5 tünet, ami immunhiányt jelez: a bőr elváltozása is utalhat rá

A gyakori fertőzések immunhiányt jeleznek?

nagykep?cikkid=168782&kep=influenza-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha gyakran kapunk el különböző fertőzéseket, azt gondolhatjuk, hogy valami komolyabb betegség áll a háttérben.

Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont orvosa szerint azonban kizárólag a gyakori betegeskedés alapján nem lehet erre következtetni, ám, ha más tüneteink is jelentkeznek, az akár immunhiányos állapotot is jelezhet.

Betegségek immunhiány miatt

Az immunhiányos betegségeknek több formája ismert. A primer immunhiány tünetei rendszerint már gyermekkorban megmutatkoznak. Léteznek másodlagos immunhiányos állapotok, melyek más betegségekhez kapcsolódóan - például diabétesz, vesebetegség - jönnek létre. Ezenkívül gyakori fertőzéseket okozhat az is, ha valaki olyan gyógyszert szed, mely az immunrendszer működését gátolja, például autoimmun betegség esetén. A szerzett immunhiány legismertebb formája pedig az AIDS.

uv-sugarzas-hatasa-immunrendszer-gyengul
  1. Visszatérő, más okkal nem magyarázható láz: elhúzódó, tartós hőemelkedés vagy láz esetén - amennyiben minden szükséges vizsgálat elvégzése megtörtént, és mégsem találják a kiváltó okát - a diagnózis: ismeretlen eredetű láz. Ilyen esetben gondolni kell az immunhiányos állapot lehetőségére is.
  2. Hasmenés: gyakori tünet, lehet egyszerű gyomorrontás vagy gyomor-bélrendszeri fertőzés következménye. Ha azonban a tünetek nem múlnak, a hasmenés napokig-hetekig is fennáll, oly mértékben, hogy a betegnél már fogyás is megfigyelhető, akkor komolyabb ok is állhat a háttérben.
  3. Több antibiotikumot igénylő fertőzés egy éven belül: felnőtteknél évi két-három légúti betegség az őszi-téli időszakban átlagosnak nevezhető, sőt, fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre, ha elhúzódó, például munkahelyi vagy családi stressz is nehezíti az életünket. Aggodalomra ad azonban okot az évente négy vagy több antibiotikumos kezelést igénylő fül-, tüdő-, orrmelléküreg- vagy hörgőgyulladás. 
  4. Bőrtünetek: figyelmeztető jel lehet, ha a gyakori fertőzések mellé szájpenész, gombás fertőzések, visszatérő tályogok jelenléte is társul.
  5. Antibiotikumra nem reagáló fertőzések: ha a betegnél visszatérő és/vagy szokatlan kórokozók által okozott fertőzések jelentkeznek, melyek antibiotikumokra nem, vagy nagyon rosszul reagálnak, ha intravénás antibiotikumra van szükség, akkor is érdemes immunhiányra gyanakodni.
no tukor betegseg

Komplex kivizsgálás

Gyakori fertőzések esetén minden esetben szükséges ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen szervi eltérés a háttérben. Visszatérő orrmelléküreg-gyulladást okozhat például orrpolip vagy fel nem ismert légúti allergia, sőt, reflux is, így első körben az adott szakorvosi kivizsgálásra van szükség. Lényeges a beteg alapos kikérdezése, a családi és egyéni kórelőzmény megismerése. Emellett laboratóriumi tesztek és immunológiai vizsgálatok is segítenek annak eldöntésében, hogy a beteg esetében beszélhetünk-e immunhiányos állapotról - magyarázza dr. Kádár János. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

(Képek: Getty Images.)

Immunerősítő teák

A bivalyerős immunerősítő gyógyteákat megelőzésre is érdemes fogyasztani.

Ezt is szeretjük