Hogyan taníthatók a macskák? 8 fontos tudnivaló, ha gazdiként elkezdenéd

Nem csak a kutyák, a macskák is taníthatók, ám nem mindegy, hogyan csinálja a gazdi.

cica

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha háziállatok tanításáról van szó, rendszerint mindenki a kutyák tanítására gondol. Pedig tanítani macskákat is lehet, nem csak kutyákat lehetséges. Még akkor sem, ha egészen más természetű állatról van szó.

A kulcs talán épp ennek az észrevételében rejlik. Nem jó, ha valaki úgy próbálkozik a macskája tanításával, mintha egy kutyával állna szemben. Fontos az állat saját igényeihez alkalmazkodni mind macskaként, mind önálló személyiségként is, akit természetesen a gazdi ismer legjobban.

Hogyan lehet tanítani a cicákat?

A cicák tanításában, ahogy a szakértő, Anna Webb a Petplan oldalán magyarázta, a klikkeléses-jutalomfalatos módszer a válhat be. A klikkelő egy apró eszköz, melyet a gazdi a tenyerében foghat. Akinek nincs ilyen, az egy hangosan kattanó tollat is használhat.

Valahányszor a cica azt teszi, amit a gazdi kér, kísérje egy klikkelés és egy jutalomfalat. Az állat egy idő után megtanulja, hogy a klikkelés és a jutalomfalat összefügg, és mit kell tennie érte.

WebMD szerint a klikkeléses tanítás azért válhat be, mert a macska is, mint az ember is, ismétléssel tanul. Minél többször lejátszódik a kör, annál jobban elmélyül a cicában a tudás. Ehhez azonban fontos, hogy hajszálpontosan abban a pillanatban klikkeljen a gazdi, amikor a cica az elvárt dolgot csinálja. A macskában ugyanis ki fog alakulni az asszociáció egyik dologról a másikra. Ha nem a megfelelő pillanatokban vagy túl sokszor klikkel a gazdi, a macskának nem lesz egyértelmű, hogy mit várnak tőle.

Mi fontos még a macskák tanításában? 8 dolog

A Hillspet oldala szerint van néhány fontos dolog, amit a macskatanítás kapcsán fontos észben tartani.

Egyik állatot sem jó erőnek erejével tanítani. A folyamat sokkal eredményesebb és élményekben gazdagabb lehet, ha az állat is láthatóan élvezi a tanulást, nem csak a gazdi erőlteti azt, rendre összeszidva az állatot, ha nem fogad szót. A macskák tanításában személyiségükből eredően talán még fontosabb, hogy a gazdi felismerje, és tiszteletben tartsa, hogy kedvencének éppen van-e kedve tanulni. Eredendően igénylik a függetlenséget, a szabadságot, amit érdemes szem előtt tartani.

Jó, ha a gazdi előre meghatározza, miket szeretne tanítani a cicának. Lehet tanítani a macskaalom használatára, de lehet tanítani akár arra is, hogy egy bizonyos kézmozdulatra odamenjen, vagy épp egy helyben maradjon. Bármi is a gazdi elképzelése, végig kell gondolni, a tanítani kívánt dolgok közül melyik a legkönnyebb, melyik a legnehezebb, és így felállítani egy nehézségében növekvő sorrendet. A listát nap nap után, egyfajta tantervként követni érdemes, hogy a tanítás fokozatos legyen. Nem érdemes a legnehezebb feladatokkal kezdeni, hiszen úgy aligha várható sikerélmény: az iskolában is előbb tanítják a gyerekeknek a betűk írását, mint a mondatelemzést.

Érdemes szem előtt tartani a macska korát. Minél fiatalabb a cica, annál könnyebben lehet tanítható bizonyos dolgokra, de egyáltalán nem törvényszerű, hogy felnőtt korúnak számító macskáknak bármilyen nehézsége nyílik tanulás közben. A gazdi hozzáállásán, a tanítás módján, időzítésén sok múlhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A cicaórák mindig legyenek rövidek és természetesek. A macska nem tud annyi ideig figyelni, mint egy ember. Hogy mikor mennyi ideig tud, azt befolyásolja akár az aktuális hangulata, vagy épp jóllakottsága is. Gazdiként érdemes figyelni az állat viselkedését: a cica akkor fáradt el, ha már nem mutat érdeklődést, vagy menni akar. Ilyenkor érdemes inkább a következő nap folytatni a tanítást.

Ami a körülményeket illeti, az teremtheti a legjobb atmoszférát a tanuláshoz, ha nincs külön erre teremtett atmoszféra. A macska szokott környezete ideális lehet a tanulásra. A plusz zajokat, mint a tévé vagy rádió, mindenesetre érdemes kiiktatni. Történjen ott a tanítás, ahol a cicának épp kedve van lenni. 

A gazdi bevonhat másokat is a tanításba. Ha egy családi vagy lakótársak cicájáról van szó, ez különösen fontos, hiszen a macskának minden körülötte élő emberrel építenie kell kapcsolatát és kommunikációját.

A tanulásban a dicséret éppúgy aranyat ér, ahogy az emberek esetében is motiváló erőként hat. A jutifalatok szintén elengedhetetlenek a tanításban. A pofon, a szidás és egyéb agresszív eszközök azonban nem jöhetnek szóba sem tanítás, sem fegyelmezés közben.

A gazdinak fontos mindig maximális türelmet tanúsítania a cica felé. Ha sokadszorra sem sikerül elsajátítania, amit tanul, akkor további időt érdemes szánni rá. Nem fog minden egyforma gyorsasággal menni, és talán lesz olyan is, ami sosem sikerül. A fő, hogy a macska és a gazdi minőségi időt töltenek együtt, és a tanítás közben a macska maximális figyelmet kap a gazditól. Ez már önmagában is rendkívüli erővel bír a cica-gazdi kommunikáció jobbá tételében.

Macskafekhelyek hideg időre

A megfelelő fekhely kialakítása nagyon fontos a macska kényelme érdekében: hidegebb időben ilyen praktikus, fűtött cicakuckó alakítható ki.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük