5 íratlan étrendi szabály, ami rendbe teszi a vérnyomást: nem csak az számít, hogy mit eszel

Az étkezések után ingadozhat a vérnyomás, pedig ez néhány étrendi "szabály" betartásával megelőzhető lenne.

Ingadozó vérnyomás az evés után
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vérnyomás megváltozhat az étkezés után, ami az emésztés és az egyéb vele járó anyagcsere-folyamatok következménye. A vérnyomás mutatja a vérnek az artériák falára ható erejét, legtöbbször higanymilliméterben (Hgmm) mérik, és két számmal fejezik ki, szisztolés és diasztolés értékkel. A normál vérnyomás általában 120/80 Hgmm körüli.

Ingadozó vérnyomás az evés után

A vérnyomást az étkezések számos aspektusa befolyásolja, köztük az elfogyasztott élelmiszer típusa és mennyisége is. A magas nátrium-, azaz sótartalmú ételek átmeneti vérnyomás-emelkedéshez vezethetnek, ezzel szemben a gyümölcsökben, zöldségekben és káliumtartalmú ételekben gazdag étrend enyhén csökkentheti a vérnyomást.

GettyImages-523005630

Ezenkívül az étkezések után a szervezet különböző hormonokat, inzulint és glukagont bocsát ki a vércukorszint szabályozására. Ezek a hormonok közvetett hatást gyakorolnak a vérnyomásra, az inzulin miatt az erek ellazulnak, ami a vérnyomás enyhe csökkenéséhez vezethet.

Az étkezés utáni hipotenzió, azaz vérnyomásesés főleg idősebb korban fordul elő. Azért jelentkezik, mert evés után a szervezet több vért irányít az emésztőrendszerbe, hogy segítse a tápanyagok felszívódását, így okozva átmeneti vérnyomáscsökkenést, ami szédülésben is megmutatkozhat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fontos megjegyezni, hogy az étkezésekre adott vérnyomásválasz személyenként jelentősen eltérhet. Egyesek jelentősebb ingadozásokat tapasztalhatnak, míg mások alig észlelnek változást.

Mit lehet tenni az étkezés utáni vérnyomás-ingadozások ellen?

  • Egyél kisebb adagokat gyakrabban.
  • Egyél lassan, hiszen a habzsolás túlterhelheti a szervezetet glükózzal, ami megemelheti a vérnyomást. 
  • Figyelj oda a hidratáltságra, mert a kiszáradás szintén vérnyomás-ingadozást idézhet elő. Naponta 8 pohár vizet javasolt elfogyasztani.
  • Figyelj oda a nátrium- és zsírbevitelre, különösen azok, akiknek magas a vérnyomása.
  • Törekedj a kiegyensúlyozott, szív-érrendszer egészségét támogató táplálkozásra, a DASH-diéta például az egyik legjobb szívvédő étrend. 
GettyImages-1315904917
Fotó: Gerardo Weckesser / Getty Images Hungary

Akikben aggályok merültek fel az étkezések utáni vérnyomásesésekkel kapcsolatban, vagy akiket cukorbetegséggel, magasvérnyomás-betegséggel diagnosztizáltak, azok kérjenek tanácsot egészségügyi szakembertől. Ám a szervezetben lezajló változásoknak a megértése és az egészséges életmód segíthet a vérnyomás-ingadozások kezelésében amellett, hogy a szív- és érrendszer általános egészségét is támogatják. 

Olvass tovább: ezek az ételek növelik a koleszterinszintet és a szívproblémák kockázatát

Ebben a cikkben megvizsgáljuk azokat, amelyek magas koleszterinszintet okoznak, mert bővelkednek telített és transzzsírokban, vagy magas a koleszterintartalmuk.

Növelik a koleszterinszintet és a szívproblémák kockázatát: 8 étel, ami csak mértékkel fogyasztandó

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük