Szokatlan jelenség zajlik az Északi-sarkon - Vörös jelzés van érvényben
Az arktikus területeket is érintette az éghajlatváltozás, ami komoly következményekkel járhat.

arktisz
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klímaváltozás egyik leglátványosabb hatása az északi-sarki területeken jelentkezett. 

A modern drón- és műholdas rendszernek köszönhetően a nemzetközi csapat és helyi kutatók jobban megérthetik a térségben végbemenő éghajlatváltozás következményeit és hatását.

Egyre nagyobb területen kizöldült a tundra

Az arktikus területeken a nyarak egyre melegebbek, a telek egyre rövidebbek, amire természetesen a helyi flóra és fauna is reagál. A hó korai olvadásával a növények új területeket hódítanak meg, korábban kihajtanak, és a fák is hamarabb növesztik lombkoronájukat.

A negyven főből álló kutatócsapat a régió vizsgálata során felfedezte, hogy a folyamatok még összetettebbek, mint azt korábban hitték. A sarkvidéki területek zöldülése már az űrből is látszik, és nem csak a tundrai növények reagálnak így a felmelegedő éghajlatra. Dr. Isla Myrers-Smith, a kutatócsoport vezetője nyilatkozott a ScienceDaily oldalán.

- Az új technológiának köszönhetően kiderült, hogy a tundrán kizöldült terület már focipálya-méretű. Ebből is látszik, hogy mennyire komolyan kell venni a klímaváltozást. A növények mintegy válaszfalként működnek a felmelegedő éghajlat és a jégbe fagyott szén között. Hogyha megváltozik a növényzet, a szén-dioxid kiszabadul az atmoszférába, felborítva ezzel a levegő összetételét. 

Globális felmelegedés

Az új tanulmány segíthet a tudósoknak rájönni abban, milyen faktorok gyorsítják vagy lassítják a felmelegedést. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az új képek gyűjtése mellett az adatok feldolgozása és elemzése terén elért eredmények forradalmasítják az Északi-sarkvidék múltjának, jelenének és jövőjének megértését - nyilatkozta dr. Jeffrey Kerby, a kutatásban részt vevő tudós. 

Így néz ki most Grönland: a globális felmelegedés teljesen átalakította a térséget

A hajdanán csak jégvágó hajókkal megközelíthető területeken ma már inkább a víz az úr, közlekedni is egyre könnyebb, ezzel feltehetően pár évtizeden belül a kereskedelmi útvonalak is meg fognak változni. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük