Egyes kutyafajtáknak kínszenvedés a nyár: rájuk kell fokozottan figyelni
A kánikula a legtöbb kutyát megviseli, ám vannak olyan fajták, amik még inkább megsínylik a nyári meleget.

GettyImages-589431650
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutya-ember kapcsolatának több évezredes története van, az ősi kutyafajták  keresztezése következtében jelenleg sok száz kutyafajta ismert. Az eltérő génállományoknak köszönhetően változatos alakú, pofájú és magasságú ebek jöttek létre, amik nemcsak külsejükben, de természetükben és tűrőképességükben is különböznek.

Egy új tanulmány szerint a rövidebb pofájú állatok nehezebben tudják leadni a hőt: nem véletlen, hogy ezek a fajták gyakrabban szenvednek különböző egészségügyi problémáktól is. A hőguta kockázata is magasabb náluk, mint más kutyáknál -írja az IFLScience.

Kutyafajták, amiknél magas a hőguta kockázata

Az Egyesült Királyságban folytatott kutatás során közel egymillió kutyus adatait vizsgálták meg, amik közül 1222 egyednél olyan problémát vagy halálesetet azonosítottak, melyeket a nagy hőség okozott. A veszélyeztetett csoportba tartozó kutyák lapos pofájúak voltak, rövid orral és koponyával rendelkeztek. Közülük is kiemelkednek a buldogok, nekik a meleg nyári hónapok alatt 14-szer nagyobb eséllyel van szükségük állatorvosi kezelésre, és a mopszok is élen járnak ebben a labradorokhoz képest.

GettyImages-184357690
Fotó: yulkapopkova / Getty Images Hungary

- Ezek a kutyák nem képesek gyors hőleadásra, a belső hűtési rendszerük kevésbé hatékony, mint a hosszú pofájú, nyurga testű fajtáknál - nyilatkozta Emily Hal, a kutatócsoport vezetője. A kutyák lihegéssel hűtik magukat, mely folyamatban akadályozza őket a rövid koponya.

Nem csak a koponyaforma számít

Nem csak a zömök buldogokat veszélyezteti a nyári forróság, a csau-csau is beletartozik a rizikócsoportba, őket már 17-szeresen fenyegeti a hőguta a labradorokhoz képest. A kék nyelvű kutya származását tekintve hidegebb országból való, így testfelépítése is ehhez alkalmazkodott vastag bundájával. De nem csak a szőrzet és a pofacsont számít, a testméret is sokat nyom a latba: a könnyebb, maximum 10 kilós állatok kevésbé vannak kitéve a forróság veszélyeinek, mint a nagyobb, 50 kilogrammnál nehezebbek, akik közel négyszeres eséllyel igényelnek állatorvosi kezelést a hőség alatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tehet a gazdi?

Szerencsére vannak kánikula idején bevethető módszerek, amikkel hűteni lehet szőrös ki barátunk felhevült testét. Az állatnak mindig legyen friss vize, időnként egy-két jégkockát is dohbat a tálba a gazdi. Jól szellőző, naptól védett helyen kell tartani a kis kedvencet, és még néhány percre sem szabad zárt autóban, levegőtlen szobában vagy a tűző napon hagyni.

A hőguta első jelei, ha a kutya kicsit lomhábban jár, majd utána befeszül a teste, és remegni kezd. Ilyenkor minél előbb árnyékos helyre kell vinni, akár kézben is, és a lehető leggyorsabban hideg vizes ronggyal borogatni, közben pedig megitatni. Semmiképp nem szabad slaggal lelocsolni, hiszen a testhőnek fokozatosan kell lehűlnie. Korábbi cikkünkben írtunk a kutyagazdik teendőiről a nagy nyári forróság alatt.

Senkinek sem kellett a kidobott, süket kutyus, amikor megtörtént a csoda

Emersont betegen, soványan tették egy menhely elé, siketsége pedig jócskán megnehezítette az örökbefogadást. Szerencsére egy férfi azonnal beleszeretett az apró kutyusba.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük