Szokatlan jelenség zajlik az Északi-sarkon - Vörös jelzés van érvényben

Az arktikus területeket is érintette az éghajlatváltozás, ami komoly következményekkel járhat.

arktisz

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A klímaváltozás egyik leglátványosabb hatása az északi-sarki területeken jelentkezett. 

A modern drón- és műholdas rendszernek köszönhetően a nemzetközi csapat és helyi kutatók jobban megérthetik a térségben végbemenő éghajlatváltozás következményeit és hatását.

Egyre nagyobb területen kizöldült a tundra

Az arktikus területeken a nyarak egyre melegebbek, a telek egyre rövidebbek, amire természetesen a helyi flóra és fauna is reagál. A hó korai olvadásával a növények új területeket hódítanak meg, korábban kihajtanak, és a fák is hamarabb növesztik lombkoronájukat.

A negyven főből álló kutatócsapat a régió vizsgálata során felfedezte, hogy a folyamatok még összetettebbek, mint azt korábban hitték. A sarkvidéki területek zöldülése már az űrből is látszik, és nem csak a tundrai növények reagálnak így a felmelegedő éghajlatra. Dr. Isla Myrers-Smith, a kutatócsoport vezetője nyilatkozott a ScienceDaily oldalán.

- Az új technológiának köszönhetően kiderült, hogy a tundrán kizöldült terület már focipálya-méretű. Ebből is látszik, hogy mennyire komolyan kell venni a klímaváltozást. A növények mintegy válaszfalként működnek a felmelegedő éghajlat és a jégbe fagyott szén között. Hogyha megváltozik a növényzet, a szén-dioxid kiszabadul az atmoszférába, felborítva ezzel a levegő összetételét. 

Globális felmelegedés

Az új tanulmány segíthet a tudósoknak rájönni abban, milyen faktorok gyorsítják vagy lassítják a felmelegedést. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Az új képek gyűjtése mellett az adatok feldolgozása és elemzése terén elért eredmények forradalmasítják az Északi-sarkvidék múltjának, jelenének és jövőjének megértését - nyilatkozta dr. Jeffrey Kerby, a kutatásban részt vevő tudós. 

Így néz ki most Grönland: a globális felmelegedés teljesen átalakította a térséget

A hajdanán csak jégvágó hajókkal megközelíthető területeken ma már inkább a víz az úr, közlekedni is egyre könnyebb, ezzel feltehetően pár évtizeden belül a kereskedelmi útvonalak is meg fognak változni. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük