A petefészekdaganat tünetei: nagyon könnyű mással összekeverni
Dr. Hernádi Balázs nőgyógyász több dologra felhívja a figyelmet.

nogyogyasz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A petefészek rosszindulatú daganata igen veszélyes ráktípus, mivel gyakran túl későn diagnosztizálják. Az elváltozás tüneteit sajnos igen könnyű mással összekeverni, több más kóros állapot is hasonló panaszokat produkálhat, például a ciszta.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza ezért tünetek esetén mihamarabbi kontrollt javasol.

Petefészekdaganat: vérzészavarok, hüvelyi folyás

Pecsételő vérzés, fájdalmas szex, vissza-visszatérő hüvelyfolyás - ezek hátterében számtalan ok állhat, így sokan legyintenek a problémára, illetve otthoni módszerekkel, recept nélkül kapható készítményekkel próbálják orvosolni a panaszt. Viszont - főleg, ha huzamosabb ideig fennáll a tünet - fontos, a nőgyógyász felkeresése, ugyanis meglehet, komolyabb terápia szükséges a kezeléshez. Sőt, rossz esetben ezen panaszok akár rákos elváltozásra is utalhatnak.

A vérzészavarok leggyakoribb okai

  • Hormonális eltérések - például pajzsmirigy-alulműködés, inzulinrezisztencia, progeszteronhiány
  • Menopauza
  • Gyulladás
  • Jó-és rosszindulatú daganatok – például polip, mióma, ciszta, rák
  • Endometriózis
  • Fertőzések

Petefészek ciszta vagy petefészekrák?

A petefészkekben azok anatómiai felépítése miatt gyakran alakulhatnak ki ciszták. Fontos tudni, hogy ekkor nem egyetlen állapotról van szó, hiszen igen sok formát takar. Leggyakrabban a folyadékkal teli cisztákkal a fogamzó korú nők szembesülnek, amikor a helytelen peteérés miatt nem alakul ki domináns tüsző, mely megrepedhetne, hanem helyette több ciszta alakul ki - PCOS. A PCOS belgyógyászati kórkép része, ami életmódváltással - diéta és sport -, valamint gyógyszeres úton kezelhető, csak ritka esetben van szükség műtétre.

Azonban igen fontos tisztában lenni azzal, hogy a ciszták akár rosszindulatú elváltozásra is felhívhatják a figyelmet, pontosabban petefészekrákra. Ez általában az idősebb korosztály tagjait érinti, ezért ha ciszta van a petefészekben, főleg, ha a tumormarkerek kiugróan magasak - de ez nem szükségszerű -, úgy az rosszindulatú daganat jele lehet. Nagyon fontos, hogy el lehessen különíteni a jó- és rosszindulatú képleteket egymástól, és ebben az UH-on kívül tumormarkerek vizsgálata (CA125), citológia/szövettan, egyéb képalkotó vizsgálatok (CT/PET CT) szükségesek, valamint szabad hasűri folyadék ellenőrzése és abból mintavétel is indokolt.

Hasonló tüneteket okozhatnak

Sajnos az ártalmatlan ciszta és a rosszindulatú petefészekrák hasonló, sőt, ugyanolyan tüneteket okozhat, így fontos mielőbb nőgyógyászhoz fordulni, aki elkülöníti egymástól a két állapotot. Sajnos a rosszindulatú petefészekrák igen progresszív, és gyakran akkor derül rá fény, amikor már áttéteket képzett.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elsősorban a rendszeres szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet, ugyanis a petefészekrák és a jóindulatú ciszták is gyakran tünetmentesek. Amennyiben mégis jelentkeznek panaszok, igen hasonlóak lehetnek: vérzészavar, haspuffadás, fogyás, emésztési panaszok, alhasi fájdalom képében hívják fel magukra a figyelmet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi a teendő?

Az első a jó- és a rosszindulatú folyamatok elkülönítése. Apróbb ciszták esetén gyakran nincs szükség az életmódváltáson kívül egyéb teendőre - PCOS esetén szükség lehet gyógyszerre is -, hiszen pár ciklus után felszívódhatnak. Azonban ha a jóindulatúnak gondolt képletek komoly panaszokat okoznak, illetve ha túl nagyméretűek, akkor eltávolítják, legtöbbször endoszkópos úton, egynapos beavatkozás keretében.

Rosszindulatú petefészekképlet esetén műtétre - a méh és a petefészkek teljes eltávolítására, radikális beavatkozásra - lehet szükség, a cél a látható daganatmentesség. Ezenkívül - előzetes és utókezelés - kemoterápia, illetve egyéb onkológiai kezelés indokolt. Nagyon fontos, hogy tünetmentesség, gyógyulás után az illető rendszeres szűrésen vegyen részt, mivel kiújulásra hajlamos.

Rák a röntgenen

A sugár a sűrűbb csontokon és a daganatokon kevésbé tud áthaladni, a lágyabb, egészséges részek a sötétebbek. A következő képeken megmutatjuk, hogyan látható a mell- vagy a tüdőrák a röntgenfelvételen.

Képek: Getty Images 

Ezt is szeretjük