A hirtelen szívhalált megelőző 5 legfontosabb tünet: életet menthet, ha felismerik

Ezt a speciális módon kialakuló szívbetegséget a rendszeres kardiológiai vizsgálat előzheti meg.

Hirtelen szívhalál
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemrégiben új elméletek láttak napvilágot a hirtelen szívhalálról. Az oxfordi kutatók a keleti harcművészetekből ismert halálos érintés fogalmát vonatkoztatták a többi sportra. 

Az ilyen ütést már ismerte az orvostudomány Commotio cordis néven, és az erős testi kontaktussal járó csapatsportokban jó pár esetet feljegyeztek róla. Dr. Matusovits Andrea, a Budai Kardioközpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint a felkészült sportolói hozzáállás és a megfelelő kardiológiai szűrés életeket menthetne meg.  

A halálos érintés lehet az egyik oka a hirtelen szívhalálnak

Az angol tudósok úgy gondolják, hogy a Commotio cordis ugyan meglehetősen ritkán fordul elő, de a fiatal, egészséges sportolók között mégis ez a hirtelen szívhalál egyik leggyakoribb oka. A kockázat akkor emelkedik igen magasra, ha az ütés csak nagyon rövid ideig tart, de kifejezetten intenzív, és a mellkast éri. Ez ugyanis meg tudja akadályozni az összehangolt szívverést, ami súlyos esetben akár végzetes következménnyel is járhat.

Ezt jelenti a hirtelen szívhalál

A hirtelen szívhalálnál azonosítható vagy nem ismert okok miatt leáll a szív pumpaműködése, a vérkeringés hirtelen leállása pedig bevezető tünetek nélküli eszméletvesztéshez, majd halálhoz vezet. Ilyenkor csak az újraélesztés mielőbbi megkezdése lehet az egyetlen segítség, aminek a sikere elsősorban az azt végzők gyors beavatkozásától, majd a szakemberek felkészültségétől függ.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hirtelen szívhalál ugyanakkor nem egy konkrét betegség megnevezése, hanem több lehetséges kórfolyamat legsúlyosabb következménye. Számos veleszületett vagy szerzett szívbetegség végződhet a keringés hirtelen leállásával. Épp ezért lenne feltétlenül szükséges az alapos és rendszeres kardiológiai szűrés az amatőr és profi sportolók esetében is.  

A szívednek és az érrendszerednek is szüksége van a folyamatos támogatásra, ezt pedig egészséges italokkal is megteheted. 

A 10 leghatékonyabb szíverősítő tea: fogyaszd mindennap, és hatni fog!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A rendhagyó tünetekre is figyelni kell

Fontos felfigyelni a sokszor aprónak tűnő panaszokra is, mint a fáradékonyság, a csökkent teljesítőképesség. Az olyan ismert, jellegzetesebb panaszokkal is feltétlenül szükséges a kivizsgálás, mint például a terhelés során jelentkező mellkasi nyomó, szorító fájdalom - ami jelentkezhet a torokban, a gyomortájon is -, a légszomj, a szívdobogásérzés, a bevezető tünetek nélküli eszméletvesztés és a pihenésre sem múló panaszok.

A sportolók kivizsgálása összetett folyamat

Egy alapos kardiológiai szűrővizsgálat során az anatómiai eltérések felderítése szívultrahang-vizsgálattal történik. Veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából nyugalmi és terheléses EKG készül. A sportorvosi gyakorlatnak nem feltétlenül része a szívultrahang és a terheléses EKG, melyek nélkül számos eltérés rejtve maradhat.

A komplex kardiológiai kivizsgálás során a nyugalmi EKG mellett a terheléses EKG és a szívultrahang-vizsgálat adhat teljes képet a szív állapotáról. Csak ezen vizsgálati eredmények birtokában lehet kizárni minden olyan szív- és érrendszeri elváltozást, mely a sportoló életét veszélyeztetné. 

Az eredmények ismeretében időben megtehető minden óvintézkedés a hirtelen szívhalál megelőzése érdekében. Szükség esetén életvédő műszerek beültetésével, pacemakerrel, defibrillátorral, illetve beültethető cardioverter-defibrillátorral szívleállás esetén biztosítható az azonnali újraélesztés.

Ezt is szeretjük