Zavarba hozta a tudóst, amit az Északi-sark jege alatt talált: erre számított a legkevésbé
A kutató elmondta, azon a vidéken eddig még nem volt példa arra, hogy jég alatti tavakat találjanak.

kanada-gleccser
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Két tavat találtak kutatók több mint ötszáz méterrel a kanadai jégtakaró alatt. Az Északi-sarkvidék kanadai területén talált két félszín alatti állóvízben a maximális hőmérséklet a becslések szerint -10,5 °C, a víznek tehát nagyon sósnak kell lennie ahhoz, hogy ne fagyjon meg. Valószínűleg hasonlóan hideg és sós lehet a Jupiter Európa nevű holdjának felszín alatti óceánja, melyben feltételezhető az élet jelenléte.

A két tó az északi Nuvanut területen lévő Devon-sziget Devon-jégsapkájának radaros vizsgálata során tűnt fel. Az Albertai Egyetem szakértői által vezetett kutatás eredményeit a Science Advances című szaklap aktuális számában mutatták be. "Teljesen meglepődtem, és kicsit zavarba is jöttem. Határozottan nem jég alatti tavakat kerestem" - mondta a kutatást vezető Anja Rutishauser.

Most először találtak itt jég alatti tavat

Bár egyre gyakoribb, hogy vízrendszerekre bukkannak nagy jégtakarók alatt, a felfedezés azért meglepő, mert a Devon-szigeti jégsapkáról úgy hitték, hogy a talajig be van fagyva a terület. Ezek az első jég alatti tavak, melyeket megfigyeltek a kanadai Északi-sarkvidéken, a becslések szerint egyenként öt-nyolc négyzetkilométeren terülnek el.

A becslések szerint a tavak vize ötször sósabb, mint a tengervíz, így fagyáspontja az édesvízé alatt van. Más, grönlandi és antarktiszi jég alatti tavakban édesvíz található, melyek a jég aljának olvadásából keletkeznek. Ezeknél a geotermikus hő felszáll az alul lévő kőzetből, a felülről határoló vastag jég azonban bezárja. A kanadai jégtakaró viszont nem elég vastag ahhoz, hogy így szigeteljen.

Más sós tavakat is vizsgáltak

Tanulmányoztak már korábban is sóban gazdag vizet az antarktiszi McMurdo Dry Valleys Taylor-gleccsere alatt, de ezt egy ősi tengeri vízgyűjtő medence táplálta. Ezek a tavak 1200-1700 méterrel a tengerszint felett, egy hegyláncban lévő, hosszú medencében találhatók. Hegyvidéki helyzetük ezeket a tavakat a korábbi tengerszintek fölé emeli, sótartalmuk a környező sziklák magas sótartalmának köszönhető.

"Érdekes, hogy minél több helyet vizsgálunk meg, annál több jég alatti tavat találunk. Csakúgy, mint a jégmentes környezetben, itt is hatalmas különbségek lehetnek a tavak típusai és az életterek körülményei között" - mondta Jemma Wadham, a Bristoli Egyetem kutatója. A kutatók azt feltételezik, hogy a tavak mintegy 120 ezer évvel ezelőtt szakadtak el a környezetüktől.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudósok szerint egész tóhálózatot rejthet a régió. Fontos kérdés azonban, hogy ebben a környezetben lehetséges-e az élet: ezek a tavak akár nagyrészt izolált mikrobiális életterek is lehetnek.

Van élet, de korlátozott

"Nagy a valószínűsége, hogy ezekben a rendszerekben élet létezhet, de az alacsony hőmérséklet miatt lehet, hogy a biológiai tevékenység nagyon korlátozott" - idézi Alison Murray-t, a nevadai Sivatagkutató Intézet szakértőjét a BBC hírportálja. Anja Rutishauser és kollégái remélik, hogy egy napon lefúrhatnak a tavak vizéig, hogy jobban megérthessék az abban lévő élővilágot.

Fotókat találtak az Antarktisz jege alatt

Száz évvel ezelőtt készült fotók negatívjaira bukkantak egy antarktiszi kunyhó jege alatt. Bár a felvételek a hideg miatt borzasztó állapotban voltak, a nitrocellulóz film megőrizte a tartalmukat, így némi munka után azok újra láthatóvá váltak.

Ezt is szeretjük