5 íratlan étrendi szabály, ami rendbe teszi a vérnyomást: nem csak az számít, hogy mit eszel
Az étkezések után ingadozhat a vérnyomás, pedig ez néhány étrendi "szabály" betartásával megelőzhető lenne.
A vérnyomás megváltozhat az étkezés után, ami az emésztés és az egyéb vele járó anyagcsere-folyamatok következménye. A vérnyomás mutatja a vérnek az artériák falára ható erejét, legtöbbször higanymilliméterben (Hgmm) mérik, és két számmal fejezik ki, szisztolés és diasztolés értékkel. A normál vérnyomás általában 120/80 Hgmm körüli.
Ingadozó vérnyomás az evés után
A vérnyomást az étkezések számos aspektusa befolyásolja, köztük az elfogyasztott élelmiszer típusa és mennyisége is. A magas nátrium-, azaz sótartalmú ételek átmeneti vérnyomás-emelkedéshez vezethetnek, ezzel szemben a gyümölcsökben, zöldségekben és káliumtartalmú ételekben gazdag étrend enyhén csökkentheti a vérnyomást.
Ezenkívül az étkezések után a szervezet különböző hormonokat, inzulint és glukagont bocsát ki a vércukorszint szabályozására. Ezek a hormonok közvetett hatást gyakorolnak a vérnyomásra, az inzulin miatt az erek ellazulnak, ami a vérnyomás enyhe csökkenéséhez vezethet.
Az étkezés utáni hipotenzió, azaz vérnyomásesés főleg idősebb korban fordul elő. Azért jelentkezik, mert evés után a szervezet több vért irányít az emésztőrendszerbe, hogy segítse a tápanyagok felszívódását, így okozva átmeneti vérnyomáscsökkenést, ami szédülésben is megmutatkozhat.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Fontos megjegyezni, hogy az étkezésekre adott vérnyomásválasz személyenként jelentősen eltérhet. Egyesek jelentősebb ingadozásokat tapasztalhatnak, míg mások alig észlelnek változást.
Mit lehet tenni az étkezés utáni vérnyomás-ingadozások ellen?
- Egyél kisebb adagokat gyakrabban.
- Egyél lassan, hiszen a habzsolás túlterhelheti a szervezetet glükózzal, ami megemelheti a vérnyomást.
- Figyelj oda a hidratáltságra, mert a kiszáradás szintén vérnyomás-ingadozást idézhet elő. Naponta 8 pohár vizet javasolt elfogyasztani.
- Figyelj oda a nátrium- és zsírbevitelre, különösen azok, akiknek magas a vérnyomása.
- Törekedj a kiegyensúlyozott, szív-érrendszer egészségét támogató táplálkozásra, a DASH-diéta például az egyik legjobb szívvédő étrend.
Akikben aggályok merültek fel az étkezések utáni vérnyomásesésekkel kapcsolatban, vagy akiket cukorbetegséggel, magasvérnyomás-betegséggel diagnosztizáltak, azok kérjenek tanácsot egészségügyi szakembertől. Ám a szervezetben lezajló változásoknak a megértése és az egészséges életmód segíthet a vérnyomás-ingadozások kezelésében amellett, hogy a szív- és érrendszer általános egészségét is támogatják.
Olvass tovább: ezek az ételek növelik a koleszterinszintet és a szívproblémák kockázatát
Ebben a cikkben megvizsgáljuk azokat, amelyek magas koleszterinszintet okoznak, mert bővelkednek telített és transzzsírokban, vagy magas a koleszterintartalmuk.
Növelik a koleszterinszintet és a szívproblémák kockázatát: 8 étel, ami csak mértékkel fogyasztandó
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- újraélesztés
- szívbetegség