Nyom nélkül tűnnek el az ősi gleccserek Svájcban: aggasztó a helyzet

Ha így folytatódik, ember már nem sokáig sétálhat a Rhone-gleccserbe vájt barlangban, Wallis kantonban.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hőmérséklet emelkedése óhatatlanul magával hozza a gleccserek olvadását. Ez alapvető fizikai jelenség. A globális felmelegedés következtében viszont a folyamat olyannyira felgyorsult szerte a Földön, hogy lassacskán a klímaváltozás jelképévé váltak.

A forró nyár miatt egymás után tűnnek el a svájci gleccserek, az előrejelzések szerint pedig, ha a jég továbbra is ilyen ütemben olvad, a turisták már nem sokáig sétálhatnak a Rhone-gleccserbe vájt barlangban, Wallis kantonban.

Eltűnhetnek a gleccserek

Christophe Lambiel, a Lausanne-i Egyetem oktatója szerint nyár végén a gleccserek kétharmadának hófödtének kellene lennie, ám ettől fényévekre vagyunk. - Ha van elég hó, akkor az indul olvadásnak, ha nincs, akkor a jég. Magyarán, ha nincs hó, nincs elegendő utánpótlás a jég képződéshez - magyarázza a szakértő.

Bár önkéntesek egyes helyeken hatalmas vásznakkal próbálják védeni a jégtakarót a napfénytől, ez önmagában nem elég az olvadás megfékezéséhez. A szakértők szerint a svájci gleccserek menthetetlenek, az évszázad végére pedig csaknem teljesen eltűnhetnek.

166 év alatt a felére csökkent a méretük

A Tages-Anzeiger című svájci lap tavalyi számában Matthias Huss, a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola glaciológusa nyilatkozott úgy,  hogy még a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett erőfeszítések árán sem akadályozható meg, hogy 2100-ra a svájci gleccserek 80-90%-a eltűnjön.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A kutató szerint a kis jégkorszakban, 1850 körül volt a legnagyobb a gleccserek területe, mely akkoriban elérte az 1735 négyzetkilométert, ami megfelel Zürich kanton méretének. Mára ez a terület mindössze 890 négyzetkilométer, vagyis kiterjedésük 166 év alatt a felére csökkent.

Ezen felül a jégmennyiség is drasztikusan csökkent: 1850-ben még körülbelül 130 köbkilométer, 2016-ban viszont már csak 54 köbkilométer volt. 2017-ben mintegy 900 liternyi vízveszteségük volt a gleccsereknek. Értelemszerűen ez a gleccserek számában is megmutatkozik: 1973-ban még 2150 gleccser szerepelt a nyilvántartásokban, ez a szám jelenleg 1400.

Hallottál már az ázsiai Svájcról? Képeslapba illően gyönyörű a táj

Kirgizisztán területe nagyobb, mint két Magyarország, ám a népsűrűség kisebb, így sokkal nagyobb helyen maradt érintetlen a természet. A közép-ázsiai országot gyönyörű hegyvidékei miatt szokás Ázsia Svájcának nevezni, hiszen nagyon hasonló adottságokkal bír, mint az európai ország. Bár gyönyörű, még a turisták sem kapták fel, ezért sokkal tisztább és nyersebb, mint az ember hinné.

Hallottál már az ázsiai Svájcról? Képeslapba illően gyönyörű a táj

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Pixabay.

Ezt is szeretjük