Így néz ki most Grönland: a globális felmelegedés teljesen átalakította a térséget

Grönlandot még 982-ben hozta be a köztudatba a híres viking hajós, Vörös Erik. Mára a sziget a globális felmelegedés miatt nagyon megváltozott.

grönland 8

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A föld legnagyobb szigetén, Grönlandon közel 60 ezren élnek, főleg inuit eszkimók, de mivel a térség Dániához tartozik, kisebb arányban dánok is lakják. A globális felmelegedés hatásai talán pont ezen a hideg vidéken mutatkoznak meg a leglátványosabban, mivel az átlaghőmérséklet emelkedésével a sarki jég erőteljes olvadásnak indult.

A hajdanán csak jégvágó hajókkal megközelíthető területeken ma már inkább a víz az úr, közlekedni is egyre könnyebb, ezzel feltehetően pár évtizeden belül a kereskedelmi útvonalak is meg fognak változni. Ráadásul a folyamat ötven év alatt iszonyú mértékben felgyorsult, ami újabb komoly figyelmeztetésül szolgál az emberiség számára.

Grönland és a globális felmelegedés

Itt él a világ egyik leghosszabb ideig élő állata, a grönlandi cápa, amiből több mint ötszáz éves példányokat is találtak. Találkozhatunk még errefelé jegesmedvékkel, farkasokkal, sarki rókákkal, lemmingekkel, fókákkal, narválokkal, cetekkel és még sok fantasztikus fajjal, mely a hideg környezethez alkalmazkodott. A vadállatok legnagyobb része jelenleg is az Északkelet-grönlandi Nemzeti Parkban él, ami a világ legnagyobb természetvédelmi területe. Itt biztosított számukra a békés, háborítatlan környezetet, legalábbis egyelőre: a jég olvadásának következményeitől az elszeparált övezet sem védi meg őket. 

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük