrendszer egészségét támogató táplálkozásra, a DASH-diéta például az egyik legjobb szívvédő étrend.
Akikben aggályok merültek fel az étkezések utáni vérnyomásesésekkel kapcsolatban, vagy akiket cukorbetegséggel, magasvérnyomás-betegséggel diagnosztizáltak, azok kérjenek tanácsot egészségügyi szakembertől. Ám a szervezetben lezajló változásoknak a megértése és az egészséges életmód segíthet a vérnyomás-ingadozások kezelésében amellett, hogy a szív- és érrendszer általános egészségét is támogatják.
Olvass tovább: ezek az ételek növelik a koleszterinszintet és a szívproblémák kockázatát
Ebben a cikkben megvizsgáljuk azokat, amelyek magas koleszterinszintet okoznak, mert bővelkednek telített és transzzsírokban, vagy magas a koleszterintartalmuk.
Növelik a koleszterinszintet és a szívproblémák kockázatát: 8 étel, ami csak mértékkel fogyasztandó
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- újraélesztés
- szívbetegség