Komoly betegségeket előzhet meg a hormonterápia - Kinek nem javasolt menopauza után?
A hormonterápia enyhítheti a menopauza gyakori tüneteit, valamint csökkentheti egyes betegségek rizikóját, de nem ajánlott mindenkinek.

orvos beteg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menopauza során több olyan kellemetlen panasszal is szembesülhetnek a nők, melyek erősen kihatnak a mindennapjaikra, közérzetükre. Nem mellesleg a klimaxban bekövetkező hormonális változások az olyan állapotok esélyét is megnövelik, mint a csontritkulás vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza arról tájékoztat, hogy kiknek ajánlott ilyenkor hormonterápiát alkalmazni, és kiknek nem.

A hormonterápia célja

A hormonterápia során pótlásra kerülnek az olyan női hormonok, melyek termelődése a klimax során jelentősen lecsökken. A kezelés leggyakrabban a menopauza gyakori tüneteinek - hőhullámok, hüvelyszárazság, fokozott verejtékezés - enyhítésére, megszüntetésére szolgál, ám ezek mellett bizonyítottan csökkenti a csontritkulás esélyét, valamint mérsékli a rizikóját különböző szív- és érrendszeri betegségeknek.

A hormonterápia alapvető típusai

A hormonpótló terápia elsősorban arra összpontosít, hogy helyettesítse az ösztrogént, amelyet a szervezet már nem termel a menopauza után. Az ösztrogénterápiának két fő típusa van:

Szisztémás hormonterápia: ez a terápia megtörténhet tabletta, bőrtapasz, gyűrű, gél, krém vagy spray formában - ezek általában egy nagyobb adag ösztrogént tartalmaznak, amely felszívódik az egész szervezetben. Alkalmazható a menopauza bármely gyakori tünetének kezelésére.

Alacsony dózisú hüvelyi termékek: az ösztrogén alacsony dózisú hüvelyi készítmények - amelyek krém, tabletta vagy gyűrű formájában vannak főleg - inkább lokális hatással bírnak. Emiatt az alacsony dózisú hüvelyi készítményeket általában csak a menopauza hüvelyi tüneteinek kezelésére használják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben az illetőnek megvan még a méhe, úgy az orvos általában ösztrogént ír fel progeszteronnal, progesztinnel, vagyis kombinált készítményt. Ennek oka az, hogy ha az ösztrogén nincs egyensúlyban a progeszteronnal, az megnöveli az endometriumrák kockázatát. Méheltávolítás után előfordulhat, hogy nem kell progesztint szednie.

Ekkor biztonságos a hormonterápia

A legtöbb orvos egyetért abban, hogy biztonságos hormonterápiát végezni:

  • közepesen súlyos hőhullámok és hüvelyszárazság esetén,
  • 59 éves korig,
  • a menopauza után tíz éven belül,
  • a lehető legalacsonyabb dózisban, a lehető legrövidebb ideig.

Az egyén általános egészségi állapota viszont erősen befolyásolja a döntést.

- Vannak azonban kockázatok a hormonterápia használatával kapcsolatban. Ezek a kockázatok a hormonterápia típusától, az adagtól, a gyógyszer alkalmazásának időtartamától és az egyéni egészségügyi kockázatoktól függenek. A legjobb eredmény érdekében a hormonterápiát mindig személyre kell szabni, akár újraértékelni, hogy megbizonyosodjon arról mind az orvos, mind a páciens, hogy az előnyök meghaladják a kockázatokat - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

A következő esetekben nem javasolt a hormonterápia

  • Magasabb rizikó bizonyos daganatokra, főleg nőgyógyászati daganatokra,
  • szívinfarktus vagy stroke után, illetve azok magasabb esélye esetén,
  • magas trombózisrizikó - előtte érdemes trombózis-rizikóbecslésen részt venni,
  • szívkoszorúér-betegség,
  •  májbetegség.

A hormonterápia kockázata több mindentől függ, a következő dolgok is számítanak: 

Kor: 60 év felettieknél, illetve azoknál, akiknél a menopauza kezdete után több mint tíz év telt el, és úgy kezdik meg a hormonterápiát, nagyobb a rizikó. De ha a hormonterápiát hatvanéves kor előtt vagy a menopauza kezdetét követő tíz éven belül kezdik meg, az előnyök jelentősen meghaladják a kockázatokat.

A hormonterápia típusa: a hormonterápia kockázata attól függően is változik, hogy az ösztrogént önmagában vagy progesztinnel alkalmazza-e, valamint az ösztrogén dózisa és típusa is meghatározó.

Személyes, családi anamnézis: ha a személyes, családi kórtörténetében szerepelnek bizonyos ráktípusok, szívinfarktus, stroke, trombózis, májbetegség, az nagyban növeli a rizikót, így ekkor nem érdemes hormonterápiát alkalmazni.

Étrend a menopauza tüneteinek enyhítésére

A hormonális ingadozás teljesen természetes folyamat, ám az életmódtényezők ilyenkor is fontos szerepet játszanak: a cél a tünetek enyhítése, illetve a klimaxot követő időszak kockázatainak csökkentése. A testtömeg normalizálásával, a megfelelő tápanyagok biztosításával lehetséges egyrészt a tünetek, így a hőhullámok, az alvászavarok enyhítése, a kedélyállapot javítása, másrészt a kockázatok mérséklése.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük