Lehet klíma mellett aludni, de nem mindegy, hogyan: szakértő beszélt a tökéletes hőfokról
Milyen hőmérsékletben érdemes aludni? A szervezetnek létfontosságú a minőségi alvás.

ideális hőmérséklet nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A túl kevés pihenés növeli a krónikus betegségekre való hajlandóságot és károsítja a pszichológiai és kognitív működést.

Érdemes mindent megtenni a megfelelő minőségű alvásért, a testhőmérséklet, és a környező hőszint is jelentősen befolyásolja az emberek pihenését.

A hőmérséklet hatása

Egy tanulmány 765 000 válaszadó adatai alapján megállapította, hogy a legtöbb ember rosszul alszik a forróbb nyári hónapokban, amikor nehezebb megfelelő hőmérsékletet fenntartani a szobákban.

Ha alvás közben a szoba hőmérséklete túl alacsony vagy túl magas, az az alvás minőségének romlásához vezethet. Egy 2012-es független tanulmány szerint a helyiség hőmérséklete az egyik legfontosabb tényező a jó alvás eléréséhez, melyhez rengetegen használnak légkondicionáló berendezést.

- A szakértők általában 18-19°C-os belső hőmérsékletet ajánlanak az optimális éjszakai alváshoz. Az élőlények rendelkeznek egy úgynevezett, nagyjából 24 órás cirkadián ritmussal, amely befolyásolja a viselkedési és a fiziológiai folyamatokat, így a hőháztartásunkat is - magyarázza Váradi György lakossági klímaszakértő, a Columbus Klíma Csoport vezetője.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A test hőmérséklete már az előtt csökkenni kezd, hogy ágyba bújnál, és folyamatosan hűl nagyjából hajnali öt óráig azáltal, hogy kitágulnak a felszíni ereink, és a testnek nagyobb a hőleadása is. Az alacsonyabb testhőmérséklet miatt válik érzékenyebbé a melegre, ezért van annyi álmatlan éjszakája nyáron az embereknek - magyarázza Váradi György.

A kutatás szerint a túlságosan hideg hőmérséklet erősebben befolyásolja az alvásminőséget, mint a meleg, ezért érdemes néhány szabályt betartani.

ideális hőmérséklet háló
Fotó: ugurhan / Getty Images Hungary
  • A klíma hőmérsékletét legfeljebb 5-7 fokkal állítsd a kinti hőmérséklet alá.
  • Használj időzítőt, a klíma „Sleep” funkcióját, programozd úgy, hogy ébredés előtt 20-22 fok körül legyen a hőmérséklet.
  • Soha ne irányítsd a kifújt levegőt közvetlenül magadra.
  • Tisztítsd, tisztíttasd gyakran a szűrőket, hogy véletlenül se kerüljön a levegőbe szennyeződés.
  • Ébredés után figyeld meg, hogy kiszáradt-e a bőröd, vagy bedugult-e az orrod. Ha igen, akkor változtass a légbefúvás erősségén, és állítsd feljebb a hőmérsékletet.

Milyen pózban alszol? Mutatjuk, melyik hogyan hat a szervezetedre

Megmutatjuk az összes póz mellett és ellen szóló érveket, hogy kiválaszthasd a számodra legideálisabbat. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük