Így néz ki most Grönland: a globális felmelegedés teljesen átalakította a térséget

Grönlandot még 982-ben hozta be a köztudatba a híres viking hajós, Vörös Erik. Mára a sziget a globális felmelegedés miatt nagyon megváltozott.

Grönland globális felmelegedés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A föld legnagyobb szigetén, Grönlandon közel 60 ezren élnek, főleg inuit eszkimók, de mivel a térség Dániához tartozik, kisebb arányban dánok is lakják. A globális felmelegedés hatásai talán pont ezen a hideg vidéken mutatkoznak meg a leglátványosabban, mivel az átlaghőmérséklet emelkedésével a sarki jég erőteljes olvadásnak indult.

A hajdanán csak jégvágó hajókkal megközelíthető területeken ma már inkább a víz az úr, közlekedni is egyre könnyebb, ezzel feltehetően pár évtizeden belül a kereskedelmi útvonalak is meg fognak változni. Ráadásul a folyamat ötven év alatt iszonyú mértékben felgyorsult, ami újabb komoly figyelmeztetésül szolgál az emberiség számára.

Grönland és a globális felmelegedés

Itt él a világ egyik leghosszabb ideig élő állata, a grönlandi cápa, amiből több mint ötszáz éves példányokat is találtak. Találkozhatunk még errefelé jegesmedvékkel, farkasokkal, sarki rókákkal, lemmingekkel, fókákkal, narválokkal, cetekkel és még sok fantasztikus fajjal, mely a hideg környezethez alkalmazkodott. A vadállatok legnagyobb része jelenleg is az Északkelet-grönlandi Nemzeti Parkban él, ami a világ legnagyobb természetvédelmi területe. Itt biztosított számukra a békés, háborítatlan környezetet, legalábbis egyelőre: a jég olvadásának következményeitől az elszeparált övezet sem védi meg őket. 

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Ezt is szeretjük