A gyors pusztulást hozhatja el az ítéletnapi gleccser? A klímakutató véleménye
Juhász Árpád klímakutató szerint nem fenyeget a hirtelen katasztrófa veszélye a Thwaites-gleccser miatt.

gleccser
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vártnál gyorsabban olvad az antarktiszi Thwaites-gleccser, amit ezért a sajtóban az utóbbi időben csak ítéletnapi gleccserként emlegetnek. Juhász Árpád klímakutató szerint azonban ez a megnevezés túlzó, hiszen a híresztelésekkel ellentétben a gleccser elolvadása nem egy hirtelen, özönvízszerű katasztrófával fog járni, hanem az olvadásával arányosan, milliméterről milliméterre emelkedő tengerszint-emelkedéssel.

A Thwaites-gleccserről eddig az derült ki, hogy alsó rétegeit olyan mértékig erodálta a tengervíz, hogy az teljesen elvékonyodott, és így fennáll leszakadásának veszélye - emlékeztetett.

Nem ez az első eset

Juhász Árpád elmondta: eddig is történt olyan, hogy a tenger sekély vizein kialakult jégtáblák leszakadtak, csak ebben az évezredben háromszor, ebből pedig az egyik tábla tömege nagyjából akkora volt, mint egy magyar megye.

A műholdak segítségével már azt is megállapították a kutatók, hogy a gleccserekből leszakadó kisebb darabok - gleccserszilánkok - a sarkvidéken maradnak, és az óramutató járásával megegyező irányban egy körkörös táncba kezdenek, tehát nem jutnak el egyre melegebb régiókba - tette hozzá Juhász Árpád az M1 aktuális csatorna műsorában.

Fotók: NASA

Szomorú fotó az űrből az alaszkai gleccserről

A NASA műholdjai már 1972 óta, vagyis 48 éve készítenek képeket a Földről, akkor azonban még csak nem is sejthették, milyen drasztikus változások figyelhetők majd meg a fotókon, hiszen a klímaváltozás még nem volt olyan közismert jelenség, mint most.

Ezt is szeretjük