Nem eszik a macska? Az 5 leggyakoribb dolog a tünet hátterében

Ha a cica nem akarja elfogadni az ételt, fontos kideríteni, mi okozhatja étvágytalanságát.

GettyImages-1133769382
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bágyadtságon és kedvetlenségen túl az állat étvágytalansága a legárulkodóbb tünet, ami jelzi, hogy a macskának valamilyen egészségi problémája lehet.

Az ételt jobb nem erőltetni, hanem később frissel kínálni a cicát. Az étvágytalanság előfordulhat ártalmatlan okból is, de komolyabb betegség tünete is lehet. Ha tartósan fennáll az étvágytalanság, egy-két napnál tovább, akkor állatorvostól kérj tanácsot.

Betegség

Ahogyan az emberek esetében is, az étvágy az állatoknál is fontos mutatója az egészségi állapotnak. Jelezheti, hogy valami nincs rendben a szervezetben. A cicák esetében az étvágytalanság eredhet fertőzésből, jelentkezhet vese- vagy bélbetegség, illetve hasnyálmirigy-gyulladás esetén, de sajnos akár a rákos megbetegedés tüneteként is. Alaposabb állatorvosi vizsgálat segíthet a sorolt bajok kizárásában, a kezelésben, orvosság és esetleges alkalmazandó diéta előírásában.

Szájüregi fájdalom: fogfájás, ínygyulladás

Bár több komoly szervi problémára utalhat, az étvágytalanság eredhet fogfájásból vagy ínygyulladásból is. Ha a cicának fáj az ínye vagy a foga, ösztönösen kerüli azt a tevékenységet, ami közben a fájdalom jelentkezik, és ezért nem fogadja el a falatokat különösen a száraz tápot. 

Cicáknál gyakori fogbetegség a FORL, azaz az odontoclast-sejtes fogfelszívódás. Ennek során azok az alvó sejtek aktivizálódnak, melyek az egészséges fogakban is jelen vannak, és gyakorlatilag lebontják a fogakat. Szembeötlő tünete, hogy a macska szemfogai elöl kilógnak. Egyéb tünetei más fogbetegségekéhez hasonló: a rossz lehelet, a fokozott nyálképződés, a fejrázás, a falat kiejtése, és ha a macska hirtelen elfut az etetőtáltól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mérgezés gyanúja is felmerülhet

Ha a cica nem a lakásban él, vagy kint és bent is jár, sajnos előfordulhat, hogy egy szomszédos háznál beleevett valamilyen kihelyezett méregbe, vagy megfogott egy rágcsálót, amely azzal találkozott. Ez esetben a macska nemcsak az ételt nem fogadja el, de valószínűleg bágyadt, imbolyog, hány, hasmenése van, esetleg fokozódott a nyáltermelődése is. Amennyiben felmerülhet a mérgezés gyanúja, haladéktalanul állatorvoshoz kell vinni a macskát.

Étvágytalanság oltás mellékhatásaként

Előfordul, hogy oltások után jelentkezik étvágytalanság, ami gyakran előforduló kísérő reakció a kapott oltóanyagra. Általában enyhe fokú és rövid ideig tartó étvágytalanság normális ilyenkor. Ha több napig is eltart, érdemes kikérni az orvos véleményét.

macska gazdi cover
Fotó: RgStudio / Getty Images Hungary

Lelki okok: depresszió, szorongás, stressz

Az emberekhez hasonló módon a macska étvágytalanságát is magyarázhatja pszichológiai ok, ugyanis állatoknál is előfordul depresszió, szorongás, illetve stressz. Ha szervi problémát nem állapított meg az orvos, könnyen lehet, hogy erről van szó. A lelki bajok felismerésében segíthet, hogy a cica feltűnően sokat nyávog, esetleg követi a gazdit. A depresszió jele még a kedvetlenség, érdektelenség lehet. A stresszelő macska nyugtalan, farka ide-oda jár. A szorongó cica behúzza a farkát, behúzódik az ágy alá, összekuporodik.

Érdemes türelemmel kideríteni, mi idézhette elő azt, hogy a cica kibillent a lelki egyensúlyából. Depresszióhoz vezethet a túl sok egyedüllét, egy állattárs vagy akár ember elvesztése, stresszt és szorongást kiválthat valamilyen változás, új lakó, több napra érkező vendégek, különösen a költözés, de még egy frissen vásárolt, idegen bútor is.

A legártalmatlanabb dolog

Előfordul, hogy a cicának nem ízlik egy újonnan kipróbált macskaeledel, vagy egyszerűen megunja azt, amit jó ideje kapott. Érdemes megkínálni valamilyen más márkájú, más ízű eledellel, hátha azt elfogadja. Fontos ellenőrizni, van-e a cica táljában elegendő friss víz, és pótolni, ha nincs, különösen akkor, ha sok száraz eledelt kap.

Ha azonban ezek a próbálkozások kudarcba fulladnak, fontos minél előbb elvinni a cicát az állatorvoshoz, aki pontos diagnózist állíthat. 

Jelek, hogy a cicád szeret

Nem csak a dorombolás jelzi: kilenc dologból is kiolvashatod a macskád szeretetét.

Ezt is szeretjük