Ne vedd félvállról az állandó puffadást! A petefészekrák egyik tünete is lehet
A puffadás rákot is jelezhet, ezért lehet, hogy életmódváltás helyett inkább azonnal az orvost kellene felkeresni.

no-fajo-gyomor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A puffadás gyakori probléma, amit éppen ezért sokan nem is vesznek igazán komolyan. Az internetes keresők segítségével végzett öndiagnózis kimondottan veszélyes lehet, különösen, ha az emésztési zavart egyszerű diétával próbálja orvosolni valaki.

Hiába egyszerűbb a probiotikus joghurt és a kímélő étrend, ez nem mindig nyújt megoldást az alapproblémára, ami akár egészen súlyos is lehet. Az emésztőrendszeri gyulladásos megbetegedéseken túl rákos elváltozást is jelezhet az állandó puffadás.

Petefészekrák tünete a puffadás

A petefészekrák tünetei nem kimondottan specifikusak, ezért könnyen összetéveszthetők más problémákkal. A hasi fájdalmak, a tartós puffadás és a gyakoribb vizelési inger mind-mind lehet a veszélyes daganatos betegség félreérthető tünete.

Nemrégiben egy kutatás is készült arról, hogy a puffadásos tüneteket mennyire félvállról veszik az emberek. A felmérést az Egyesült Királyságban végezték el 1140 nő online megkérdezésével. 

A nők 34%-a venné komolyan

Az eredmények szerint a nők 50%-a állította azt, hogy megfontolná az étrendje megváltoztatását, például a glutén vagy tejtermékek elhagyását, esetleg probiotikus joghurtokat is bevetne. Ehhez képest jóval kevesebben, csupán a megkérdezettek 34%-a válaszolta azt, hogy rendszeres felfúvódás esetén meglátogatná az orvosát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 43%-a elsősorban a Google-ből tájékozódna a tüneteiről, 23%-uk vény nélkül kapható gyógyszerekkel próbálkozna, 22%-uk pedig azt is megfogadná, hogy többet fog sportolni. Egy korábbi brit felmérés eredménye sem ad okot a nyugalomra: mindössze ötből egy nő volt azzal tisztában, hogy a puffadás akár a petefészekrák tünete is lehet.

A petefészekrák első tünetei

Régebben a daganattípust csendes gyilkosnak is nevezték, mert szinte észrevétlenül alakult ki a szervezetben, és már csak késői stádiumban derült fény a betegségre, amikor a rák már más szerveket is elért.

A ’90-es évek végétől a kutatások egyre több bizonyítékot találtak a korai figyelmeztető jelekre, mint a puffadás, a gyors telítettségérzet, a fájdalom és a húgyúti zavarok. Egyéb lehetséges tünetek közé tartozik még a fáradtság, az émelygés, a székrekedés, a menstruációs zavar és a hátfájás is.

Sajnos a Target Ovarian Cancer adatai szerint a nők 41%-a még így is legalább háromszor járt az orvosánál, mire felmerült a rák gyanúja. A petefészekrák korai felismerése esetén a túlélési arány 94%-os, ezért a csekélynek látszó, de rendszeressé váló tüneteket érdemes mielőbb kivizsgáltatni orvossal, különösen genetikai hajlam esetén, legalább a megnyugvás érdekében.

Ezt is szeretjük