5 éven belül átlépheti a világ a kritikus felmelegedést - Nem túl jók a kilátások

Egyre valószínűbb, hogy hamarosan bekövetkezik a fordulópont, pedig elkerülhető lenne.

homero
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre nő az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet - derült ki a Meteorológiai Világszervezet - WMO - által közzétett friss mutatókból.

A kutatók szerint jelenleg 20% az esély arra, hogy a kritikus szint átlépése már a 2024 előtti évek valamelyikében bekövetkezik. A szakemberek szerint a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozásával elkerülhetők a klímaváltozás legsúlyosabb hatásai.

Folyamatosan romlik a helyzet

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény célja a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest. Kutatók szerint a világ átlaghőmérséklete már most több mint 1 Celsius-fokkal növekedett az 1850-es évekhez képest, és valószínűleg ezen a szinten is marad a következő öt évben.

Korábbi tanulmányok 10%-ra tették az esélyét az 1,5 Celsius-fokot meghaladó melegedés rövid távú bekövetkezésének. A brit meteorológiai szolgálat, a Met Office kutatói - akik a WMO megbízásából készítették el ezt az új jelentést - rámutattak, hogy ez az esély mostanra megkétszereződött, és idővel tovább emelkedik.

Egyre több lesz a vihar

A világ bizonyos részein jóval érezhetőbb lesz a melegedés, mint máshol. A kutatók szerint az Északi-sarkvidék például a globális átlagnál valószínűleg kétszer gyorsabban melegszik idén. A szakemberek előrejelzései szerint továbbá a következő öt évben több vihar lesz Európa nyugati része felett az emelkedő tengervízszint miatt - írja a BBC hírportálja.

A cikk az ajánló után folytatódik

A jelentés készítésekor a kutatók számításba vették a természet változékonyságát, valamint az emberi tevékenységekből eredő szén-dioxid-kibocsátást, de nem vették figyelembe a koronavírus-járvány miatti emissziócsökkenést. Petteri Taalas, a világszervezet főtitkára szerint, mivel a szén-dioxid nagyon hosszú ideig megmarad a légkörben, ezért az idei kibocsátás-visszaesés miatt várhatóan nem fog csökkenni a globális hőmérséklet-emelkedésért felelős légköri szén-dioxid-koncentráció.

A szakemberek ugyanakkor aláhúzták, hogy ha be is következik az 1,5 Celsius-fokot meghaladó melegedés, attól még nem vesztik érvényüket a párizsi klímaegyezmény célkitűzései, hanem még nagyobb hangsúlyt fog kapni a kibocsátáscsökkentés.

Fotók: Getty Images

Nem túl fényes jövőt jósolnak 2070-re

A holland Wageningen Egyetem kutatása szerint, ha olyan mértékben növekszik a károsanyag-kibocsátás, mint most, akkor 2070-re úgy megemelkedik majd az átlaghőmérséklet, hogy több milliárd ember számára teszi majd élhetetlenné a bolygót.

Ezt is szeretjük