Hiába gyönyörűek, óriási pusztítást okozhatnak a kiömlő gleccsertavak

Komoly fenyegetést jelentenek a környező településekre a Tibeti-fennsík gleccsertavai.

Gleccsertavak kiömlése

Egy svájci és kínai szakemberekből álló kutatócsoport a régió 1300, a jégárak völgyében kialakuló, kőzetes üledékkel körülhatárolt gleccsertavánál végzett vizsgálatokat, és megállapította, hogy közülük 210 jelentene nagy veszélyt a környező településekre, ha kiöntene a medréből.

A szakemberek szerint számos tényező kiválthatja egy gleccsertó "kitörését". A tibeti régióban az egyik leggyakoribb kiváltó ok a gleccser meredek lejtőjéről a tóba zuhanó jéglavina lehet, mely hatalmas hullámokat generálhat.

Gleccsertavak kitörése fenyegeti a településeket

- Az instabil tavak jelentős része ugyanakkor túl messze van az ember lakta területektől - nyilatkozta Simon Allen, a Zürichi Egyetem munkatársa az Európai Földtudományi Egyesület - EGU - bécsi közgyűlésén.

- A csaknem kétezer tóból mindössze 210 jelent potenciális fenyegetést az emberi településekre. Ez ugyanakkor fontos információ a helyi törvényalkotók számára azzal kapcsolatban, hogy mely tavakra összepontosítsák a figyelmüket - tette hozzá a kutató, aki a pekingi Tibeti-fennsík Kutatóintézet munkatársaival végzett vizsgálatokat a fennsíkon.

Gyakrabban kellene hasonló tanulmányokat készíteni

A kutatók által a legveszélyesebbnek ítélt harminc tavat rangsoroló lista élén a Cirenmaco áll, melyhez három jelentős természeti katasztrófa is kötődik az elmúlt száz évből. 1981-ben kétszáz ember halt meg a tó áradásakor.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

- Az ilyen típusú tanulmányokat öt-tíz évente meg kellene ismételni, mert ezek a tavak folyamatosan nőnek, miközben újak is keletkeznek - jegyezte meg Allen. Hozzátette: ezt a tanulmányt a Tibeti-fennsíkot körülölelő ázsiai hegyvonulatok térségében is meg kellene ismételni, ugyanis ezeken a területeken rengeteg pénzt áldoznak a gleccsertavak kiáradását érintő projektekre, melyeket épp ilyen jellegű tanulmányokkal kellene kezdeni, hogy a pénzek ne vesszenek oda a rosszul megválasztott területek vagy tavak miatt.

Az Antarktisz koporsója

A jégtömb alakjától eleve hidegrázás kerülget mindenkit, a felvételeken látszó felhők pedig csak fokozzák a lidérces hatást, míg útvonala egyenesen hajmeresztő: éppen az Antarktisz temetője néven ismert hely felé tart. A koporsó metaforikusan akár intő jel is lehet a természettől: ha nem teszünk a globális felmelegedés megállításáért, a sarkköröket élővilágukkal együtt eltemethetjük, ami végzetes pusztítással járhat a szárazföldekre nézve is. 

Koporsó alakú jégtömböt fedezett fel a NASA: elképesztő fotókat készítettek róla

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük