Nem mindennapi természeti jelenség színezte rózsaszínre a havat az Alpokban

Rózsaszín havat vizsgálnak a kutatók az Olasz-Alpokban.

gleccser
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rózsaszínes árnyalatú hó jelent meg az Alpok gleccserein. A jelenség, amelyet olasz kutatók vizsgálnak, az algák számlájára írható. Biagio Di Mauro, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács szakértője szerint a Presena gleccser egyes helyeinek elszíneződését valószínűleg ugyanaz az alga okozza, amit Grönlandon is megtaláltak.

- Nem veszélyes, természetes jelenség, ami a sarkkörökön túl és a mérsékelt égöv alatt is előfordul a tavaszi-nyári időszakban - magyarázta Di Mauro, aki korábban a svájci Morteratsch-gleccser algáit tanulmányozta.

Az Ancylonema nordenskioeldii nevű növény Grönland nyaranta kialakuló, úgynevezett sötét zónájában is jelen van, ott szintén jellemző a jégolvadás - írta a The Guardian online kiadása.

A jég általában a napsugarak több mint 80%-át visszaveri, de amint feltűnnek az algák, sötétebbé válik, ezáltal több napfényt nyel el, és felgyorsul az olvadás. Ahogy a jég egyre gyorsabban olvad, több alga jelenik meg, mivel több vízhez és levegőhöz jutnak, így színeződik rózsaszínre a 2618 méter magasan fekvő Passo Gavia jege.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Megpróbáljuk megállapítani, hogy az emberi tevékenységen túl más jelenségek milyen mértékben járulnak hozzá a Föld melegedéséhez - tette hozzá Di Mauro.

Kiemelt kép: Getty Images

Szomorú fotó az űrből

A NASA műholdjai már 1972 óta, vagyis 48 éve készítenek képeket a Földről, akkor azonban még csak nem is sejthették, milyen drasztikus változások figyelhetők majd meg a fotókon, hiszen a klímaváltozás még nem volt olyan közismert jelenség, mint most.

Ezt is szeretjük