Így hosszabbítsd meg az életed 20 évvel

3 titkos recept a hunzák földjéről

Szeretnél egészségesen, akár száz évig is elélni? Kövesd a hunzák példáját, és élvezd a nyugdíjas éveket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hunza népe Pakisztán legészakibb csücskében, egy különlegesen termékeny völgyben él, amely a sziklás vonulatok közé ékelődik. A völgy népessége kétezer évig csaknem teljesen el volt zárva a világ többi részétől. Dr. Robert McCarrison brit orvos az elsők között volt, aki a Hunza-völgy népességének egészségi állapotáról beszámolt.

Különösen meglepte a nagyon magas kort megélt emberek fizikai és mentális állapota. A pakisztáni nép egészségének titkát több tudós is kutatta az elmúlt évtizedekben, cikkünkből megtudhatod, mire jutottak. Néhány dolgot érdemes eltanulnod Hunza népétől.

A talaj titka, organikus ételek

J. I. Rodale az organikus étkezés elkötelezett híveként írta be magát a történelembe. Meggyőződése volt, hogy az emberek egészsége az általuk fogyasztott ételek minőségétől függ, az ételek minősége pedig attól a talajtól, amelyen az megterem.

Egy Rodale nevű kutató könyvet is írt Az egészséges Hunzaiak címmel. Írásában azt részletezi, hogyan tudtak az itt lakók kétezer év alatt ilyen látványos és termékeny teraszokat kialakítani.

Hitte, hogy Hunza népének legendás egészsége és magas életkora egyenesen a hunzai talajból nő ki, a talaj életereje pedig egyértelműen a hunzák mezőgazdasági gyakorlatából fakad.

Hosszú századokon át a hunza mezőgazdaság tökéletesen organikus volt, sem tápok, sem növényvédő szerek nem álltak rendelkezésre. Ugyan volt egy év, amikor a pakisztáni kormány rovarirtó szereket ajánlott fel a közelgő rovarinvázióra, azonban a hunzák elutasították a segítséget.

Sok gyümölcs és zöldség, kevés hús

De vajon mit termelnek a hunzák ezen a talajon? Rengeteg gyümölcsöt, többek között sárga- és őszibarackot, körtét, almát, szilvát, szőlőt, cseresznyét, szedret, fügét, és sokféle dinnyét. Mindezeket nem csak frissen, hanem aszalva is fogyasztják. A leghíresebb azonban a barackültetvényük, közel húsz féle barackfajtát termelnek. Ezenkívül fő élelmiszerként búzát, árpát, kölest és hajdinát fogyasztanak.

Mit ajánl a dietetikus?

Videónkban hasznos tanácsokat kaphatsz dietetikusunktól, hogy miként táplálkozhatsz egészségesen.

Igen kevés itt a legelő, ami az állattenyésztést lehetetlenné teszi, ezért meglehetősen kevés húst esznek. Általában ünnepnapok alkalmával kerül az asztalra kecske- vagy birkahús, vagy ezekből készült erjesztett tejtermék. Azonban ez étrendjüknek mindössze egy százalékát teszi ki.

Nyersen vagy párolva

Hunza-völgyben az ételek nagy része nyers. Ha mégis megfőzik a zöldségeket, akkor is csak kevés vízben párolják meg őket, a főzővizet pedig mindig elfogyasztják a zöldséggel együtt, így mentik meg a vízben oldódó táperőt. Ezzel nem csak tüzelőanyag fogyasztást csökkentik minimálisra, hanem a zöldségek energia- és vitamintartalmát is megőrzik.

Hátrányból előny

A hunzák azokra a dolgokra, amelyek számunka nehézséget, szenvedést jelentenek, bátran és kreatívan reagálnak. Adottságuk van hozzá, hogy a hátrányokat könnyedén a saját javukra fordítsák. Például nincs hűtőszekrényük, így az élelmiszert közvetlenül az étkezés előtt szedik le, ezzel is tápértéket nyernek. Nem beszélve arról, hogy jóformán vegetárniánus életmódjuk igazán egészséges.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel nincs villany, télen tovább alszanak, így őrzik meg energiájukat. Ráadásul a modern világ rengeteg munkát és időt megtakarító eszközei hiányoznak a háztartásokból, ezért különlegesen aktívak. Így tesznek szert olyan vitalitásra és edzettségre, amely csaknem összehasonlíthatatlan azzal, amihez a civilizált ember hozzászokott.

Cikkünk John Robbins Százévesen egészségben című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

japan no bogre
  • táplálkozás
  • a hosszú élet titka

Ezért élnek 100 évig Okinawán!

Ezt is szeretjük