Így fejtsd meg a vizeletvizsgálat 8 lényeges adatát!

Bár laboreredményeid alapján orvosod adhat csak pontos tájékoztatást, ha türelmetlen vagy, segítünk kicsit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vizeletvizsgálat eredménye megmutatja, van-e a vizeletben vér, fehérje vagy cukor, de felhívja a figyelmet a húgyúti fertőzésekre, illetve számos további betegségre is. A vizsgálatok elvégzéséhez a reggeli első vizelet a legmegfelelőbb - mivel ez a legkoncentráltabb, ez jelzi leginkább, ha valamilyen rendellenesség van a szervezetben.

Mennyiségét tekintve általában elegendő egy-másfél deciliter. Ahhoz, hogy minél pontosabb eredményt kaphass a vizsgálattal, ajánlott a vizelet ürítése előtt a húgycső környékét nedves törlőkendővel lemosni - így nem kerülhetnek különböző mikroorganizmusok, menstruációs váladék a vizeletbe.

Bilirubin - BIL

Természetes körülmények között a vizelet nem tartalmaz bilirubint, vagyis normál esetben az eredmény 0 µmol/L. Amennyiben a laborvizsgálatok mégis kimutatják a vizeletből, az az elöregedett vörösvérsejtek hemoglobinjának tudható be. Ilyen esetben májbetegségre, esetleg az epeutak elzáródására lehet következtetni.

Erytrociták, vörösvértestek - ERY

Normál esetben csak igen kis mennyiségű vörösvértest mutatható ki a vizeletből: 0-10 ery/µL. Ha az eredmény ennél magasabb számokat jelez, az nagy valószínűséggel vese-, illetve húgyúti betegségre utal. A vizsgálat eredményét azonban befolyásolhatja, ha menstruációs vér került a vizeletbe, esetleg nehéz fizikai munkát követően adsz mintát.

Fajsúly

Az eredmény a vizelet koncentrációját mutatja. Minél nagyobb a fajsúly, annál több oldott anyag van jelen a vizeletben, míg az alacsonyabb számok hígabb vizeletre utalnak. Normál körülmények között a fajsúly 1,015-1,04 kg/L. Nem kell azonban megijedned, ha eredményed nem ebben a tartományban van, lehet, hogy nem ittál eleget, vagy épp ellenkezőleg: túl sok folyadékot vettél magadhoz.

Csak egészségesen!

Ahhoz, hogy minél kevesebb normálértéktől eltérő számmal találkozz a laboreredményedben, fontos, hogy a betartsd az egészséges életmód legfontosabb alapszabályait.

Fehérje - PROT T.

Egészséges körülmények között mindössze 0-0,25 g/L fehérjét tartalmaz a vizelet. A fehérje vizeletben való megjelenése többnyire veseproblémákkal, cukorbetegségekkel, súlyosabb esetben csontrendszeri daganatokkal áll kapcsolatban. Ugyanakkor bizonyos esetekben a megemelkedett testhőmérséklet, illetve a fokozott fizikai aktivitás következtében is nőhet ez az érték.

Glükóz - GLU T.

Mivel a vese a cukrot nem engedi kiürülni a vérből, normál körülmények között a vizelet nem, vagy csak nagyon kis mennyiségű glükózt tartalmaz. Értéke általában kevesebb, mint 0,56 mmol/L. Ha leleteden ennél magasabb értékkel találkozol, az veseműködési zavarra vagy cukorbetegségre utal.

Nitrit – NIT

Egészséges körülmények között a vizeletben nincs jelen nitrit, vagyis értéke nulla vagy negatív. Ha mégis kimutatható, az elsősorban bakteriális eredetű fertőzésre utal.

Lehet, hogy nincs komoly probléma, de mindenképpen szükség van kezelésre, mert a mikroorganizmusok jelenléte súlyosabb következményekkel járhat.

PH-érték - PH

A vese a test megfelelő sav-bázis egyensúlyának legfontosabb őre. Ha a szervezet kémhatása túl savas vagy túl lúgos, a vese a vizelettel szabadul meg a feleslegtől. Normál esetben a pH-érték 5-9 között mozog. Ha a vizelet túl savas - vagyis pH 5 alatti az eredmény -, az vesekőképződésre, esetleg csontritkulásra utalhat.

Urobilinogén - UBG

Ez a vegyület bilirubinból képződik a bélrendszerben, majd a vérkeringésbe szívódik fel, végül a vizelettel ürül ki a szervezetből. Értéke 1-7 µmol/L között mozog. Amennyiben ennél magasabb értékeket látsz a leleten, az valamilyen májbetegségre utal, míg az alacsonyabb számok az epeutak elzáródását jelzik - illetve bizonyos esetekben antibiotikumok szedése is eredményezheti az 1 µmol/L alatti értéket.

Ezt is szeretjük