Rendkívüli mértékben növekedett Budapest átlaghőmérséklete
Különösen a szinte évről évre növekvő nyári hőségnapok alatt érezzük ennek a hátrányát.

budapest
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az európai fővárosok között Riga után Budapesten nőtt a legnagyobb mértékben az átlaghőmérséklet az elmúlt ötven évben: 4 Celsius-fokkal. Ez derül ki az Európai Adatújságírói Hálózat - EDJNet - csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményéből.

Az Európai Unió Copernicus programjának adatai azt mutatják, hogy a vizsgált 35 ország mindegyikében a nagyvárosok és környékük azon területek közé tartoznak, ahol leginkább növekedett a hőmérséklet. Ez legmarkánsabban Közép- és Kelet-Európában mutatkozik meg.

Nem csak Budapesten nőtt az átlaghőmérséklet

Több mint 100 ezer európai település 50 évi adatai azt mutatják, hogy szinte mindenütt egyre melegebbé vált az időjárás, átlagosan több mint 2 Celsius-fokkal, de több helyen az emelkedés elérte az 5 Celsius-fokot. Mindössze 73 olyan települést találtak, ahol csökkent a hőmérséklet, de ezeken a helyeken is csak mindössze néhány tized Celsius-fokkal.

A kutatási adatok értelmezéséhez az EDJNet a Levegő Munkacsoport elnökének a segítségét is kérte. Lukács András elmondta: - Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai a Copernicus adatainál kisebb hőmérséklet-emelkedést mutatnak, Magyarország az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa.

A főváros helyzetét pedig jelentősen súlyosbítja, hogy az elmúlt évtizedekben igyekeztek szinte minden talpalatnyi zöldet beépíteni utakkal, lakóparkokkal, bevásárlóközpontokkal, irodaházakkal, benzinkutakkal. Különösen a szinte évről évre növekvő nyári hőségnapok alatt érezzük ennek a hátrányát, hiszen ekkor az aszfalt akár 60 Celsius-fokra, egy gépkocsi teteje 70 Celsius-fokra is felmelegszik, kályhaként fűtve a környezetét.

Ugyanakkor egy fákkal borított talaj hőmérséklete legfeljebb 25 Celsius-fok. Tovább rontja a helyzetet, hogy a légszennyezés és a hőség elsősorban ugyanazokat a szerveinket támadja meg. Nem véletlenül mutatják az elmúlt időszak adatai, hogy a nyári hőségnapok alatt gyakran 30%-kal is növekszik az elhalálozások száma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vargha Márton, a szervezet közlekedési témafelelőse kijelentette: - A megbetegedések és a halálesetek további növekedésének megelőzése elképzelhetetlen a zöldfelületek növelése és a meglévők megóvása nélkül. Ehhez pedig elengedhetetlen az aszfalttal borított területek csökkentése a gépjárműforgalom és parkolóhelyek rovására.

Egy ilyen átalakítást nagymértékben elősegítené a Levegő Munkacsoport által már régóta javasolt városi útdíj bevezetése és egy parkolási támogatási reform, valamint a környezetkímélőbb közlekedési módok használatának kiemelt ösztönzése - tette hozzá.

A Levegő Munkacsoport a Budapesti Fejlesztési Központ megbízásából már részletes javaslatokat dolgozott ki a főváros közterületeinek zöldítésére, illetve a közlekedés közterület-használatának környezetbaráttá tételére.

10 könnyűnek tűnő kérdés Budapestről

Vajon a budapestiek ismerik jobban a várost, netán az agglomerációból ingázók? Esetleg az, aki turistaként járja naphosszat az utcáit? A tízkérdéses kvízből kiderül.

Ezt is szeretjük