Nem túl fényes jövőt jósolnak 2070-re a tudósok az emberiség számára

Ha ez így megy tovább, ötven év múlva szinte elviselhetetlen lesz az élet a Földön.

felmelegedes1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kutatók már számtalanszor jelezték, hogy az elmúlt években egyre csak fokozódó globális felmelegedés nem játék, hiszen ha ilyen tempóban halad a világunk, már akár a mi és a gyerekeink életében is elviselhetetlenné válhatnak a mindennapok.

Sajnos a legújabb jóslatok is ezt az ijesztő felvetést erősítik. A holland Wageningen Egyetem kutatása szerint, ha olyan mértékben növekszik a károsanyag-kibocsátás, mint most, akkor 2070-re úgy megemelkedik majd az átlaghőmérséklet, hogy több milliárd ember számára teszi majd élhetetlenné a bolygót.

Ijesztő adatok

A kutatásban részt vevő amerikai, kínai és európai tudósok szerint, bár már most rengeteg természeti katasztrófa írható a klímaváltozás számlájára, a java még csak ezután következik. Ugyan a koronavírus hatására sok helyen megállt az élet, ez a rövid időszak nem elég arra, hogy megmentse a Földet, hiszen a legtöbben úgy látják, a vírus után minden visszaáll a régi kerékvágásba, már ami a légszennyezést illeti.

felmelegedes2
Fotó: Armastas / Getty Images Hungary

Az emberek javarészt olyan éghajlati területeken tudták kialakítani az életet, ahol az éves átlaghőmérséklet a 11-15°C és 20-25°C közötti tartományban mozog. A baljós erőjelzés szerint ezeken a helyeken a jövőben az átlaghőmérséklet 29°C is lehet, ez pedig olyan, mint a Szahara legforróbb területei. Ilyen régiókban a becslések szerint a jövőben akár 3,5 milliárd ember is élhet. Jelenleg a Földön 0,8%-ban található ilyen terület, de 2070-re ez akár a szárazföldek 19%-át is jelentheti. Ez főként Afrikát, Dél-Amerikát, Észak-Ausztráliát, Indiát és Délkelet-Ázsiát érinti majd a legjobban, de a Föld többi területén is érezhető változások következhetnek - és nem csak éghajlati szempontból, ugyanis a veszélyesebb területekről nagy az elvándorlás valószínűsége, ami zsúfoltságot és kulturális problémákat okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyre többen fognak össze a környezet védelme érdekében, de a tudósok szerint ennél több kell, hiszen a jelenlegi rendszer hatásai évtizedek múlva teljesen megbéníthatják majd az életet. Mindenki számára fontos lenne a gyors cselekvés, mert akár már a mi életünkben is tapasztalható lesz a klímakatasztrófa és annak következményei.

Így néz ki most Grönland: a globális felmelegedés teljesen átalakította a térséget

Grönlandot még 982-ben hozta be a köztudatba a híres viking hajós, Vörös Erik. Mára a sziget a globális felmelegedés miatt nagyon megváltozott.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük