Nyugtalanító változás jön az évszázad végére: hűvös helyen válhat rendszeressé a 40°C

A hőmérséklet növekedése olyan helyen következhet be, ahol nem jellemzőek a túlzottan meleg nyarak.

nagy-britannia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rendszeressé válhat az akár 40 Celsius-fokot is elérő nyári hőmérséklet 2100-ra Nagy-Britanniában, ha nagyon magas marad a szén-dioxid-kibocsátás - derült ki a brit meteorológiai szolgálat, a Met Office új tanulmányából.

A Nagy-Britanniában eddig mért legmagasabb hőmérséklet 38,7 Celsius-fok volt, amelyet tavaly júliusban jegyeztek fel Cambridge-ben - írja a BBC hírportálja.

Az emberi tevékenység a felelős

- Az elmúlt két nyáron Nagy-Britannia és Európa sok területét sújtották szokatlan és a szervezetet erősen megterhelő hőséggel kísért időszakok. A Met Office kutatói szerint egyértelmű, hogy ezekért a forró nyarakért részben az emberi tevékenységekből eredő üvegházhatású gázok a felelősek.

A szélsőségesen meleg napok előfordulásának valószínűsége egyre nő Nagy-Britanniában, és ez így is marad a század folyamán. A legszélsőségesebb hőmérsékletek várhatóan Anglia délkeleti régióját sújtják majd - írták a kutatók a Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Jelenleg rendkívül alacsony az esélye annak, hogy Nagy-Britannia bármely pontján elérje a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot: nagyjából 100-350 évente van erre esély. Ez jelentősen változhat 2100-ra a szén-dioxid-kibocsátás függvényében.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legrosszabb emissziós forgatókönyv szerint a század végére 3,5 évente lenne egy nap, amikor a hőmérséklet eléri a 40 Celsius-fokot. Egy jóval visszafogottabb kibocsátási forgatókönyv szerint ez nagyjából 15 évente következne be. A tanulmány szerint a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott emissziócsökkentési célkitűzések teljesítésével jelentősen csökkenthető az esélye a veszélyesen magas hőmérsékletek bekövetkezésének.

Fotók: Getty Images

Egyes kutyafajtáknak kínszenvedés a nyár

A kánikula a legtöbb kutyát megviseli, ám vannak olyan fajták, amik még inkább megsínylik a nyári meleget. Rájuk kiemelten oda kell figyelni a gazdinak.

Ezt is szeretjük