A hormonrendszer zavara: mire figyeljenek mindenképp a betegek?

A hormonok az egész test működését befolyásolják, ezért kiemelten fontos odafigyelni rájuk. Endokrinológus beszélt a legfontosabb tudnivalókról.

hormon 1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hormonális rendszer az egész test működésére komoly befolyást gyakorol, a hormonok lényegében a szervezet karmesterei. Éppen ezért okozhat nagy gondokat az, ha a kényes hormonális egyensúly felborul. 

Sajnos ez igen gyakori problémának számít, és fontos, hogy az endokrin zavarokkal küzdők bizonyos tanácsokat betartsanak az egészségük és a jobb közérzetük érdekében. Hogy mi mindenre kell odafigyelni, dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa osztotta meg.

A hormonzavar legtöbbször nem önálló tünetként jelentkezik

Számtalan fajta hormonzavart ismerünk, hiszen több hormontermelő szervünk is van, és általában ezek a szervek egyenként is több hormont termelnek. Érdemes tudni, hogy a szervezetünk működésében minden mindennel összefügg, így nem csoda, ha kialakul valamilyen hormonzavar, nagyon gyakori, hogy az nem önállóan áll fenn, hanem mellette előbb-utóbb egyéb endokrin - vagy egyéb - problémát is felfedezni. 

Éppen ezért nem ritka, amikor egy egyszerű progeszteronhiány esetén kiderül, hogy az illető inzulinrezisztens, majd az, hogy pajzsmirigybeteg is. Ez a három állapot igen gyakran fordul elő együtt. Ezzel célszerű tisztában lenni, ugyanis, ha fény derül egy hormonzavarra, meglehet, hogy mellette még más is jelen van.

Rendszeres vérvizsgálat

Amennyiben valakinél hormonzavart diagnosztizáltak, fontos, hogy az érintett részt vegyen rendszeres ellenőrzéseken, ahol a hormonális állapotának alakulását vizsgálják. Ezt abban az esetben sem lehet kihagyni, ha az értékek normalizálódtak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ügyelni kell az étrendre

Sok hormonzavar kialakulásában nagy szerepet játszik a helytelen étrend, sőt, vannak olyan problémák, melyek mellett gyakran fel lehet lelni ételintoleranciákat. Autoimmun pajzsmirigyzavar mellett gyakran jelentkezik gluténérzékenység is, de az IR kialakulásában és kezelésében is nagy szerepe van a táplálkozásnak. Amennyiben valaki nem biztos benne, hogy állapotánál milyen étrend lehet segítségére, forduljon dietetikushoz, aki személyre szabott diétát állít össze.

Stresszcsökkentés

A stressz - csakúgy, mint a helytelen táplálkozás vagy a mozgáshiány - bizony, komoly hatást gyakorol a hormonrendszerre, már csak azért is, mert stresszhelyzetben bizonyos hormonok szabadulnak fel, ez pedig több más hormon termelődését is befolyásolja. Éppen ezért, a hormonzavarok komplex kezelésében bizony, lényeges szerepet kap a megfelelő stresszkezelés.

Ha nem javulnak a tünetek

Sokakat egy-egy kellemetlen tünet vezet el vérvételre, ahol kiderül a hormonzavar. Sajnos az adott problémára kapott gyógyszer sokszor önmagában nem elég hatásos, így előfordulhat, hogy a zavaró panasz továbbra is fennáll. Ennek több oka lehet: az egyik, hogy még várni kell, hogy a gyógyszer kifejthesse a hatását, de lehet, hogy más dózisra, készítményre van szükség. 

- Előfordulhat még, hogy a beteg az életmódján nem változtatott, pedig kellett volna. IR esetén ez kiemelten fontos. Valamint az is lehet, hogy más hormonzavar is fennáll, melyet még nem kezel - mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Be kell tartani a gyógyszerszedés szabályait

Vannak olyan gyógyszerek, melyek felszívódását bizonyos ételek és italok gátolják, ezért együtt nem szabad a kettőt bevinni, illetve oda kell figyelni a megfelelő tárolásra is: túl meleg hőmérsékleten ugyanis sok gyógyszer veszíthet a hatásából. Ezért érdemes alaposan kikérdezni az orvost, gyógyszerészt az adott készítménnyel kapcsolatos tudnivalókról.

Ételek pajzsmirigybetegeknek

A pajzsmirigy megfelelő működését támogatják egyes vitaminok és ásványi anyagok is, ilyen esetben különösen hasznos a szervezet számára a cink, a szelén, illetve a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködés esetén természetesen a jódban gazdag ételek.

Ez esetben arra is fontos figyelni, hogy néhány, alapvetően egészséges étel sajnos némiképp akadályozhatja a jód felszívódását, mivel goitrogén anyagot tartalmaz, így minimálisra kell csökkenteni a mennyiségét az étrendben. Pajzsmirigy-túlműködés esetén azonban ezek is bátran fogyaszthatók.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük