5 rejtett cukorforrás, amitől észrevétlen szaladnak fel a kilók: lassítják az anyagcserét és a fogyást is

Bizonyos élelmiszerek lassítják az anyagcserét túlzó cukortartalmuk miatt, és sokan nem is tudnak róluk.

Hozzáadott cukor az élelmiszerekben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túlzott cukorfogyasztás köztudottan rendkívül károsan hat a szervezetre, növeli különböző krónikus betegségek kialakulását, és elhízást okoz.

Az egészségtudatos életmód ma már utat tört magának, így egyre többen próbálják csökkenteni a napi cukorfogyasztásukat, ám vannak olyan rejtett cukorforrások, amiket kevesen ismernek.

Hozzáadott cukor az élelmiszerekben

Olyan, egyébként egészségesnek tartott élelmiszerek tartalmaznak hozzáadott cukrot, amikre sokan nem is gondolnak. A túlzott cukorbevitel pedig előbb-utóbb lassítja az anyagcserét és a fogyást is, makacs zsírpárnák lerakódását eredményezi.

GettyImages-493432816

Zsírszegény joghurt

A joghurt amellett, hogy tápanyagokban, a bélflóra működését támogató probiotikumokban gazdag, sajnos lapulhat benne plusz cukor. Érdemes átnézni a zsírszegény tejtermékek összetevőit, mert az ízélmény megőrzése érdekében a gyártók nemritkán cukorral pótolják a zsírt. 

Ketchup

Ugyan a ketchup nagyrészt - jó esetben - paradicsomból készült, kiemelkedően magas cukortartalommal bírhat. Ez egyébként az összes szószra igaz, így vásárláskor mindenképpen javasolt lecsekkolni az összetevőket, mert könnyen előfordulhat, hogy a cukor előkelő helyen szerepel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyümölcslevek

Akárcsak a gyümölcsök esetében, a belőlük készült levek szintén bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban. Válassz olyat, ami 100%-os gyümölcslé, mert a többi verzió cukorral édesített, és gyakran igen alacsony rosttartalommal bírnak. 

Reggelizőpehely

A reggelizőpelyhek gyorsan elkészíthető napindítók, de ha valaki rendszeresen fogyasztja őket, akkor nagyon könnyen felboríthatják a szervezet cukorháztartását. Sok gabonapehelyben, főleg azokban, amiket kifejezetten gyerekeknek készítettek, hozzáadott cukor lapul, vásárlás előtt nem árt egy gyors ellenőrzés.

GettyImages-1207539138

Konzervgyümölcs

Minden gyümölcsnek van természetes cukortartalma, ez a fruktóz, azaz a gyümölcscukor. Annak ellenére, hogy rostokban bővelkednek a konzervtermékek is, gyakran cukros szirupban konzerváljak őket, ami miatt veszítenek értékes vitamintartalmukból is. A legjobb nyersen fogyasztani őket, de ha mindenképpen a konzerv verziót választanád, akkor olyat keress, ami nem cukrozott lében ázik. 

Kiiktatta a cukrot, 80 kilót fogyott Lisa

Fantocone elkezdte olvasni a termékek összetevőinek címkéjét, figyelt az élelmiszerekben levő cukormennyiségre, és olyan ételeket fogyasztott, amelyek segítettek elkerülni a cukor iránti sóvárgását. A cukormentes diéta meghozta a várva várt sikert, 160 kilóról 80-ra fogyott. 

Kiiktatta a cukrot, 80 kilót fogyott Lisa: harmadik gyermeke születése után döntött az egészség mellett

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük