Ha a falhoz nyomja a fejét, azonnal vidd orvoshoz: a kutyáknál és macskáknál is előforduló tünet háttere
Gazdiként tudnod kell, milyen komoly bajokat jelezhet, ha a kedvenced a falhoz nyomja a fejét.

kutya-allatorvos
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első másodpercben még cukinak tűnhet, a másodikban azonban már kimondottan aggasztó, ha a gazdi azt látja, hogy a macska vagy a kutya rendre a falhoz nyomja a fejét, pontosabban a homlokát, minden ok nélkül.

Az aggodalom nem alaptalan, mert nagyon komoly és azonnali orvosi segítségért kiáltó tünetről van szó, melyet headpressingnek vagy fejnyomásnak hívnak. A jelenség neurológiai problémát, fejsérülést, fertőzést és betegséget is jelezhet. Egyéb tünetek hiányában is állatorvosi vizsgálatra van szükség. Miért fordulhat elő?

Agyvelőgyulladás, idegrendszeri fertőzés

Az agyvelőgyulladás egyik tünete a fejnyomás. Ez a neurológiai betegségek leggyakoribb oka a macskáknál és a kutyáknál. A központi idegrendszert megtámadó gyulladást bakteriális, gombás, vírus- vagy parazitafertőzés is okozhatja.

Idegrendszeri fertőzést, mely ugyancsak megmutatkozhat a fejnyomásban, okozhatnak rovarok csípései, más beteg állatok harapásai, vírusok és baktériumok is.

Szopornyica

Jellemzően a kutyáknál fordul elő. A szopornyicavírus könnyen terjed az állatok között cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszögéssel, nyalogatással, kölcsönvett játékkal vagy közös ivóvízen keresztül. Bármilyen kedves gesztus is, az utóbbi miatt érdemes elkerülni a kutyabarát éttermeknél kihelyezett közös kutyaitató tálat is, hiszen az egyenes út lehet a megfertőződés felé. A szopornyica az idegrendszert, az emésztőszerveket és a légzőszerveket is megtámadhatja, és sajnos gyakorta halálhoz vezet.

Fejsérülés

Ha a macska vagy kutya a homlokán támaszkodik, előfordulhat, hogy komolyabb sérülés érte a fejét, például esés vagy épp gázolás következtében. Különösen a kint élő vagy kijáró állatoknál fordulhat elő, hogy a gazdi lemarad egy ilyen eseményről. A támaszkodás mégis egy árulkodó jel lehet, hogy történt valami, és állatorvosi segítségre van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Stroke

Bár rendszerint az emberek kapcsán említik, állatoknál is előfordulhat a stroke, melynek árulkodó jele a fejtámasztás. Az állatoknál vesebetegség, rák, agyvelőzsugor vagy más betegség szövődményeként is jelentkezhet, ezért egy érintett kedvenc esetében még nagyobb az esély, hogy sztrókot kapott.

Májprobléma

A fejnyomás májprobléma tünete is lehet. Ha az állat mája nem tölti be megfelelően a tisztítószerepét, a szervezetében felhalmozódnak a méreganyagok.

Ehhez több dolog is vezethet, például, ha a vér nem áramlik át megfelelő mennyiségben a szerven, vagy májbetegség, például májzsugor esetén.

Mikor nem kell megijedni?

Fontos, hogy a falhoz - vagy kanapéhoz, szekrényhez, fához, padlóhoz, egyéb szilárd felszínhez - nyomott fej csak abban az esetben jelez gondot, ha az állat ébren van. Akkor azonban nem, ha egy fekvő és alvó állat támasztja meg a fejét. Szintúgy természetes, ha az állat a gazdihoz bújva támaszkodik meg a fejével.

Beltéri, beépített kutyaágyak

Ha bent lakik a kutyus, jár neki egy klassz ágy: beépített ötleteket mutatunk.

Ezt is szeretjük