Hol van defibrillátor a közeledben? Életmentő térkép, amit ismerni kell

Vészhelyzet esetén fontos lehet ez a térkép: az országban elhelyezett defibrillátorokat mutatja meg.

defibrillator

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy tanúja lesz egy szívinfarktusnak, amikor néhány percen és egy kis hozzáértésen életek múlhatnak. Ha nem sikerül még a szívroham előtt felismerni a bajt, és kórházba vinni az illetőt, a mentő kiérkezéséig szakszerű elsősegélynyújtásra van szükség.

A szívinfarktus vérellátási zavar következtében kialakult szívizomelhalás, amikor az oxigénhiány kamrafibrillációhoz vezet. Hirtelen szívhalál esetén minden egyes perc, amíg nem kezdik meg az újraélesztést, 10%-kal rontja az újraélesztés sikerének esélyét, az ebből következő halálesetek pedig 50%-ban 15 percen belül történnek.

Defibrillátor-térkép

Az újraélesztés során segítséget jelentenek az AÉD-k, vagyis az automata életmentő defibrillátorok, melyek bárki számára elérhetők az ország számos pontján. A folyamatosan bővülő térkép a Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalán érhető el, akik kérnek mindenkit arra, hogy, ha bárkinek tudomása van további gépekről, regisztrálják azokat a rendszerben.

A részletes térképet a képre kattintva is elérheted.
A részletes térképet a képre kattintva is elérheted.

A készüléket a laikusok is tudják használni, hiszen az mindvégig hangüzenetekkel kommunikál az elsősegélynyújtóval, segíti őt a döntéshozatalban. A defibrillátor az elektródákat a testre helyezve elemzi a szívritmust, felismeri a kamrafibrillációt, és csak ebben az esetben javasolja a sokkot, amit egy gomb segítségével lehet engedélyezni. 

Túlélési lánc

Az Alapítvány az oldalán arra is felhívta a figyelmet, hogy a tragédia megelőzése érdekében egyfajta túlélési láncot kell betartani vészhelyzet esetén. Ez négy fontos elemből áll: a gyors és szakszerű segélyhívásból, az elsősegély-nyújtási technikák alkalmazásából, a defibrillálásból és a gyors szaksegítségből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tehát a túlélési esély javítása érdekében első lépésként azonnal értesíteni kell a mentőket, minél pontosabb információkkal ellátva őket az esetről, csak a tényekre szorítkozva. A mentő meg fogja kérdezni, mi történt, el kell mondani azt is, ha a beteg például fájdalmat vagy légszomjat érzett az eszméletvesztés előtt, majd a pontos címre is szükség van.

A túlélési lánc fontos eleme az alapvető újraélesztési technikák alkalmazása, mint a mellkasi kompresszió, vagyis a mellkas ütemes, percenként százszori összenyomása, amiről egy hasznos videót is érdemes megnézni. A lánchoz tartozik a szívritmuszavar elektronikus úton, defibrillátorral történő kezelése, illetve a szakszerű orvosi segítség is.

Mivel az esetek jelentős része a kórházon kívül következik be, a felkészültség, az alapvető elsősegélynyújtási ismeretek és a higgadt problémakezelés egyaránt életmentő segítség lehet a mentők kiérkezéséig.

Okoseszközök az egészségért

A tavalyi év bővelkedett olyan egészségügyi innovációkban, melyek segítenek az egészség megőrzésében. Az okoseszközök szerencsére ma már bárki számára elérhetők.

A szívroham is megelőzhető lehet! 10 hihetetlen egészségügyi innováció 2017-ből!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük