Hogy élik túl az aligátorok, ha befagy a víz? Furcsa módszerrel jutnak levegőhöz
Az aligátorok csinálják a legokosabb dolgot a fagyos tél túléléséért.

aligator-vizben-hullo
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudósok szerint az amerikai aligátorok már 150 millió éve élnek a Földön, tehát már a dinoszauruszok korában is jelen voltak - és túl is élték őket. Így nem kétséges, hogy igen ügyes stratégiáik vannak az életben maradásra. Amikor január elején Amerika keleti partját extrém hideg, téli időjárás sújtotta, lebuktak.

Több helyen megfigyelhető volt, hogyan élik túl ezt az szélsőséges telet és egyúttal a befagyott vizet az aligátorok - a módszerük pedig egyenesen lenyűgöző.

Így élik túl a fagyot

Észak-Karolina állam egyik mocsárparkja 12 aligátornak ad otthont. Ahogy a jeges ciklon végighaladt az ország területén, az állatpark vizes területei, azaz az aligátorok otthonai is rendre befagytak. A hüllők ügyesen kicselezték az extrém időjárást. Eszük ágában sem volt csapdába esni a befagyott vízfelszín alatt, sem pedig megkockáztatni, hogy ha kijönnek a vízből, a szárazföldön halálra fagyjanak. Inkább ezt tették:

aligator-jeg

Csakis az orruk hegyét dugták ki a vízből, hogy a jég így köréjük fagyjon, és levegőhöz jussanak, mialatt a testük a vízben maradt. Az elterjedt nézettel szemben azonban ilyenkor nem hibernálódnak, hanem egy másfajta állapotba kerülnek: a metabolizmusuk lelassul, de nem annyira mélyen, mint ahogy hibernáció alatt történne. Így őrzik meg energiájukat. A túlélési stratégiát videón is megörökítették.

Túl sokáig nem kellett így maradniuk. A fenti videón látszik, hogy a park dolgozói igyekeznek nagyobb mozgásteret biztosítani a hüllőknek a jég megcsákányozásával, így nem érzik magukat annyira beszorulva.

Miután a jég felolvadt, az aligátorok már a partra is kijöttek, de a keringésük és anyagcseréjük lassan indult be. Az alábbi videón az látszik, ahogyan egy gondozó ellenőrzi, milyen erőben és állapotban van egy kisebb aligátor. Kicsit átmozgatta a lábát, és érezte a hüllő harciasságát, ezért visszaengedte a vízbe.

Ezt is szeretjük