5 meglepő ok a visszatérő hüvelygomba hátterében
Gondolnád, hogy a lappangó ételallergia vagy a túlzott tisztaság is felelős lehet a gyakori gombás fertőzésért?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hüvelygomba kellemetlen tüneteit szinte minden nő megtapasztalja életében legalább egyszer. Ha kevésbé vagy szerencsés, gyakrabban is szenvedsz tőle. A fertőzés sajátossága, hogy legtöbbször nem kívülről támadják meg testedet a kórokozók, hanem saját szervezeted egyensúlya borul fel. Ilyenkor az ott megtalálható gombák szaporodnak el annyira, hogy problémát okozzanak.

Előfordulhat, hogy olyan tényezők bújnak meg a háttérben, melyekre nem is gondolsz. Abban az esetben, ha évente több alkalommal is megbetegedsz, érdemes utánajárnod, mi lehet ennek az oka.

Túlzott tisztaság

Előfordulhat, hogy éppen azzal okozod a bajt, amivel meg akarod előzni a problémákat. A túlzásba vitt tisztálkodással például többet ártasz, mint használsz.

A gyakori hüvelyöblítés megbontja szervezeted természetes egyensúlyát, ami miatt hajlamosabb leszel a fertőzésekre. A heti többszöri irrigálással a kórokozókat beljebb juttathatod a testedben, valamint a természetes védekező vonal aktivitását is csökkented. A hüvelyöblítést némely nőgyógyász egyáltalán nem ajánlja.

A különböző törlőkendőkkel is ajánlott óvatosan bánnod. Az illatosított darabok ugyanis sok vegyi anyagot tartalmaznak, ami miatt gyakran lép fel helyi irritáció.

Magas vércukorszint

Ha gyakran küzdesz a hüvelygombával, de nem tudsz rájönni, hogy mi okozza, érdemes egy gyors vizsgálatra jelentkezned, hogy kizárhasd a magas a vércukorszint lehetőségét. Ez az egészségügyi probléma a cukor felhalmozódását okozza a szervezetben.

Mivel a gombák cukron élnek, ez a közeg különösen kedvező számukra. Ha nem kezelteted a problémát, idővel cukorbetegséghez vezet, nem mellesleg pedig továbbra is problémát okozhat a hüvelygomba. A táplálkozásra is figyelned kell, mert a túlzott cukorfogyasztás is hasonló problémához vezethet. Ebben az esetben érdemes kipróbálnod a Candida-diétát.

Lappangó ételallergia

Az állandóan visszatérő hüvelygomba hátterében akár ételallergia is állhat. Igen nehéz rájönni, hogy ez a probléma forrása, mert a tünetek nem elég egyértelműek. Van, aki felfúvódik, van, akinek megfájdul a gyomra. A gombás fertőzés hátterében állhat gluténérzékenység, ha erre gyanakszol, érdemes néhány hétre kiiktatnod étrendedből a lisztet. Amennyiben panaszaid megszűnnek, valószínűleg beazonosítottad a tettest. Ahhoz azonban, hogy kiderüljön a probléma valódi oka, allergiavizsgálatra lesz szükség.

Fokozott stressz

A zaklatott életmód, a feszített tempó is lehet okozója az állandóan kiújuló gombásodásnak. Kutatók összefüggést találtak a folyamatos stressz és a betegség kialakulásában.

A test immunitását csökkenti a lelki feszültség, ami fizikai tüneteket is okoz. A belső védekezés gyengülése miatt a hüvelyflóra egyensúlya is felborul. A természetesen is megtalálható gombák elszaporodnak és problémát okoznak. Így a betegség könnyen kialakul, és megszüntetésében csak a megfelelő stresszoldó technika elsajátítása, vagy az életmódváltás segíthet. Érdemes például kipróbálnod a jógát!

A hüvelyfolyás hátterében

A hüvelyfolyás kellemetlen tünet, melynek hátterében nem csupán gombás fertőzés állhat. Szakértőnk elárulja, mi minden okozhatja.

Tünetmentes hordozó: a partner

Az állandóan visszatérő gombás fertőzést akár a párod is okozhat. Amennyiben a fertőzést minden alkalommal csak te kezelteted, párod nem - mondván, hogy nincsenek tünetei -, könnyen kialakulhat az úgynevezett pingpong-effektus: ilyenkor állandóan visszafertőződsz.

Előfordulhat, hogy az ő szervezete kevésbé érzékeny a gombára, így nála nem okoz problémát, ám attól még hordozhatja a kórokozókat.

Van, hogy nem elég a partner krémmel való kezelése, mert a gomba megtelepedhet a húgycsőben is. Az újrafertőzésnél érdemes felkeresned az orvost, és olyan gyógyszert kérned, ami a partnerednél is teljesen megszünteti a kórokozót.

Ezt is szeretjük