Ennyi víz szükséges, hogy olvadjanak a kilók: mutatjuk, mi az ideális a magasságodhoz és a súlyodhoz

Segíthet a fogyókúrádban, ha elegendő mennyiségű vizet fogyasztasz.

vizfogyasztas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi test 60-70%-a víz, így rengeteg folyadékra van szükség, hogy minden sejt, minden szövet és szerv megfelelően működjön. A víz szerepet játszik a legtöbb testben zajló folyamatban az agyműködéstől a légzésig.

Amikor vizet iszol, feltöltöd a tested víztartályait, melyekből átlagosan napi 2,5 liter ürül ki, így tartva egyenletes szinten a hőmérsékletedet, illetve hidratálva a szöveteidet. Mindenki tudja, hogy a megfelelő vízfogyasztás nélkül nincs fogyás. De pontosan mennyire van szükség?

Mennyi az ideális vízfogyasztás?

A víz akkor segít a legtöbbet a fogyásban, ha ideális mennyiséget fogyasztasz belőle, de, hogy mennyi az ideális, abban a tekintetben megoszlanak a vélemények. A legtöbb szakértő legalább napi nyolc pohár, vagyis két liter víz elfogyasztását javasolja. Mostanra az is bebizonyosodott, hogy napi négy liternél több vizet csak indokolt esetben szabad inni, különben felborul a szervezet elektrolit-háztartása, és a szívnek sem tesz jót.

Az ideális vízfogyasztást olyan tényezők befolyásolják, mint a nemed, a korod, az aktivitási szinted, illetve egyéb külső hatások, mint a környező hőmérséklet. Nyáron vagy intenzív fizikai tevékenység hatására például sokkal több folyadékot veszítünk, és így többet is kell pótolni.

A magasságodtól és a súlytól is függ

A megfelelő folyadékbevitel kiemelten fontos a serdülőkorban, ugyanis közvetve hozzájárul a növekedést segítő ásványi anyagok és vitaminok felszívódásához. A víz és a magasság kapcsolata viszont még ennél is sokrétűbb. 

ásványvíz

A magasság befolyással van arra is, mennyi folyadék bevitelére van szükséged. Két azonos súlyú, de eltérő magasságú embernek eltérő lehet a vízigénye, ebben pedig olyan tényezők játszanak közre, mint a csont- és izomsűrűség, illetve az eltérő testzsírarány. 

A különbség 10 centiméterenként akár a fél decilitert is elérheti, és fizikai aktivitástól függően ez a szám még nőhet. Egy 180 centi magas nőnek egy deciliterrel magasabb a napi vízigénye, mint 160 centi magas társának. Ezt is számításba kell venni, amikor kiszámolod a vízigényedet. 

A legegyszerűbben úgy kalkulálhatod ki, mennyi folyadékra van szükséged, ha a súlyodat elosztod harminccal. Egy 80 kilós nőnek például 2,6 liter folyadékot kell innia, míg 60 kilós társának már 2 liter is elég, hogy egész nap hidratált maradjon. Ha sportolsz is, minden fél óra testmozgásra számolj még 3,5 decit. Tehát egy egyórás kocogás 7 deci, egy másfél órás zumbaedzés több mint egy liter extra folyadékbevitelt igényel.

Nem muszáj azonban minden folyadékot folyékony formában bejuttatnod a szervezetedbe. Egy nap átlagosan 8 deciliter folyadékhoz jutsz az ételeken keresztül, és ezt növelheted, ha magas víztartalmú táplálékokat eszel. A grépfrút, az eper, a dinnye, a karfiol, a retek és a paradicsom több mint 90%-a víz, így kiválóan alkalmasak arra, hogy felpörgessék az emésztésedet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Mikor fogyaszt a víz?

A megfelelő vízbevitel tehát elengedhetetlen, de ebben az esetben a több nem feltétlenül jobb. Ha fogyni szeretnél a víz segítségével, inkább arra ügyelj, mikor iszod meg a napi adagodat.

Egy, a The Journal of Endocrinology and Metabolism című orvosi szaklapban megjelent tanulmány bizonyította, hogy a víznek anyagcsere-pörgető hatása van. Fél liter víz elfogyasztása 24-30%-kal gyorsítja fel a metabolizmust, és a hatása 90 percig tart.

A hideg víz azért is segíti a kalóriaégetést, mert a felmelegítéséhez a szervezet energiát használ fel. Azok az alanyok, akik 12 héten át fél liter hideg vizet ittak evés előtt, 44%-kal többet fogytak, mint azok, akik nem. 

Más kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a meleg, 50 fok körüli víz reggel, ébredés után vagy este, lefekvés előtt szintén támogatja a hatékony emésztést. Ez azzal magyarázható, hogy a meleg víz lehűtéséhez is energiát használ fel a szervezet, ráadásul a meleg folyadék segíti a belek összehúzódását és kiürülését is.

Így oszd be a vizet, ha fogyni szeretnél

Érdemes a napi ideális vízmennyiséget úgy elosztani, hogy a főétkezések elé fél-fél liter kerüljön, így a folyadékszükségletedet is kielégítheted, és még a diétádnak is kedvezel.

Ezt is szeretjük