Ha ez igaz rád, nagyobb eséllyel kapsz szívrohamot: a hőhullámnak is köze van hozzá

Ezek is előre jelezhetik a szív- és érrendszeri betegségeket.

Hőhullám és szívbetegségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek között. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri problémákat ma már nem nevezhetjük férfibetegségeknek.

A nők közel 70%-a tapasztal hőhullámokat, és közülük minden harmadik tartja ezeket komolynak vagy gyakorinak. Ezek valójában korábban is jelentkeznek, és inkább az utolsó termékeny években válnak nyilvánvalóvá. 

A hőhullám érrendszeri betegséget jelezhet

A Menopause című szaklapban publikált tanulmány szerint van kapcsolat a hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt. A hőhullámok egyfajta jelzői az ilyen betegségek magasabb kockázatának. Pontosabban a hőhullámok és az endothel funkció mutatnak összefüggést.

Az endothelium az erek belsejét borító egyrétegű laphám, működése pedig a kulcs az érelmeszesedés előrejelzéséhez. A kezeletlen érelmeszesedés olyan komoly kardiovaszkuláris betegségekhez vezethet, mint a szívinfarktus, szívelégtelenség vagy stroke. 

Hőhullámok és artériák

Egy amerikai kutatásban 272 nőt vizsgáltak meg, akik 40 és 60 év közöttiek. Volt köztük olyan, aki egyáltalán nem tapasztalta még a hőhullámokat, de volt olyan is, aki napi szinten élte át azokat. Ezen kívül nem dohányoztak, és nem voltak szív- és érrendszeri betegségeik. A hölgyeknél a hőhullámok élettani jeleit vizsgálták, vérelemzést végeztek náluk, és ultrahangos áramlásmérővel vizsgálták, hogyan reagálnak az artériák az értágulásra.

Kiderült, hogy idősebb korban, 54 és 60 év közt nincs összefüggés a hőhullámok és az endothelium diszfunkciója közt. Ugyanakkor a fiatalabb nőknél, 40 és 53 év között a kapcsolat fennáll. Vagyis azoknak a fiatalabb középkorú nőknek, akik hőhullámokat tapasztalnak, gyengébben működik az érrendszerük. 

Az arc változásain komoly problémák nyomait lehet lekövetni. Nézd meg, mi utal a betegségre!

Megváltozik az arc a betegségtől: mi mutatja, hogy a pajzsmiriggyel komoly baj van?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nem csak a férfiak betegsége az infarktus

Régebben az infarktus, a ritmuszavar a férfiak betegsége volt, de ma már egy bizonyos kor fölött a nők ugyanolyan arányban halnak meg ilyen okok miatt, mint a férfiak. Ennek egyik fő oka, hogy a változókor előtti, szív-érrendszert védő magas ösztrogénszint a posztmenopauzában már olyan alacsony, hogy a hormon érfalvédő, antioxidáns és lipidcsökkentő hatása elégtelenné válik. Így a csontritkulás mellett felgyorsul az érelmeszesedés és az Alzheimer-kór kifejlődése is. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az endothel és a hormonok kapcsolata

Az endothel diszfunkció összefüggést mutat a megváltozott hormonszinttel, de a stroke és az infarktus egy vulnerábilis meszes plakk érelzáró hatása következtében alakul ki. Az iszkémiás szívbetegség relatív rizikója 60 éves nőknél két és félszerese a menopauza előttinek.

Kialakulásáért felelős az életkor, azonban a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód is előidézheti a problémákat. Aki tehát olyan tüneteket tapasztal magán, mint a mellkasi szorítás, a légszomj, a gyengeség, a szédülés, a fejfájás, annak mindenképpen érdemes kardiológiailag kivizsgáltatnia magát.  

Ezt is szeretjük