Már 24 órával korábban jelzi a test a szívmegállást: ez nőknél a legelső tünet

Különböző tünettel jelentkezik a szívmegállás a nőknél és a férfiaknál.

GettyImages-1300516776

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon a kardiovaszkuláris megbetegedések és az ahhoz kapcsolódó végzetes esetek száma kiemelkedő, az Európai Unión belül hazánk a harmadik helyezett. A legfrissebb adatok szerint túlnyomórészt férfiakat érintenek ilyen típusú megbetegedések.

Évente átlagosan 15 ezer szívinfarktust jelentenek be Magyarországon, aminek a 40%-a halállal végződik a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont szerint. Az ettől eltérő szívmegállás legtöbbször váratlanul, mindennemű előrejelzés nélkül következik be, csak Magyarországon évente 20-25 ezer ilyen szívhaláleset fordul elő, naponta átlagosan 70 embert érint. 

Szívmegállás korai jelei nőknél

Az USA-beli Smidt Heart Institute szakemberei 2023. augusztusában közzétett tanulmánya szerint az érintetteknek közel a fele a szívmegállás előtt 24 órával jellegzetes tünetet tapasztal, ami akárcsak infarktus esetén, eltér a nőknél és a férfiaknál.

GettyImages-1016058406

A hirtelen szívmegállás során a szív egyszer csak abbahagyja a dobogást, egyúttal a vér pumpálását is a szervezetben. Olyan betegségek, mint a koszorúér-betegség, a kardiomiopátia vagy a szívbillentyű-betegség növeli a kockázatát. Gyakran mindennemű figyelmeztető jel nélkül következik be, ájuláshoz, eszméletvesztéshez vezet, akár végzetes is lehet. A szívmegállás jellemző jelei:

  • Szapora pulzus.
  • Szédülés.
  • Mellkasi fájdalom.
  • Légszomj.
  • Zihálás.
  • Hányinger és/vagy hányás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez egy életveszélyes állapot, a lehető leghamarabb sürgősségi ellátást igényel. A korai beavatkozás, a mellkaskompresszió alkalmazása jelentősen növeli a túlélési arányt, mindezek mellett pedig a 112-es telefonszámon értesítési kell a mentőket. Fontos, hogy 3-5 percen belül el kell kezdeni az újraélesztést! A friss tanulmányban elemzett adatokból kiderült, hogy az embereknek a fele, aki hirtelen szívleállást tapasztalt, legalább egy árulkodó tünetet észlelt 24 órával korábban. Ide tartozott a légszomj, a mellkasi fájdalom és a fokozott izzadás.

GettyImages-614973032

Nőknél legtöbbször légszomj jelentkezett, férfiaknál pedig a mellkasi fájdalom. A betegeknek, különösen azoknak, akikről ismert, hogy súlyos szívbetegségben szenvednek, érdemes tudni, hogy a váratlan légszomj nőknél háromszorosára növeli az esélyét egy hirtelen szívleállásnak, míg férfiaknál a mellkasi fájdalom ugyanezt a duplájára növeli. 

Olvass tovább: 10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani

A szívbetegség megelőzése érdekében különösen fontos a megfelelő étrend.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük