Ötletek az unalmas csirkemell helyett: 9 szuper alapanyag, ami fehérjében is gazdag

A húsmentes alapanyagok is lehetnek vitaminban és fehérjében gazdagok, sokáig laktatók.

Húsmentes ételek csirkemell helyett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre többen igyekeznek visszaszorítani a húsfogyasztásukat, és időnként a vegetáriánus fogások mellett teszik le a voksukat, akár környezetvédelmi megfontolásból, akár egészségügyi okokból, vagy azért, hogy étrendjüket színesebbé, változatosabbá tegyék.

A csirkemell és a színhúsok ráadásul egy idő után egyhangúvá is válhatnak, a natúr, semleges íz helyettesítőjeként pedig több húsmentes opció ismertté vált az elmúlt időben.

Húsmentes ételek a csirke helyett

A vegetáriánus ételek között bőven akad olyan, amely vitaminban és fehérjében gazdag, sokáig laktat, és különösebb lemondás nélkül helyettesíthető vele a hús akár rakottasokban, ragukban, de a sülteket, grillezett ételeket is kiválthatják.

A grillezésre, rántott húsételek pótlására egyre népszerűbbek a sütésre alkalmas sajtok, így a görög sós juhsajt, a halloumi, de a camembert vagy a gomolya is változatos, ízletes, továbbá gazdag fehérjében, kalciumban, A- és D-vitaminban.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary
A sajtok vegán alternatívái, a növényi sajtkészítmények általában szója-, gabona- vagy olajosmag-alapúak, ízük semlegesebb, ám grillezéshez, serpenyőben sütéshez megfelelő az állaguk.
Fotó: OlenaMykhaylova / Getty Images Hungary
A szejtán búzából készül, és remek növényifehérje-forrásnak számít a húsmentes napokon is. Állaga miatt kockákra vágva pirítható, süthető egészben, sőt ragukba is tehető.
Fotó: Jef_M / Getty Images Hungary
A tofu erjesztett szójából készült húspótló, melynek fehérjetartalma kiemelkedő, fitoösztrogén-tartalma miatt menopauza esetén is javasolt mértékkel fogyasztása. Hús helyett kerülhet a levesbe, ragukba, de tészták feltétjébe is.
Fotó: vaaseenaa / Getty Images Hungary
A gomba tele van fehérjével, magnéziummal, kalciummal, de jó B- és D-vitamin-forrás is. Ragu, pörkölt, sőt fasírt is készülhet belőle, de pirítva és töltelékként is megállja a helyét darált hús helyett, még a töltött paprika és káposzta is finom belőle.
Fotó: Tatiana Volgutova / Getty Images Hungary
A hüvelyesek fontos tápanyagpótlók a vegetáriánus étrendben, de a húst evők étrendjét is színesítik. Sok fehérjét, magnéziumot, kalciumot, vasat és rostot tartalmaznak. A vörös lencse sokszínűen elkészíthető, finom alapanyag, ha ezzel készíted, a curryből és a rakottasból sem hiányolja majd senki a húst.
Fotó: Andrei Kravtsov / Getty Images Hungary
Az egészséges gabonák repertoárját is érdemes bővíteni az étrendben, a köles például fehérjében, rostban és többféle B-vitaminban gazdag, és fasírt, vegaburger-pogácsa is készülhet belőle.
Fotó: minadezhda / Getty Images Hungary
A húspogácsa helyett sokan a babból készült változatokat részesítik előnyben, melyek a magnézium-, vas- és fehérjetartalom mellett ízben is jók. A babos raguk is igazi fehérje- és rostbombák a szervezet számára.
Fotó: NoirChocolate / Getty Images Hungary
A különféle zöldségek is hasznosak a vitaminok és az ásványi anyagok pótlására, a semlegesebb ízű cukkinivel gazdagabbá tehetők a ragus ételek, hús helyett tökéletesek lecsóba, pörköltbe is.
Fotó: lisegagne / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük