Hüvelygomba, gyulladás vagy bakteriális fertőzés?

Derítsd ki a hüvelyváladékból!

A folyás állaga alapján beazonosíthatod a tettest.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hüvelyflóra érzékeny egyensúlya könnyen felborulhat egy-egy stresszes időszak, vagy a hormonháztartás változásainak következtében. Ugyanakkor irritációt kiváltó anyagok vagy éppen szexuális eredetű fertőzések is okozhatnak kellemetlen tüneteket. A hüvelyi váladék állagából, illetve a szeméremtest viszkető tüneteiből következtethetsz a kiváltó okokra.

Hüvelygomba - sűrű, fehéres hüvelyváladék

Sok nő számára ismerős a kellemetlen, viszkető érzéssel párosuló sűrű, fehéres hüvelyváladék. A gombás hüvelyfertőzés alapvetően nem veszélyes, ám annál kellemetlenebb és nehezen lehet megszabadulni tőle - időről időre visszatér.

A fertőzést a hüvelyben gyakorlatilag állandóan jelen lévő élesztőgomba, a Candida albicans okozza. A gombák számát az úgynevezett jó baktériumok tartják kordában. Ha ezek a baktériumok egy antibiotikum-kúra vagy stresszes időszak következtében elpusztulnak, a gombák elszaporodnak. A baktériumszintet a hormonháztartás változásai is befolyásolhatják: így például terhesség vagy fogamzásgátló tabletta szedése.

Kezelési módok

Ha a viszkető, kellemetlen tüneteket tapasztalod, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnod. Az orvos ilyen esetekben a hüvelykenetből állapítja meg a gombás fertőzést jelenlétét, melynek megszüntetésére jellemzően krémet, illetve kúpot ír fel. Amennyiben időről időre visszatér a probléma, érdemes néhány élelmiszert beiktatnod az étrendedbe.

A leggyakoribb női fertőzések természetes ellenszerei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hüvelygyulladás - viszketés, irritáció

Bármely életkorban jelentkezhet a viszketéssel és irritációval járó hüvelygyulladás. Ezek a tünetek rendkívül kellemetlenek lehetnek, ám egy viszonylag egyszerű kezeléssel könnyen megszüntethetőek. A gyulladás a hüvelyt bélelő nyálkahártyán jelentkezik. Fertőzés, allergiás reakció, illetve a hüvely szárazsága is okozhatja. Gyakran társul hozzá vulvitis, ami a szeméremajkak viszketegségével jár. A hüvelyi gyulladást kiváltó kórokozók lehetnek élesztőgombák vagy egysejtű élősködők.

A hüvelyfolyás mögötti okok

Nézd meg nőgyógyász szakértőnkkel készített videónkat, és tudj meg még többet a hüvelyfolyást okozó fertőzésekről.

Diagnózis és megelőzés

Az orvos hüvelykenetből állapítja meg a fertőzést, de előfordulhat, hogy vizeletmintára is szükség lesz, mert a diabétesz miatt megnövekedő cukorkoncentráció is okozhatja a problémát. A kezelés mindig a kiváltó októl, illetve a kórokozótól függ. Ha szeretnéd megelőzni a hüvelygyulladást, tartózkodj a parfümtartalmú fürdőhabtól, szappantól, intimdezodortól - ezek ugyanis irritációt okozhatnak.

A hüvely bakteriális fertőzése - sárgászöld váladékozás

A bakteriális hüvelyfertőzés hátterében többféle kórokozó állhat. A Chlamydia olykor évekig tünetmentes lehet, míg más kórokozók kellemetlen jelekkel hívják fel magukra a figyelmet. A trichomoniasis gyakorinak mondható fertőző betegség, amelyet majdnem mindig szexuális aktus közben adnak át egymásnak a partnerek. A fertőzést a Trichomonas vaginalis nevű kórokozó okozza, és a tünetek a hüvelyt, illetve a húgyvezetéket érintik. Nőknél legtipikusabb jele a habos, sárgás, rossz szagú váladékozás.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Antibiotikumos kezelés

Az orvos leggyakrabban antibiotikumos kezelést javasol. Általában egy metronidazole nevű hatóanyag segít a problémán, melyet vagy négy-öt napon keresztül napi két alkalommal kell szedni, vagy egyetlen koncentrált dózisban. Mivel az antibiotikumos kezelés befolyásolhatja a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát, érdemes egy-két hétig kiegészítő védekezést is alkalmazni.

Cikkünk Dr. Sarah Jarvis A nők egészségkönyve című könyve alapján készült.

Figyelj a testedre. Ismerd fel azokat a tüneteket és folyamatokat, amelyek jelzik, ha valami nem úgy működik, ahogyan kellene. A könyv szerzői olyan elismert orvos szakemberek, akik valamennyien nők. Ha egészségi állapotoddal kapcsolatosan kérdések vagy aggodalmak merülnek fel, tőlük megbízható és megnyugtató választ kapsz ebben a könyvben. A Brit Orvosi Szövetség 2009 évi díjnyertes könyve.

Kiadja: Geopen Könyvkiadó Kft.
Ára: 6320 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!
Ezt is szeretjük